Σε limit up ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες

Πριν προλάβει να συνηθίσει τη ζέστη της Αθήνας, ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται για νέο ταξίδι. Αυτή τη φορά για τις Βρυξέλλες, όπου την Τετάρτη θα τεθούν επί τάπητος από τους Ευρωπαίους ηγέτες θέματα ενέργειας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και στα δύο ζητήματα, αναμένεται η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

Κι αυτό διότι η χώρα μας στο επόμενο διάστημα θα αποκρατικοποιήσει τη ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και το ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου διαγωνισμού δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα αναμένεται οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συζητήσουν και για τους αγωγούς που θα μεταφέρουν το αέριο από την Κεντρική Ασία στην Γηραιά Ήπειρο.
Η πώληση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ είναι μία εξίσωση υψηλού γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος κι αναμένεται ο πρωθυπουργός να δεχθεί ερωτήσεις για το πώς πάει ο διαγωνισμός, ενώ πληροφορίες από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κομισιόν θα εκφράσουν την αγωνία τους για πιθανό μονοπωλιακή αγορά εάν τελικά η Gazprom είναι η νικήτρια του διαγωνισμού.

Το σίγουρο πάντως είναι πως ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην άποψη του, ότι όποιος δώσει τα περισσότερα και ικανοποιήσει οικονομικά το ελληνικό δημόσιο θα έχει τον πρώτο λόγο. Επίσης ο πρωθυπουργός, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του δεν περιμένει ιδιαίτερη πίεση για αργοπορία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για δύο λόγους. Αφενός μεν η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα προόδου, ενώ από την άλλη και οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα και μάλιστα φέρουν ως παράδειγμα την υπόθεση Χένες, που ταρακούνησε την Μέρκελ.

Πάντως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν στο να κηρύξουν πόλεμο στις εξωχώριες εταιρείες, οι οποίες πληθαίνουν καθημερινά και μέσω αυτών ψάχνονται σημαντικά κονδύλια για τα ευρωπαϊκά κράτη.
Για το θέμα της φοροδιαφυγής πάντως την Δευτέρα ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη στο Μαξίμου με τους Στουρνάρα και Μαυραγάνη, προκειμένου να ενημερωθεί για ύλες τις ενέργειες που έχει ήδη κάνει το υπουργείο Οικονομικών προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Το σίγουρο, πάντως είναι πως τα τελευταία δημοσιεύματα από τις γερμανικές ως επί το πλείστον εφημερίδες, αλλά και οι εκθέσεις του ΔΝΤ, της Κομισιόν και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης δίνουν ένα τεράστιο όπλο στον πρωθυπουργό απέναντι στους Ευρωπαίους ομολόγους του. Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει και για το ταξίδι στην Κίνα, καθώς είναι μόλις ο δεύτερος Ευρωπαίος, μετά τον Φρανσουά Ολάντ, που έγινε δεκτός από τη νέα κινεζική ηγεσία, τον πρόεδρο Σι Τιπένγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεγιάνγκ.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα