Σε… εξώσεις από τη δεξιά «πολυκατοικία» προχωρά ο Κυριάκος  

Η πίεση προς τον Βελόπουλου είχε ως στόχο τους δεξιούς ψηφοφόρους, ότι δεν αξίζει να πάει χαμένη η ψήφος τους σε ένα κόμμα που δεν αποτελεί και… χρυσή λύση

Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στην κυριολεξία σε αναμμένα κάρβουνα, λόγω της ρωσικής εισβολής. Οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει φωτιά, ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανηφόρα, και οι Ευρωπαίοι πολίτες ετοιμάζονται για τον δικό τους «Γολγοθά» της καθημερινότητας, που έχει έρθει πολύ νωρίτερα από τις ημέρες του Πάσχα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όμως στην πολιτική πάντα υπάρχει και η επόμενη ημέρα. Οπότε, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να αποκομίσει κέρδη από την κρίση στην Ουκρανία και την αποφασιστική στάση που έχει τηρήσει. Και αυτό φάνηκε και από τη συζήτηση που διεξήχθη την Τρίτη στη Βουλή, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν προκάλεσε τη συζήτηση με στόχο να ενημερώσει τα κόμματα, όμως ήταν προφανής ο στόχος να πιέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης –πλην ΚΙΝΑΛ– που δυσκολεύονται να καταδικάσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η πίεση που άσκησε στο σχεδόν καθαρόαιμο «ρωσικό» κόμμα, την Ελληνική Λύση, ήταν αφόρητη. Το κόμμα Βελόπουλου πολλάκις χρησιμοποιεί τον Ρώσο Πρόεδρο ως παράδειγμα για να αναδείξει το πόσο σημαντικό είναι το λεγόμενο «ξανθό γένος» για την Ελλάδα. Όμως η ιστορία διαψεύδει όλους τους ισχυρισμούς του Βελόπουλου και των συν αυτώ, καθώς παραδοσιακά οι Ρώσοι από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν οι καλύτεροι σύμμαχοι της Πύλης. Και αυτό επιβεβαιώνεται διαρκώς. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί οι ομόδοξοι Ρώσοι επισήμως στάθηκαν στο ότι οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα πληρώνουν εισιτήριο για να εισέλθουν στο μνημείο. Και όχι φυσικά στη βεβήλωση ενός ιστορικού χώρου.

Έξωση από την κεντροδεξιά πολυκατοικία

Πιέζοντας αφόρητα την Ελληνική Λύση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει ένα μήνυμα προς τους πέρα από τη Ν.Δ. δεξιούς ψηφοφόρους ότι το κόμμα Βελόπουλου δεν είναι… χρυσή λύση, όπως θέλει να πλασάρεται. Και φυσικά με αυτή την ενέργεια ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κάνει έξωση από τη δεξιά πολυκατοικία σε όσους θέλουν να εγκατασταθούν εκεί. Γι’ αυτό κι έδωσε έμφαση στην υπόμνηση μίας ιστορικής φράσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή το «ανήκομεν εις την Δύση». Έτσι απευθύνθηκε στην παραδοσιακή βάση της Ν.Δ., η οποία αρκετές φορές έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και για επιλογές προσώπων, αλλά και για κάποιες αποφάσεις που είναι πέρα από την κεντροδεξιά ιδεολογία.

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΙΒΑΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Φυσικά, ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε εκτός κάδρου τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με την τακτική που ακολουθεί αυτοκτονεί. Διότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων είναι υπέρ του τρίπτυχου ηρεμία-τάξη-ασφάλεια και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του ακόμη και σε ζητήματα όπως οι εξοπλισμοί τον κάνει απωθητικό για μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Υπάρχουν και οι άστοχες τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ο κ. Μητσοτάκης και το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου ξέρουν να αξιοποιούν. Αυτός είναι και ο λόγος που αθροίζει μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΜέΡΑ 25, απαξιώνοντας ολοένα και περισσότερο τον Γιάνη Βαρουφάκη στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως έναντι της αστάθειας η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική σταθερή λύση. Με αυτό τον τρόπο φορτώνει στον ΣΥΡΙΖΑ εκτός τού επικεφαλής τού ΜέΡΑ 25 και τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος το τελευταίο διάστημα υιοθετεί όλα όσα ισχυρίζεται η ρώσικη προπαγάνδα.

Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είχε 100% επιτυχία εάν το ΚΙΝΑΛ ακολουθούσε την τακτική των ίσων αποστάσεων, όπως κάποιοι ανέμεναν στο Μαξίμου. Μόνο που αυτοί λησμόνησαν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ως ευρωβουλευτής έχει άλλες παραστάσεις, έχει άλλες επαφές και επηρεάζεται πολύ από τον Όλαφ Σολτς, το νέο καγκελάριο της Γερμανίας που προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει πολιτικό πατέρα τον Κώστα Σημίτη, οπότε έπρεπε να αναμένουν ότι το ΚΙΝΑΛ θα κινηθεί ευρωπαϊκά. Επίσης, στο Μαξίμου επιμένουν να αντιμετωπίζουν το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ με τους όρους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρόεδρος της Ν.Δ. πίεσε το Ποτάμι, κάνουν λάθος. Διότι το ΠΑΣΟΚ κουβαλάει μία ιστορία πενήντα χρόνων, έχει ακόμη πολύ καλή οργάνωση ως κόμμα και το κυριότερο ακόμη διατηρεί δεξαμενές για να αντλήσει ψηφοφόρους.

«Δεν είναι τακτικιστής»

Πάντως, ένας εκ των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό φώτισε τον στόχο του πρωθυπουργού που δεν είναι άλλος από το να παραμείνει στο Μαξίμου τουλάχιστον για μία οκταετία, εκμεταλλευόμενος φυσικά και την ορθή του διαχείριση σε όλες τις κρίσεις.

Ο κ. Σκέρτσος περιέγραψε τον πρωθυπουργό ως «εργασιομανή, ο οποίος δουλεύει καθημερινά πολλές ώρες και σε πάρα πολλά επίπεδα, από το υψηλότερο, των επαφών με τους ηγέτες των άλλων χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στο διεθνές πεδίο, ως και το επίπεδο της καθημερινότητας και της διοίκησης, της καθοδήγησης σε πάρα πολλά θέματα». Στο μόνιμο, ερώτημα περί πρόωρων εκλογών, ο Άκης Σκέρτσος απάντησε πως «ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν είναι τακτικιστής, έχει ένα σχέδιο το οποίο το πιστεύει και θέλει να το εφαρμόσει. Θέλει να είναι πρωθυπουργός τουλάχιστον οκτώ χρόνων γιατί ξέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει στο κράτος, την οικονομία, το κράτος πρόνοιας, την εκπαίδευση, την υγεία – και αυτές είναι αλλαγές που χρειάζονται χρόνο, επένδυση σε δυνάμεις, συνέπεια, συστηματικότητα. Άρα, δεν είναι ένας πρωθυπουργός που παίζει με τον εκλογικό κύκλο, έχει πει επανειλημμένα ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και σε αυτό πρέπει να μείνουμε».

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα με τις ανατιμήσεις προϊόντων ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε όλους τους πολίτες, ειδικά τους ευάλωτους οικονομικά: «Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ειδικά για τους πιο ευάλωτους, τα χαμηλότερα εισοδήματα, να υπάρξει πρόσθετη στήριξη εντός των ορίων και των δυνατοτήτων που έχουμε. Ισχυρή ανάκαμψη σημαίνει και ένα κράτος πρόνοιας το οποίο νοιάζεται. Χωρίς ισχυρή οικονομία δεν μπορείς να έχεις κράτος πρόνοιας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα