Σε δύο μήνες θα πληρωθούν οι «προ-προσωρινές» συντάξεις

Υπομονή δύο μηνών συνέστησαν ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός, Πάνος Τσακλόγλου, σε όλους όσοι είναι σε ομηρία λόγω των εκκρεμών συντάξεων.

Σε δύο μήνες, λοιπόν, θα είναι έτοιμο το σύστημα και θα πληρωθεί η προσωρινή σύνταξη στο ύψος της εθνικής σύνταξης (345 ευρώ -384 ευρώ). Η νέα αυτή προσωρινή σύνταξη  (η οποία θα θεσπιστεί με ειδική διάταξη και θα αρχίσει να δίδεται σε δύο μήνες) δεν καταργεί το υφιστάμενο καθεστώς υπολογισμού  προσωρινής σύνταξης, αλλά εισάγει ένα στάδιο πριν την καταβολή της (σ.σ. της προσωρινής σύνταξης), προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία καταβολής μίας σύνταξης έναντι της προσωρινής και όχι μόνο της οριστικής σύνταξης.

Η λήψη της «προ-προσωρινής» σύνταξης όχι μόνο δεν αποκλείει τη λήψη προσωρινής σύνταξης, αλλά, αποτελεί ένα πρώτο σκαλοπάτι προς αυτήν και, φυσικά, προς τη λήψη της οριστικής σύνταξης.

Έτσι, κάθε συνταξιούχος θα παίρνει τρεις διαδοχικές συντάξεις:

  • Κατά πρώτον, μετά από σχετική αίτησή του,  θα παίρνει άμεσα την «προ-προσωρινή» σύνταξη των 345-384 ευρώ (ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης).
  • Κατά δεύτερον, θα παίρνει  την προσωρινή που θα αντιστοιχεί στο 70% -80% των αποδοχών του τελευταίου 12μηνου του ασφαλιστικού βίου (ουσιαστική τη διαφορά μεταξύ της «προ-προσωρινής” και της προσωρινής) και μαζί τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο διάστημα που ανέμενε την προσωρινή σύναξη του.
  • Κατά τρίτον, θα παίρνει την  οριστική σύνταξη, μαζί με τα αναδρομικά που θα αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ οριστικής και προσωρινής για το διάστημα για το οποίο μεσολαβεί μεταξύ της έκδοσης της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης.

Όσον αφορά  τους συνταξιούχους που έχουν ήδη αιτηθεί προσωρινή σύνταξη, εφόσον θεσπισθεί και τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα καταβολής σύνταξης, θα λάβουν αναδρομικά τις «προ-προσωρινές» συντάξεις που αντιστοιχούν στο διάστημα από την αίτηση προσωρινής έως και τη λήψη της «προ-προσωρινής» σύνταξης. Οι δικαιούχοι της «προ-προσωρινής» σύνταξης ανέρχονται στους 70.000.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα