Σε αυτούς θα στηριχθείς Κυριάκο;

Γρατζουνισμένος για πρώτη φορά ο Μητσοτάκης από τους Καραμανλικούς που αδιαφορώντας για την κομματική γραμμή στήριξαν τον ευνοούμενο του Κ. Καραμανλή και του Πρ. Παυλόπουλου, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Από το πουθενά προέκυψε ζήτημα για την κυβέρνηση μετά την ψηφοφορία για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς έξι βουλευτές δεν ψήφισαν θετικά την κυβερνητική πρόταση, ως φαίνεται επειδή πείστηκαν από τα όσα είπε στην ομιλία-απολογία ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τσίπρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης, Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής προσπαθούν να διώξουν από πάνω τους τον μουτζούρη, ότι δηλαδή οι αντάρτες προέρχονται από τις δικές του Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Να θυμίσουμε ότι η δύναμη των δύο κομμάτων Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛ. είναι της τάξης των 180 βουλευτών, αλλά στην ψηφοφορία μετείχαν 179, καθώς απουσίαζε δικαιολογημένα στο εξωτερικό ο βουλευτής τής Ν.Δ. Ιωάννης Αντωνιάδης. Απόντες –επίσης δικαιολογημένοι– ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη.

Τελικά, οι θετικές ψήφοι για την παραπομπή σε Προκαταρκτική του κ. Παπαγγελόπουλου ήταν 173, κάτι που σημαίνει ότι έξι βουλευτές κινήθηκαν εκτός γραμμής. Βέβαια, τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έσπευσαν από το πρωί της Τετάρτης να μιλήσουν ότι «η εκτίμηση που έχουν είναι ότι υπήρξε συμπαγής πλειοψηφία εκ μέρους της Κ.Ο. της Ν.Δ.».

Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης προσέθεσε: «Εγώ θεωρώ ότι είναι σημαντικό οι βουλευτές να κρίνουν κατά συνείδηση και κατά συνείδηση να πράττουν. Δεν κατηγορώ κανέναν, δεν πρόκειται ποτέ να χειραγωγήσω, δεν πρόκειται ποτέ να εκβιάσω τον οποιονδήποτε βουλευτή». Από την πλευρά του ο κ. Πέτσας το… τερμάτισε λέγοντας πως δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας εκ μέρους της Ν.Δ. Κάποιος οφείλει να πει στον κ. Πέτσα ότι σε μυστική ψηφοφορία με κάλπη δεν είναι δυνατόν να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Συνήθως κομματική πειθαρχία υπάρχει όταν γίνεται ψηφοφορία με την ανάγνωση του ονόματος.

Καραμανλής και Τσίπρας πάντα διατηρούσαν εξαιρετική σχέση

 

Οι «καραμανλικοί»

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι οι έξι «αντάρτες» να προέρχονται από τη λεγόμενη «καραμανλική πτέρυγα, η οποία δεν ξεχνά τις υπηρεσίες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προς τον πρώην πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, τόσο την εποχή που πάσχιζε να κερδίσει τις εκλογές (2000 και 2004), όσο και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του την πενταετία 2004-2009. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρώην εισαγγελέας είχε διατελέσει και επικεφαλής της ΕΥΠ. Επίσης ο κ. Τσίπρας δεν τον ανακάλυψε στα… γαριδάκια, ούτε φυσικά του ήρθε επιφοίτηση από το Άγιο Πνεύμα.

Οι καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το προξενιό για να υπουργοποιηθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ την «ευλογία» του έδωσε και ο Κώστας Καραμανλής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ρωτήθηκε από τον κ. Τσίπρα και είπε το «οκ». Εξάλλου, είναι γνωστό τοις πάσι ότι την εποχή που ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έλυνε κι έδενε ο «Μίμης», για τους φίλους του, εισερχόταν πολλάκις στο Προεδρικό Μέγαρο από την πλαϊνή πόρτα μετά τις εννέα το βράδυ. Συνήθως δειπνούσαν με τον Πρόεδρο συζητώντας τις εξελίξεις. Βέβαια, το ίδιο έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές και με τον Γιώργο Αλογοσκούφη και με τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα όπου βρεθεί κι όπου σταθεί στηρίζει με αστείρευτο πάθος την επανεκλογή του κ. Παυλόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Από τους συχνούς νυχτερινούς επισκέπτες του προεδρικού μεγάρου ο Νικήτας Κακλαμάνης που στηρίζει με αστείρευτο πάθος την επανεκλογή Παυλόπουλου

Ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι οι βραδινές συναντήσεις του κ. Παυλόπουλου ήταν κατά μόνας με τους φίλους του, ή ότι συνέτρωγαν και όλοι μαζί. Και οι τέσσερις (Παυλόπουλος – Αλογοσκούφης – Κακλαμάνης – Παπαγγελόπουλος) είχαν σημαντικούς ρόλους κατά τη διακυβέρνηση του 2004-2009. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ο πρώτος τη τάξει υπουργός, όπου επί θητείας του ψηφίστηκε ο νόμος για τον βασικό μέτοχο, που κατέπεσε από την Κομισιόν. Επίσης επί θητείας Παυλόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, κόντεψε να καεί όλη η Αθήνα, θυμίζοντας τη Ρώμη επί εποχής Καλιγούλα, ως απότοκου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Κορκονέα. Και βέβαια στα επιτεύγματα της υπουργικής θητείας Παυλόπουλου θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις προσλήψεις εισήλθε η προφορική συνέντευξη, προκειμένου να ξεπεραστεί το ΑΣΕΠ.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ήταν ο «τσάρος» της οικονομίας από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής και σε αυτόν πιστώνεται η… φαεινή ιδέα να προχωρήσει σε απογραφή της οικονομίας με τη βοήθεια της Κομισιόν, με συνέπεια την επιτήρηση από τις Βρυξέλλες. Αργότερα, ήταν αυτός που διαβεβαίωνε τους πάντες πως η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή, την εποχή που είχε σκάσει το κανόνι της Lehman Brothers και σειόταν συθέμελα ακόμη και η οικονομία των ΗΠΑ.

Ο δε Κακλαμάνης ως υπουργός Υγείας είχε ξεκινήσει να εκτοξεύει τη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ και ως δήμαρχος Αθηναίων κατάφερε να οδηγήσει την πρωτεύουσα σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Τέλος, ο Παπαγγελόπουλος, πριν αναλάβει διοικητής της ΕΥΠ (την εποχή εκείνη η υπηρεσία ανήκε στο υπουργείο που πολιτικός προϊστάμενος ήταν ο Παυλόπουλος), είχε φροντίσει ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών να βάλει στο αρχείο όλες τις καυτές υποθέσεις που “ενοχλούσαν” τον Καραμανλή και τους συνεργάτες του. Όπως την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και τον μυστήριο θάνατο του τεχνικού Τσαλικίδη. Ή και την περίεργη υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών.

Ακόμη και στην ομιλία-απολογία του στη Βουλή, ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρθηκε με τακτ στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, διότι μπορεί να αλλαξοπίστησε ως γενίτσαρος και να γοητεύτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά, πώς να το κάνουμε, «το αίμα νερό δεν γίνεται». Και πώς να λησμονήσει ο κ. Παπαγγελόπουλος τον «θεσμικό» του αγώνα ως «αδέκαστος εισαγγελέας» για να ρίξει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και να προσφέρει την αρωγή του στον Κώστα Καραμανλή.

 

Οι «επιστολές» που… γεννούσαν έρευνες 

Ποιος μπορεί να λησμονήσει την πλειάδα προκαταρκτικών εξετάσεων που είχε παραγγείλει ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, λαμβάνοντας αφορμή από ανώνυμες επιστολές που όλο τυχαίως δημοσιεύονταν στην καθημερινή εφημερίδα «Ελεύθερος» του συγχωρεμένου Γιάννη Μάστορα. Όλες αυτές οι επιστολές είχαν πάνω-κάτω τις ίδιες υπογραφές, όπως «ένας έντιμος στρατιωτικός», ή «ένας γνήσιος πατριώτης».

Τότε, λοιπόν, διαβάζοντας τις επιστολές, έδινε εντολές για προκαταρκτικές εξετάσεις, που τελικά κατέληγαν στο αρχείο, μετά από έρευνα. Βέβαια, νωρίτερα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών είχαν φροντίσει να τις δώσουν ως αποκλειστικό θέμα ή στον «Ελεύθερο Τύπο» ή στον «Αδέσμευτο Τύπο» τού επίσης αείμνηστου Δημήτρη Ρίζου, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση Σημίτη, αλλά και συνολικά για το ΠΑΣΟΚ. Από τη Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται ότι ο αείμνηστος Μάστορας τους είχε αποκαλύψει ότι τις επιστολές τις έγραφε ο ίδιος ο Παπαγγελόπουλος.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι σχέσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης με την «καραμανλική» πτέρυγα της Ν.Δ. είναι σχέσεις αίματος. Οπότε είναι πολύ λογική η εκτίμηση –όπως ανέφερε και το ΚΙΝΑΛ– οι έξι αυτές ψήφοι υπέρ Παπαγγελόπουλου να προέρχονται από τους «καραμανλικούς». Διότι, όπως λένε και στη Χαριλάου Τρικούπη, «ο Παπαγγελόπουλος είναι η συγκολλητική ουσία που δένει την πενταετία Καραμανλή με την πενταετία Τσίπρα. Πάλι καλά που περιορίστηκαν στους 6 πιο πρόθυμους, γιατί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσαν να βρεθούν και περισσότεροι. Στο τέλος βέβαια κάποιοι καλοθελητές θα μας πουν ότι ο Παπαγγελόπουλος ήταν ΠΑΣΟΚ». Και ας μη λησμονούμε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε στο παρελθόν αποκαλέσει αυτή την ομάδα (Παπαγγελόπουλος και σία) ως «η δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ερώτημα ποιοι είναι ακόμη φανατικοί «καραμανλικοί» που μπορεί ως γνήσιοι ψυχοπονιάρηδες να λυπήθηκαν τον Παπαγγελόπουλο και να μην ψήφισαν υπέρ της πρότασης για προκαταρκτική; Σίγουρα «καραμανλικός» είναι ο πρώην πρωθυπουργός. Ο κάτοικος Ραφήνας μάλλον είναι απίθανο να ψήφισε υπέρ του Παπαγγελόπουλου, καθώς οι κύκλοι του ισχυρίζονται πως «ο πρόεδρος είναι πολύ οργισμένος». Επίσης «καραμανλικός» είναι και ο ξάδελφος Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, νυν υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Κι αυτός θεωρείται απίθανο να ψήφισε υπέρ του Παπαγγελόπουλου.

Ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός
Ο βουλευτής Βοιωτίας Ανδρέας Κουτσούμπας

 

Από εκεί και πέρα, φανατικοί μύστες του Καραμανλισμού θεωρούνται οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Βλάχος και Νικήτας Κακλαμάνης. Και ο Γιάννης Ανδριανός, πρώην στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, είχε επαφή με τον Παπαγγελόπουλο και είναι πολύ πιθανό να επηρεάστηκε από την ομιλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος

Στην Καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ. εγγράφονται και οι Ανδρέας Κουτσούμπας από την Βοιωτία και Μάξιμος Χαρακόπουλος από την Λάρισα, όπως φυσικά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Φυσικά, ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τους προαναφερόμενους ότι πήγαν κόντρα στην κομματική γραμμή, καθώς ό,τι και να πεις είναι αδύνατον να το αποδείξεις.

Στην καραμανλική πτέρυγα έχει καταγραφεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Να σημειωθεί ότι οι διαρροές στην μυστική ψηφοφορία είναι αναμφίβολα ένα μικρό γρατζούνισμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλαδή σε μία κυβέρνηση μόλις τριών μηνών. Βέβαια υπάρχει ο αντίλογος ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σε μυστική ψηφοφορία υπάρχουν διαρροές. Για παράδειγμα διαρροές υπήρξαν και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε 10 κάλπες για την παραπομπή όσων αναφέρονταν στην σκευωρία της Novartis.

Γιατί δεν είναι του ΚΙΝΑΛ

Το Μαξίμου στις διαρροές του ισχυρίζεται ότι οι έξι αντάρτες προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας πως είναι στο πλαίσιο της έντονης αμφισβήτησης της κας Γεννηματά. Μόνο που εδώ υπάρχει ένα σημαντικό σφάλμα στην εκτίμηση των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη.

Στην Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ οι περισσότεροι είναι ελεγχόμενοι από τη Φώφη Γεννηματά. Εκλέχθηκαν χάρη και στην αβάντα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Οπότε, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κάνουν του κεφαλιού τους, ειδικά από τη στιγμή που έχουν σταθεί όλοι στο πλάι του Ανδρέα Λοβέρδου με πύρινες ομιλίες και παρεμβάσεις εντός κι εκτός Βουλής.

Αυτόφωτοι θεωρούνται οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης. Ο πρώτος είναι βαθιά κομματικός και το έχει αποδείξει και στο παρελθόν, όπου έκανε πίσω βάζοντας πάνω από όλα τα κόμμα ακόμη κι όταν διαφωνούσε οριζοντίως και καθέτως. Οι Παπανδρέου και Καστανίδης μισούν οτιδήποτε έχει σχέση με την «καραμανλική» περίοδο. Ακόμη και σήμερα κατηγορούν τον Καραμανλή ότι χρεοκόπησε τη χώρα. Και βέβαια μπορεί πριν από λίγες ημέρες να υπήρξε χειραψία Παπανδρέου-Καραμανλή στο Ηρώδειο στη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΓΑΠ και το ΚΙΔΗΣΟ έχουν ξεχάσει.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, με δήλωση του ξεκαθάρισε ότι ψήφισε υπέρ της παραπομπής Παπαγγελόπουλου

Το πρωί της Τετάρτης κάποιες ιστοσελίδες «γαλάζιας» απόχρωσης δημοσίευσαν ένα βίντεο υποστηρίζοντας πως ο Γιώργος Καμίνης χειροκρότησε τον Παπαγγελόπουλο με υπαινιγμούς ότι αυτός είναι ένας από τους αντάρτες. Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, όμως, προχώρησε σε μία σκληρή δήλωση κάνοντας λόγο για επίδοξους «γαλάζιους» Μυνχάουζεν. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Καμίνη είναι: «Δυστυχώς με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, η χθεσινή, κορυφαία διαδικασία στη Βουλή εξελίχθηκε σε κωμωδία. Ο μισός θίασος κρύφτηκε στην κουίντα, ο άλλος μισός, με προεξάρχοντα τον κ. Παπαγγελόπουλο, θεώρησε σκόπιμο να διανθίσει τη διαδικασία με σχόλια για τα φυσικά προσόντα του Ρασπούτιν. Αυτή είναι η σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζουν ένα τεράστιο πολιτικό και ηθικό σκάνδαλο που έχει βλάψει τον ελληνικό λαό και έχει σπιλώσει με αναίσχυντο τρόπο μέλη της παράταξής μας.

»Σύσσωμη η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής ψήφισε υπέρ της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου.

»Η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να μας κάνει να ξεχάσουμε το παρελθόν του κ. Παπαγγελόπουλου, είναι καταγέλαστη. Ο ίδιος άλλωστε αναφέρθηκε εκτενώς χτες σε εξυπηρετήσεις που έχει κάνει κατά κόρον στο παρελθόν που φθάνουν μέχρι την υπόθεση της Mayo.

»Δυστυχώς, εκτός από τον Ρασπούτιν, έχουμε και επίδοξους γαλάζιους Μυνχάουζεν στην υπόθεση Νοβάρτις».

Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου έσπευσε τόσο στη σκληρή ομιλία του στη Βουλή, όσο και σε τηλεοπτικές εκπομπές, να στείλει ένα μήνυμα προς τη Ν.Δ., τονίζοντας ότι «τώρα στην επιτροπή θα βγάλουμε τις κουκούλες από τους μάρτυρες να μας πουν όλη την αλήθεια», και ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα δεχθεί πιθανή αναρμοδιότητα.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στη Χαριλάου Τρικούπη ακόμη βράζουν με τον Παπαγγελόπουλο από την εποχή που έβαλε στο αρχείο τις καταγγελίες του Κώστα Λαλιώτη για τη χρηματοδότηση της Ν.Δ. από την εταιρεία Mayo. Δηλαδή, μιλάμε για μία κολόνια που κρατά σχεδόν μία εικοσαετία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα