Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Σαρδηνία

Δεκαέξι νεκρούς και άγνωστο ακόμα αριθμό αγνοουμένων άφησε πίσω το κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε τη Σαρδηνία, ενώ  εκατοντάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις ισχυρές καταιγίδες.

Η κυβέρνηση κήρυξε το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς λόγω της καταιγίδας αρκετοί  δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ σημαντικά προβλήματα καταγράφονται και στις οδικές συγκοινωνίες, με πολλές κοινότητες στο εσωτερικό του νησιού, να έχουν αποκοπεί.

Ακυρώθηκαν επίσης πτήσεις προς και από το νησί, λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ισχυρών ανέμων ενώ προβλήματα καταγράφονται και στα πλοία που συνδέουν το Κάλιαρι με την ηπειρωτική Ιταλία. Διακοπές ρεύματος καταγράφονται επίσης σε διάφορα σημεία.

Το τμήμα του νησιού που δοκιμάστηκε περισσότερο ήταν το βορειοανατολικά στην περιοχή της πόλης Όλμπια. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση του   δήμαρχου της πόλης στο SkyTG24 ότι η πόλη του καταστράφηκε από μια «καταιγίδα βγαλμένη από την Αποκάλυψη».

Τα ιταλικά ΜΜΕ έχουν ήδη δώσει το όνομα «κυκλώνας Κλεοπάτρα» στην κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φράνκο Γκαμπριέλι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα πριν αναχωρήσει για τη Σαρδηνία. Η υπηρεσία βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή, ενώ ο αξιωματούχος της υπηρεσίας στο νησί Τζ.Σικάλο ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε ζήσει παρόμοια κατάσταση εδώ και δεκαετίες».

Προβλέψεις για κακοκαιρία στην ηπειρωτική Ιταλία

Παράλληλα, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για ένταση της κακοκαιρίας την Τρίτη και σε αρκετές περιοχές της βόρειας και κεντρικής ηπειρωτικής Ιταλίας.

Ισχυρές καταιγίδες προβλέπονται για περιοχές στο βορρά της ηπειρωτικής χώρας (Πιεμόντε, Βένετο, Τζούλια) και στα κεντρικά και τα ανατολικά (Λάτσιο, Καμπάνια, Αμπρούτσο, Μολίζε, Μπασιλικάτα, Πούλια).

Σε επιφυλακή βρίσκονται επίσης και οι υπηρεσίες στη Ρώμη, παρακολουθώντας τη στάθμη των υδάτων του Τίβερη.

Διαβάστε επίσης