Σε δημοπρασία επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Aύριο Τετάρτη, η επιστολή του μεγάλου οπλαρχηγού και αγωνιστή του 1821, Θόδωρου Κολοκοτρώνη, βγαίνει στο «σφυρί», με τιμή εκκίνησης 3.500 ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο συλλέκτης Πέτρος Βέργος εξασφάλισε μια συλλογή εγγράφων και αύριο θα γίνει η δημοπρασία.

Μεταξύ αυτών και μια «άγνωστη» ως σήμερα επιστολή του Γέρου του Μοριά που είχε γραφεί του 1822 και η οποία αποδεικνύει ότι η θρυλική φράση «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», δεν είχε γραφτεί για πρώτη φορά το 1826, αλλά το 1822.

«Το έγγραφο βρισκόταν για χρόνια στο συρτάρι και έως τώρα ήταν αθέατο στο ευρύ κοινό και άγνωστο στην επιστημονική κοινότητα, σε αντίθεση με την επιστολή του 1826, η οποία δημοπρατήθηκε στο παρελθόν αναφέρει ο Πέτρος Βέργος».

Η συγκεκριμένη επιστολή είναι μία από τις σπάνιες που φέρουν τη σφραγίδα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη. Ανήκει σε ιδιωτική συλλογή μαζί με 8 ακόμη επιστολές. Οι δύο βγαίνουν σε δημοπρασία.

Η τιμή του εγγράφου κυμαίνεται στις 3.500 ευρώ και εκτιμάται ότι τελικά δεν θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 4.000 ευρώ λόγω της κρίσης, ενώ παλιότερα θα ξεπέρναγε τις 8.000 ευρώ

Κατά 500 ευρώ χαμηλότερη είναι η τιμή εκκίνησης της δεύτερης επιστολής του Θόδωρου Κολοκοτρώνη με την οποία δίνει οδηγίες για μελλοντικές κινήσεις.

Διαβάστε επίσης