Σε απεργία οι καλαθοσφαιριστές της ισπανικής Λίγκας

Όλο και πιο βάσιμο είναι το σενάριο της απεργίας από τους καλαθοσφαιριστές της ACB Liga καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ισπανική ομοσπονδία μπάσκετ έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ήδη τα ΜΜΕ της χώρας πληροφορούν ότι την Κυριακή 26/5 δεν θα κατέβουν στα παιχνίδια των play-off με τη διαδικασία πλέον να είναι στον… αέρα.

Η ένωση των παικτών είχε δώσει διορία ορισμένων ημερών ωστόσο οι νέες συζητήσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα και έτσι αποφάσισε να κηρύξει απεργία επ’ αόριστον.

Η ACB ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Υπουργού των σπορ ενώ προχώρησε σε μία σειρά προτάσεων προς τους παίκτες. Οι σύλλογοι παρέχουν μεταξύ άλλων μία τετραετή συμφωνία για αύξηση της ασφάλειας ζωής στις 100.000 Ευρώ (αύξηση 33%) ανεξαρτήτου εθνικότητας, συμβολή 400 Ευρώ (από τα 180) στο ταμείο βοήθειας των παικτών, αύξηση του ποσού που δίνεται στο ταμείο εγγύησης μισθών στα 350.000 Ευρώ (από τα 270 χιλ.) αλλά και τη θέσπιση μίας διαδικασίας έκτακτης ανάγκης, εάν η καθυστέρηση της πληρωμής είναι τρεις ή περισσότερους μισθούς. Παράλληλα αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση της Ένωσης αναφορικά με το δικαίωμα της πρώτης άρνησης στα συμβόλαια.

Παράλληλα, η ACB αποφάσισε τον Απρίλιο ότι δεν θα καταβάλει κανένα ποσό για τα δικαιώματα εικόνας στους παίκτες. Μέχρι στιγμής, περίπου € 470.000 που καταβάλλεται σε ετήσια βάση με μία συμφωμνία του 1993.

Μεταξύ άλλων οι παίκτες ζητούν

– Αύξηση του κατώτατου μισθού που σήμερα είναι στα 25.000 Ευρώ

– Διπλασιασμός της εγγύησης των παικτών

– Απώλεια του διακιώματος των ομάδων να ανανεώνουν συμβόλαια όταν δεν είναι εντάξει στις πληρωμές τους

– Να μπορούν οι παίκτες να κερδίζουν την ελευθερία τους όταν καταγγέλλουν τη σύμβασή τους

– Διατήρηση του κοινωνικού ταμείου

– Διακοπές Χριστουγέννων

– Απαγόρευση μεταγραφών μεσούσης της σεζόν όταν υπάρχουν οφειλές. κ.α.

Διαβάστε επίσης