Σε κράτος – μέλος «ζόμπι» της Ε.Ε. μετατρέπεται η Βρετανία

Oι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών παράταση του Brexit ως τις 31 Οκτωβρίου μετατρέποντας ΄έτσι τη Βρετανία σ κράτος – μέλος «ζόμπι» της Ε.Ε. 

Η απόφαση αυτή, θα επανεξεταστεί σε νέα Σύνοδο τον Ιούνιο. Μέχρι τότε, το Ηνωμένο Βασίλειο, θα υποχρεωθεί να πάρει μέρος στις Ευρωεκλογές τον προσεχή Μάιο. Σε αντίθετη περίπτωση, το Brexit θα προχωρήσει χωρίς συμφωνία την 1η Ιουνίου.

«Αυτή η επέκταση είναι από την μία όσο ευέλικτη την περίμενα αλλά από την άλλη μικρότερη από ότι την περίμενα», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υποστήριζε μία επέκταση διάρκειας ενός έτους. Το χρονικό περιθώριο που δίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι «αρκετό χρόνος και καλό θα ήταν να μην περιμένουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τουσκ.

Με τη νέα αυτή συμφωνία το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υποχρεωμένο να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές εκλογές όπως και τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη εκλέγοντας κανονικά τους 73 ευρωβουλευτές που της αντιστοιχούν.

«Ενα σκληρό Brexit θα ήταν καταστροφικό, όλοι το γνωρίζουν αυτό, για αυτό μου αρέσει η απόφαση που πάρθηκε σήμερα», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σε ερώτηση αν οι 27 βγήκαν ενωμένοι από την διαδικασία και την σημερινή σύνοδο κορυφής που ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι «οι 27 είμαστε αρκετά ενωμένοι για να λάβουμε αποφάσεις, ενότητα δεν σημαίνει ότι έχουμε τις ίδιες θέσεις αλλά ότι έχουμε την ικανότητα να κάνουμε συμβιβασμούς».

Toν Ιούνιο κατά την διάρκεια της επόμενης Συνόδου Κορυφής θα γίνει μία ενημέρωση στους υπόλοιπους ηγέτες για το πως εξελίσσεται η διαδικασία επικύρωσης του άρθρου 50 και στις 31 Οκτωβρίου, μία μέρα πριν την λήξη της θητείας της τωρινής Επιτροπής η Μ. Βρετανία θα βγει από την ΕΕ.

Και οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες, Τουσκ και Γιουνκέρ δήλωσαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι πως θα τηρήσει τις συνθήκες και ότι δεν θα μπλοκάρει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις το επόμενο διάστημα. Ανάμεσα σε αυτές τις αποφάσεις είναι και η εκλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν και του επόμενου προέδρου του Συμβουλίου οι οποίες «μπορούν να γίνουν με αυξημένη πλειοψηφία και τα περιθώρια η Μεγάλη Βρετανία να μπλοκάρει τις αποφάσεις είναι πολύ περιορισμένες», όπως δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα