Κυνική ομολογία Παπανδρέου: «Σε δέκα λεπτά αποφάσισα για το Μνημόνιο»

Μπορεί εντός των συνόρων τα πάντα να κινούνται σε ρυθμούς… ΕΡΤ, ωστόσο, στο εξωτερικό ο Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε μία παραδοχή που χωράει πολύ συζήτηση για την προσφυγή της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνέδριο στη Σκοτία, αποκάλυψε ότι μέσα σε 10 λεπτά λόγω της πίεσης των Ευρωπαίων ομόλογων του αλλά και των αγορών της Ασίας έλαβε την απόφαση τον Απρίλιο του 2010 να βάλει την Ελλάδα σε… μνημονιακή τροχιά. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στους διαλόγους που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Χρόνος δεν μας δόθηκε. Φανταστείτε τους εαυτούς σας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις, η πρόοδος είναι εξαιρετικά αργή, η ένταση στα ύψη. Είναι πλέον δύο παρά δέκα τα ξημερώματα» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως ακούει έναν πρωθυπουργό να του φωνάζει πως έχει στη διάθεση του μόλις 10 λεπτά για να αποφασίσει. «Γιατί; Έχουμε σοβαρές αποφάσεις να λάβουμε, χρειαζόμαστε χρόνο» υποστήριξε ότι του απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου, για να ακολουθήσει νέα παρέμβαση από έτερο ευρωπαίο πρωθυπουργό, ο οποίος του επεσήμανε πως είναι απαραίτητη μια συμφωνία τώρα, καθώς σε 10 λεπτά ανοίγουν οι αγορές στην Ιαπωνία και «θα έχουμε πανωλεθρία στην παγκόσμια οικονομία».

«Σε αυτά τα 10 λεπτά λοιπόν, γρήγορα, ήρθαμε σε συμφωνία. Αυτή τη φορά δεν ήταν οι στρατιωτικοί αλλά «οι αγορές» που κρατούσαν το όπλο στα κεφάλια όλων μας» υποστήριξε ο ΓΑΠ, υπογραμμίζοντας πως οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν «οι πιο δύσκολες και επίπονες αποφάσεις της ζωής μου, οδυνηρές για μένα, περισσότερο, όμως, για τους συμπατριώτες μου». Εν συνεχεία, είπε ότι ακολούθησαν μέτρα σκληρής λιτότητας, αλλά χάρη σε αυτά -υποστήριξε ο κ.Παπανδρέου- «η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, και η Ευρωζώνη απέφυγε μια κατάρρευση».

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση του να προκηρύξει δημοψήφισμα -που τελικά δεν έγινε-, λέγοντας, χαρακτηριστικά πως «πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν έντονα. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, οι αγορές θα τρελαθούν. (…) Πριν ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών, πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα