Σε… καραντίνα το ίντερνετ για το 29% των Ελλήνων

Το 1/3 του πληθυσμού στην Ελλάδα γυρνά την πλάτη στη χρήση του διαδικτύου

Από τις 23 Μαρτίου που η Ελλάδα κατέβασε «ρολά» σε όλη την επικράτεια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι τις 4 Μαΐου που τα μέτρα άρθηκαν θα νόμιζε κανείς ότι οι εσώκλειστοι πολιορκημένοι Έλληνες δεν έκαναν τίποτα άλλο –εκτός από το να… καλοτρώνε– από το να βρίσκονται μπροστά την οθόνη του κινητού, του τάμπλετ ή του υπολογιστή τους και να «σερφάρουν» ακατάπαυστα στο διαδίκτυο. Ουδέν αναληθέστερον τούτου, τουλάχιστον σε επίπεδο… καθολικότητας!

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Χρειάστηκε να έρθει μία έρευνα της διεθνούς ερευνητικής σύμπραξης World Internet Project (WIP) στην οποία συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και που δημοσιοποιήθηκε από την διαΝΕΟσις, για να καταδειχτεί ότι τελικά τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα νομίζαμε.

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της έρευνας συλλέχθηκαν την  περασμένη χρονιά, όταν δηλαδή η Ελλάδα δεν είχε χτυπηθεί από την υγειονομική κρίση, εντούτοις η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει. Κι αυτή η εικόνα αποδεικνύει ότι το 1/3 του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν κάνει χρήση του διαδικτύου!

Συγκεκριμένα το 29%, εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί το ίντερνετ, με το υψηλότερο ποσοστό των μη χρηστών (59%) να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 65 ετών και άνω, «γεννώντας» τον προφανή συσχετισμό ότι οι άνθρωποι των δεύτερων «-ήντα» γυρνούν την πλάτη στον ηλεκτρονικό κόσμο.

Όσο μάλιστα  κατεβαίνουμε την ηλιακή σκάλα τόσο μικραίνει και το ποσοστό αποχής από το ηλεκτρονικό σερφάρισμα. Για παράδειγμα στις ηλικίες 55-64 ως μη χρήστες καταγράφονται το 21,7% και στις 45-54 ετών το ποσοστό των μη χρηστών πέφτει ακόμη περισσότερο  στο 12,6%, με τους μη χρήστες του ίντερνετ να αναζητούνται με το… κιάλι όσο χαμηλώνει ο ηλιακός πήχης (βλ. 4,2% στους 35-44 ετών, 1,7% στην ομάδα 25-34 και 0,9% στους νέους 15-24 ετών).

ΗΛΙΚΙΑ, ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΕΛΛΕΙΨΗ  ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

Ο έτερος κοινός τόπος όσων δεν χρησιμοποιούν ιντερνετικές υπηρεσίες είναι η έλλειψη επαγγελματικής απασχόλησης η οποία όπως προκύπτει από την έρευνα επιβεβαιώνεται για το 84,1% των ερωτηθέντων. Ειδικότερα, το 61,7% των μη χρηστών του ίντερνετ είναι συνταξιούχοι, το 14,1% δηλώνουν ότι ασχολούνται με τα οικιακά ή τη φροντίδα άλλου προσώπου και το 6,9% δηλώνουν άνεργοι.

Έλλειψη γνώσεων και ενδιαφέροντος  

Πέρα από την ηλικία και την έλλειψη επαγγελματικής απασχόλησης, ακόμη δύο λόγοι λειτουργούν καταλυτικά στην απομάκρυνση των Ελλήνων από το ίντερνετ. Ο πρώτος σχετίζεται με την έλλειψη τεχνικών γνώσεων ή/και το αίσθημα φόβου για τη χρήση της τεχνολογίας που οδηγεί σε μη χρήση 35,7% των πολιτών.

Ο δεύτερος είναι η απουσία έλλειψη ενδιαφέροντος και χρησιμότητας που νιώθει για το διαδίκτυο το 46,7% των Ελλήνων. Άλλες αιτίες που επικαλούνται οι Έλληνες συμμετέχοντες στην έρευνα του World Internet Project για την αποχή τους από τον ιντερνετικό κόσμο είναι:

>>Η μη κατοχή συσκευής που επιτρέπει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η έλλειψη οικονομικών πόρων, σε ποσοστό 4,4%.

>>Η αδυναμία κάλυψης του συνδρομητικού κόστους σύνδεσης, σε ποσοστό 4,2%.

>>Η αίσθηση ότι το διαδίκτυο απαιτεί αρκετό χρόνο τον οποίο οι εν δυνάμει χρήστες δήλωσαν σε ποσοστό 1,4% ότι δεν διαθέτουν.

>> Άλλοι αδιευκρίνιστοι λόγοι μη χρήσης του ίντερνετ συγκεντρώνουν ποσοστό 7,7%.

Αισιοδοξία με επιφυλάξεις

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας του World Internet Project είναι το 30% των σημερινών μη χρηστών του διαδικτύου που δήλωσαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει το ίντερνετ στο παρελθόν, αλλά με ισχυρά ποσοστά της τάξης 68,9% συμπληρώνουν ότι δεν θα το χρησιμοποιήσουν ούτε στο μέλλον.

Αυτή η αντίσταση των Ελλήνων μη χρηστών στον ιντερνετικό… πειρασμό, σε συνδυασμό με τα διόλου αμελητέα ποσοστά ψηφιακού αναλφαβητισμού, δείχνουν ότι η κοινωνία της πληροφορίας στη χώρα μας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι οι προοπτικές ολοκλήρωσής της είναι μεν ευνοϊκές αλλά με επιφυλάξεις.

Αν κάτι, πάντως, προκαλεί σχετική αισιοδοξία ότι ίσως αργά αλλά σταθερά το τοπίο θα αλλάξει είναι το γεγονός ότι η διείσδυση της χρήση του διαδικτύου στου Έλληνες αυξάνεται σταθερά την τελευταία πενταετία φτάνοντας το 2019 στο 71% όταν το 2015 βρισκόταν στο 59,8%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα