Σε ΦΕΚ η ενίσχυση για τους πληγέντες παραγωγούς από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες

Αυγενάκης: «Δεσμευθήκαμε στους πληγέντες από τις περσινές θεομηνίες και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, το κάνουμε πράξη»

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκαν οι λεπτομέρειες και οι τιμές ανά μονάδα και στρέμμα με τις οποίες ενισχύονται, για δύο χρόνια, οι πληγέντες παραγωγοί των πλημμυρισμένων περιοχών γύρω από την Κάρλα (περίπου 120.000 στρέμματα), αλλά και αυτές στη βόρεια Φθιώτιδα και στη βόρεια Εύβοια, της Ρόδου και του Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι παραγωγοί θα ενισχυθούν με ειδικό πρόγραμμα το οποίο απορροφά το σύνολο του Γεωργικού αποθεματικού 2024, ύψους 43 εκατ. ευρώ.

«Δεσμευθήκαμε στους πληγέντες από τις περσινές θεομηνίες για ειδικά προγράμματα ενίσχυσής τους που θα αναπληρώνουν το απολεσθέν εισόδημα για μια διετία. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, το κάνουμε πράξη», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως επισήμανε «Κάθε παραγωγός που επλήγη γνωρίζει ότι το ΥΠΑΑΤ και το σύνολο της κυβέρνησης είναι δίπλα του. Κανείς δεν είναι μόνος!» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων «Είναι εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να ληφθεί κάθε μέριμνα και κάθε δυνατό μέτρο, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και των περιοχών που επλήγησαν από θεομηνίες το προηγούμενο έτος. Με τη σημερινή απόφαση κάνουμε ένα καθοριστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, δικαιούχοι ενίσχυσης είναι οι παραγωγοί, των οποίων τα αγροτεμάχια βρίσκονται πλησίον της τεχνητής λίμνης Κάρλας λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των εκτάσεων αυτών. Η περιοχή χορήγησης της στήριξης αφορά έκταση 119.159.97,32 στρεμμάτων, η οποία απαρτίζεται από πλημμυρισμένες γαίες των καταστροφικών κακοκαιριών Daniel και Elias, σύμφωνα με το χάρτη που απεικονίζει την περιοχή που επλήγη, ο οποίος προήλθε από το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Χαρτoγραφικής Υποστήριξης της Γενικής γραφικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών (όρνιθες, πτηνά, ινδιάνοι, πάπιες, φραγκόκοτες, χήνες φασιανοί), ίππων στην καλλιέργεια ανθών και καλλωπιστικών, ακακιών, κάνναβης, παυλόνιας, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων ελάτης και λοιπών δασικών δέντρων, φυτωρίων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, γκαζόν, κράνων και μανιταριών, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2023 και από πλημμύρες κατά τον Σεπτέμβριο 2023 σε περιοχές των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου καθώς και οι παραγωγοί μελιού που έχουν έδρα εκμετάλλευσης στις ΠΕ Ροδόπης, Σποράδων, και στους δήμους Δομοκού, Στυλίδας, Ρόδου, Μαντουδίου-Λίμνης -Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας-Αιδηψού λόγω της καταστροφής του τοπικού οικοσυστήματος εξαιτίας των πυρκαγιών και των πλημμυρών.

Σε ό,τι αφορά τα ποσά που θα δοθούν ανά στρέμμα καλλιέργειας, διαμορφώνονται ως εξής:

Σκληρός Σίτος 83,20 ευρώ
Όσπρια βρώσιμα 130 ευρώ
Βαμβάκι 205 ευρώ
Ελαιώνες 825,80 ευρώ
Ενεργειακές καλλιέργειες 70 ευρώ
Τομάτα βιομηχανική 563,50 ευρώ
Λοιπά σιτηρά 83,20 ευρώ
Ροδακινιές μεταποίησης 900 ευρώ
Αμυγδαλιές 725 ευρώ
Καρυδιές 300 ευρώ
Φουντουκιές 255 ευρώ
Φιστικιές 1020 ευρώ
Γεώμηλα 960 ευρώ
Σποροπαραγωγή 220 ευρώ
Αραβόσιτος 195,20 ευρώ
Αραβόσιτος ενσίρωσης 195,20 ευρώ
Αμπελώνες για επιτραπέζια χρήση 700 ευρώ
Κηπευτικά 467 ευρώ
Ελαιούχοι σπόροι 70 ευρώ
Αρωματικά φυτά 136 ευρώ
Λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες 680 ευρώ
Παρέκκλιση αγρανάπαυσης 83,20 ευρώ
Πυρηνόκαρπα 1.600 ευρώ
Μηλοειδή 900 ευρώ
Κτηνοτροφικά φυτά για ζωοτροφές 220 ευρώ.

Όπως σημειώνεται, για τον υπολογισμό του τελικού ποσού στήριξης ανά δικαιούχο πολλαπλασιάζεται η αποζημίωση της κάθε καλλιέργειας με τον πολλαπλασιαστή δύο.

Η στήριξη ανά στρέμμα καλλιέργειας/ζώο έχει ως ακολούθως:

Ακακίες 186 ευρώ
Ανθη και Καλλωπιστικά 4.441 ευρώ
Γκαζόν 4.441 ευρώ
Κάνναβη 126 ευρώ
Κράνα 675 ευρώ
Μανιτάρια 5000 ευρώ
Παυλώνιες 186 ευρώ
Φυτώρια Ελάτης 5.217 ευρώ
Φυτώρια Καρποδοφόρων Δένδρων 5.217 ευρώ
Κηπευτικά υπό Κάλυψη 5.301 ευρώ
Χοίροι 160 ευρώ
Χοιρομητέρες 600 ευρώ
Όρνιθες Κρεοπαραγωγώς 3 ευρώ
Όρνιθες/Πτηνά Ωοπαραγωγής 9 ευρώ
Όρνιθες- Εμπορία πουλιών απόδοσης ως οικόσιτα 3 ευρώ
Ινδιάνοι -Εμπορία πουλιών απόδοσης ως οικόσιτα 20 ευρώ
Ινδιάνοι αναπαραγωγής 30 ευρώ
Πάπιες-Χήνες-Φραγκόκοτες-Φασιανοί-Πτηνά-Όρνιθες 5 ευρώ
Μέλισσες 1 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα