Σε καραντίνα πέντε ημερών όλη η ομάδα αν βρεθεί κρούσμα κορωνοϊού

Τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ομάδες σε περίπτωση που υπάρξει θετικό κρούσμα κορωνοϊού εν μέσω των play off αποφάσισε ο ΕΟΔΥ και η υγειονομική επιστημονική επιτροπή του Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα η η εισήγηση του ΕΟΔΥ στο πρωτόκολλο για τα ομαδικά αθλήματα είναι να τίθεται σε καραντίνα,  με ατομικές προπονήσεις και αποχή από αγώνες, όλη η ομάδα ενός παίκτη που θα βρεθεί θετικός σε τεστ κορωνοϊού για πέντε ημέρες.

Το σχετικό απόσπασμα της απόφασης της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ αναφέρει σχετικά:

«Στενές επαφές (μη προστατευμένες) αθλητή  με εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19 λοίμωξης»

•  απομόνωση των μη προστατευμένων στενών επαφών σε προκαθορισμένο, από τη Διοργανώτρια Αρχή ή την ομάδα, χώρο για 5 ημέρες.

• δύο αρνητικά φαρυγγικά δείγματα , με ≥ 24 ώρες απόσταση το πρώτο από το δεύτερο (3η – 5η ημέρα). Στο διάστημα αυτό μπορούν να προπονούνται μόνο με τη σύνθεση της απομόνωσης. Μετά την 5η μέρα μπορούν να επιστρέψουν σε μικτές προπονήσεις και αγώνες και εφόσον δεν έχουν εμφανίσει εν τω μεταξύ οποιοδήποτε σύμπτωμα νόσου.

• εάν δεν υπάρχει δυνατότητα μοριακού ελέγχου (PCR) συστήνεται η επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα σε αγώνες μετά από απομόνωση 7 ημερών και εφόσον δεν έχουν εμφανίσει εν τω μεταξύ οποιοδήποτε σύμπτωμα νόσου. Στο διάστημα αυτό μπορούν να προπονούνται μόνο με τη σύνθεση της απομόνωσης.

Σε περίπτωση πρόσφατου αγώνα, δεν συστήνεται η καραντίνα της αντίπαλης ομάδας αλλά η ενεργητική επιτήρηση  των αθλητών της με καθημερινή χρήση ερωτηματολογίου (πυρετός, βήχας, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες) και θερμομέτρηση».

Επισημαίνεται επίσης ότι βάσει της εισήγησης του ΕΟΔΥ οι ασυμπτωματικοί αθλητές επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα επτά ημέρες από την ημέρα της πρώτης επιβεβαίωσης Covid-19 εφόσον έχουν περάσει από δύο τεστ, ενώ οι συμπτωματικοί αθλητές με κορωνοϊό επανέρχονται μόνο με απυρεξία χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών για τρεις ημέρες και αν έχουν δύο αρνητικά τεστ σε διαφορετικές ημέρες.

Ως εκ τούτου, οι 14 ομάδες της Super League θα κληθούν να ψηφίσουν με βάση αυτές της οδηγίες γα την επανέναρξη του πρωταθλήματος, όπου θα χρειαστούν το 50%+1 των ψήφων για την επιστροφή στη δράση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα