Σε δίκη ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Βέλγος καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ παραπέμφθηκε στο δικαστήριο της Αμβέρσας για σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία και προσβολή της αιδούς, στο πλαίσιο της διένεξής του με τον χορευτικό του θίασο Troubleyn η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ανακοίνωσε σήμερα η βελγική δικαιοσύνη.

Το 2018 γύρω στους 20 χορευτές και χορεύτριες, πρώην συνεργάτες του Γιαν Φαμπρ στο θίασο αυτό, είχαν καταγγείλει με ανοικτή επιστολή “ταπεινώσεις” που υπέστησαν, καθώς και εκβιασμό σεξουαλικού χαρακτήρα.

Μια έρευνα είχε ξεκινήσει από την επιθεώρηση εργασίας της Αμβέρσας σχετικά με την καταγγελία. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας αποφασίσθηκε να παραπεμφθεί ο Φαμπρ ενώπιον δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά, ο Φαμπρ είχε τοποθετηθεί καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Μετά από σφοδρές αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου, ο Φαμπρ παραιτήθηκε από τη θέση αυτή. Είναι ο καλλιτέχνης που παρουσίασε την πειραματική παράσταση Mount Olympus, γνωστή και ως τα “Παλλόμενα Πέη”, στην Επίδαυρο, ξεσηκώνοντας θύελλα ανιδράσεων.

Μετά την αποχώρησή του από το Φεστιβάλ, ο Φαμπρ είχε στραφεί κατά των Ελλήνων καλλιτεχνών δηλώνοντας: “Είμαι καλλιτέχνης και επιμελητής. Κι ως καλλιτέχνη και επιμελητή πρέπει να μου δοθεί απόλυτη ελευθερία, είναι θεμελιώδης αρχή. Έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, δεν είχα ελευθερία. Αν δείτε προσεκτικά το σκεπτικό μου, υποστήριζα πολύ τους Έλληνες καλλιτέχνες. Αλλά κάποιοι ήταν λιγάκι ηλίθιοι και τυφλοί”.

Ο Φαμπρ θα δικασθεί για “βία” και “σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία”
Ο καλλιτέχνης θα δικασθεί κυρίως για “βία” και “σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία” σε βάρος “δώδεκα εργαζομένων” και για “προσβολή της αιδούς”, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Μια πρώτη διαδικαστική ακροαματική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο δικαστήριο στις 21 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Θα έχει στόχο να ορισθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη δίκη και δεν θα περιλάβει αναγκαστικά εμφάνιση του κατηγορουμένου.

Χορογράφος, καλλιτέχνης των πλαστικών τεχνών, θεατρικός σκηνοθέτης, ο 62χρονος Γιαν Φαμπρ είναι γνωστός για τον προκλητικό χαρακτήρα της τέχνης του, με θεάματα που θίγουν ανοικτά το θέμα της σεξουαλικότητας.

Στο κείμενό τους, που είχε δημοσιοποιηθεί τον Σεπτέμβριο 2018 στον ιστότοπο του ολλανδόφωνου περιοδικού τέχνης rekto:verso, αυτοί οι πρώην συνεργάτες και ασκούμενοι κατήγγειλαν συστηματικές πράξεις “παρενόχλησης” εκ μέρους του φλαμανδού καλλιτέχνη.

Οι είκοσι συνυπογράφοντες, στην πλειονότητά τους γυναίκες -από τις οποίες 20 αναφέρονταν με το όνομά τους- υπογράμμιζαν πως “η ταπείνωση ήταν ο επιούσιος άρτος” στους κόλπους του θιάσου Troubleyn.

Καλούσε καλλιτέχνες στο σπίτι του και τους προσέγγιζε σεξουαλικά
Οι ίδιοι εξηγούσαν πώς ο Γιαν Φαμπρ προσκαλούσε στο σπίτι του καλλιτέχνες με πρόσχημα παραστάσεις αναπαραστατικής τέχνης και επιχειρούσε τότε μια “σεξουαλική προσέγγιση”.

Ορισμένοι συνεργάτες είδαν να τους προσφέρεται ένα σημαντικό χρηματικό ποσό έπειτα απ’ αυτές τις προσκλήσεις. Αυτοί που αρνούνταν τα χρήματα, έβλεπαν το ρόλο τους στις παραστάσεις να περιορίζεται.

“Ουδέποτε είχα την πρόθεση να εκφοβίσω ή να τραυματίσω τους ανθρώπους ψυχολογικά ή σεξουαλικά”, είχε δηλώσει εκείνη την εποχή ο Φαμπρ μιλώντας στην ίδια εξειδικευμένη έκδοση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα