Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των ακινήτων

Ρεπορτάζ για τη δραματική πτώση των τιμών στην αγορά στέγης της Ελλάδας, φιλοξενεί ο βρετανικός Guardian με τίτλο «Η ιδιοκτησία σπιτιού στην Ελλάδα “αρρωστημένο αστείο” καθώς η αγορά ακινήτων καταρρέει».

Συγκεκριμένα αναφέρει πως υπόγεια διαμερίσματα σε κάποιες συνοικίες της Αθήνας πωλούνται έναντι ακόμα και 5.000 ευρώ, ενώ στη Μύκονο εγχώριες διασημότητες σε οικονομική στενότητα πωλούν αντί πινακίου φακής τις πολυτελείς βίλες τους.

Επικαλούμενη στοιχεία της Eurostat, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως μόνο στην Κροατία οι τιμές των σπιτιών έχουν μειωθεί περισσότερο από την Ελλάδα. Στοιχεία της ΤτΕ που παραθέτει η Guardian δείχνουν πτώση τιμών κατά 32% την τελευταία τετραετία, ωστόσο Έλληνες μεσίτες με τους οποίους μίλησε η ανταποκρίτρια της εφημερίδας εκτιμούν ότι η πτώση αυτή είναι πιο κοντά στο 50%.

Την ίδια ώρα, μεσίτες επισημαίνουν ότι το 2005 έγιναν 250.000 πωλήσεις κατοικιών στην Αθήνα, ενώ πέρυσι δεν ξεπέρασαν τις 3.600. «Η έλλειψη ενδιαφέροντος πέρυσι εν μέρει λόγω της απίστευτης αύξησης στους φόρους ακινήτων, δεν έχει ξανακαταγραφεί από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», σχολιάζει ένας μεσίτης. Αναφέρεται επίσης ότι η ιδιοκτησία ακινήτου έχει γίνει αφορμή για μαύρο χιούμορ, με ανέκδοτα όπως ότι για να τιμωρήσει κανείς τα παιδιά του τα απειλεί με μεταφορά της ακίνητης περιουσίας στο όνομά τους.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) πάνω από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες θέλουν να πουλήσουν το ακίνητό τους, ενώ σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται ότι 300.000 κατοικίες είναι άδειες. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σχολιάζει ότι η συγκυρία συνιστά «χρυσή ευκαιρία» για τους ξένους αγοραστές και επενδυτές. Μεσίτης από την Πάρο σημειώνει μάλιστα ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι προσεγγίσεις από ξένους αγοραστές τον τελευταίο χρόνο.

Διαβάστε επίσης