Σε κινούμενη άμμο η «Μακεδονία» των Σκοπίων

Με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το στίγμα της στόχευσης του Νίκου Κοτζιά στις διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης για το Σκοπιανό ζήτημα, ξεκίνησε χθες Παρασκευή η δεύτερη μέρα των συζητήσεων. Στις εκκρεμότητες το συνθετικό που θα ολοκληρώσει την ονομασία του γειτονικού κράτους, αλλά κυρίως η ονομασία των κατοίκων και των προϊόντων.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Λίγες ώρες πριν ο υπουργός Εξωτερικών κάτσει στο ίδιο τραπέζι για δεύτερη μέρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του στην πλέον ίσως σημαντική συνάντηση για την επίλυση του ονοματολογικού, ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη» της ελληνικής πλευράς, εφόσον «κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα “Μακεδονία”». Αυτή είναι και η εντολή που έχει λάβει ο Νίκος Κοτζιάς από τον πρωθυπουργό.

Το «Μακεδονία» θεωρείται τετελεσμένο και αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Τονίζεται πολλάκις ότι το «Μ» στο ΠΓΔΜ είναι η λέξη «Μακεδονία», επισημαίνεται πως δεκάδες χώρες παγκοσμίως έχουν αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων ως «Μακεδονία» και ότι η όποια λύση χωρίς τη λέξη στην ονομασία δεν είναι εφικτή. Μάλιστα στο «Κόκκινο», το κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, επιστρατεύτηκε η Ευγενία Λουπάκη, η οποία αφιέρωσε πολύ χρόνο πλαισιωμένη από τον έναν εκ των δύο συγγραφέων του βιβλίου «10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό». Στη συνέχεια μάλιστα, αποσπάσματα από την εκπομπή αξιοποιήθηκαν από τις υπόλοιπες εκπομπές του σταθμού, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος. Για τους μη γνωρίζοντες η επιλογή της κας Λουπάκη έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς, πέρα από τη δημοσιογραφική της αρτιότητα, πρόκειται και για την πρώην σύζυγο του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Θανάση Καρτερού!

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως αυτή είναι η ιδανικότερη περίοδος για να κλείσει το θέμα, μιας και βρίσκουν εύφορο έδαφος και στο αντίπερα στρατόπεδο, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, να καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες στο εσωτερικό της χώρας του να περάσει το θέμα ακόμα και με τη συνταγματική αλλαγή.

Για αυτό και το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς, κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τόνισε πως «έχουν γίνει βήματα και εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μία εθνική θέση».

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Ακούω ορισμένους οι οποίοι λένε “μην παραδώσετε”. Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους. Όχι από εμάς».

«Οι βόρειοι γείτονές μας, πάνω από 70 χρόνια, έχουν μία κρατική οντότητα και στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, είτε ως αυτόνομο κράτος, που λέγεται “Μακεδονία”. Και φέρνουν ένα όνομα το οποίο, χωρίς κανέναν άλλο προσδιορισμό, είναι ένα όνομα το οποίο παραπέμπει στο αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Κάποιοι ανόητοι λέτε, πάτε να δώσετε. Δεν πάμε να δώσουμε, πάμε να πάρουμε. Και πάμε να συμφωνήσουμε με τους γείτονές μας, που βεβαίως αυτό είναι το οξύμωρο, ότι έχουν μία κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται “Μακεδονία”, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται».

«Άρα, λοιπόν, το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μία μεγάλη νίκη. Και ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο τη δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε:

«Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας».

 

Στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι συνομιλίες

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ, Ν. Dimitrov, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, M. Nimetz, στις ΗΠΑ.

Σε σύντομη δήλωσή του ο κ. Nimetz ανέφερε ότι «δεν υπήρξε καμία συμφωνία. Οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Οι δύο υπουργοί θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχιστεί ο διάλογος».

Παράλληλα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει κάποια λύση, ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε εάν θα υπάρξει και συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Σκοπιανού ομολόγου του  Ζόραν Ζάεφ δεν έδωσε κάποια ουσιαστική απάντηση.

«Όπως γνωρίζετε, δεν δέχομαι ερωτήσεις αναφορικά με το όλο θέμα. Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι οι δύο πρωθυπουργοί γνωρίζονται πολύ καλά και καθορίζουν οι ίδιοι την ατζέντα τους. Θεωρώ ότι είναι δική τους υπόθεση», επεσήμανε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα