Σε μία ζαριά παίζει το ΠΑΣΟΚ η Φώφη

Με τη νοοτροπία τζογαδόρου η πρόεδρος του Κινήματος προσπαθεί να διασωθεί πολιτικά, απομακρύνοντας άγαρμπα τον Βαγγέλη Βενιζέλο και στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη

Τελικά, ο Βενιζέλος ήταν το βαρίδι που δεν επέτρεπε στο Κίνημα Αλλαγής να ανοίξει τα φτερά του και να ξεφύγει από τα μονοψήφια ποσοστά που έχει πέσει από τις ευρωεκλογές του 2014 έως και σήμερα όσα ονόματα και εάν έχει χρησιμοποιήσει; Μάλλον όχι, λένε οι περισσότεροι, που ξεκίνησαν ως ΠΑΣΟΚ το 2012 και πέρασαν στην Ελιά τον Ιούνιο του 2014, επαναφορά στο ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τον Σεπτέμβριο του 2015, και τώρα στο Κίνημα Αλλαγής.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Για ποιον λόγο, λοιπόν, αποπέμφθηκε με τέτοιο σκαιό τρόπο ένας πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επί τέσσερα χρόνια σήκωσε το βάρος της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζοντας τις εντυπώσεις; Σίγουρα η δικαιολογία, ότι η τοποθέτηση Καμίνη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα βοηθήσει τη διεύρυνση και θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν άντεξαν την κυβερνητική συμπόρευση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. στην υπό τον Αντώνη Σαμαρά κυβέρνηση της περιόδου Ιούνιος 2012-Ιανουάριος 2015, μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς ως αστεία. Διότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε εάν αυτοί οι ψηφοφόροι τους οποίους υπονοεί η Χαριλάου Τρικούπη μάλλον δεν λησμονούν ότι και η νυν πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ήταν μέλος της κυβέρνησης Σαμαρά, όντας η πρώτη γυναίκα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (αναπληρωτής του Δημήτρη Αβραμόπουλου).

Μάλιστα, για την υπουργοποίησή της, στον ανασχηματισμό της 24ης Ιουνίου 2013, επέμεινε αφόρητα ο κ. Βενιζέλος, καθώς στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 η κα Γεννηματά αν και δεύτερη στο Επικρατείας δεν κατάφερε να εκλεγεί, σε αντίθεση με ένα μήνα νωρίτερα (Μάιος 2012). Ο αστικός μύθος πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι οι πιέσεις της κας Γεννηματά προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, οι «γεννηματικοί», αλλά και οι γνωστοί βασταρούχες του κάθε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν πως πλέον η κα Γεννηματά επιτέλους απενοχοποιήθηκε από το προπατορικό αμάρτημά της να υπηρετήσει ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αποπέμποντας εκείνον που την έκανε υπουργό.

Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Δηλαδή, ότι με την αποπομπή Βενιζέλου θα μπορεί το ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί πολύ πιο εύκολα στους πρώην «πράσινους» ψηφοφόρους που παρεπιδημούν στην Κουμουνδούρου. Αναμφίβολα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως είναι η μισή αλήθεια. Αν ο «πράσινος» ψηφοφόρος διαπιστώσει ότι έχει ελπίδα επαναφοράς στην κυβέρνηση μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θα έχει πρόβλημα να περιμένει. Εξάλλου, το έχει κάνει αυτό και με το ΠΑΣΟΚ ουκ ολίγες φορές.

Άλλη η αιτία…

Έτσι, λοιπόν, καταλήγουμε στην πραγματική αιτία. Και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι η κα Γεννηματά και οι συν αυτώ φοβούνται πλέον και τον ίσκιο τους μετά το αποτυχημένο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Διότι ναι μεν μπορεί όλοι να λένε προς τα έξω ότι το ΚΙΝΑΛ προσπέρασε τη Χρυσή Αυγή, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε κάποιες βασικές παραμέτρους. Πρώτον, το ποσοστό του 7,8% στις ευρωεκλογές είναι χειρότερο από το 8,02% του Βενιζέλου ως ΠΑΣΟΚ-Ελιά το 2014. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα ντουζένια του, ενώ το Ποτάμι είχε λάβει 6,6%. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πτώση, ενώ το Ποτάμι κατέληξε στο 1,5%. Αν αυτό δεν είναι ήττα για το ΚΙΝΑΛ, τι είναι;

Το χειρότερο όλων ήταν ότι οι εκλεκτοί της Χαριλάου Τρικούπη, οι Νίκος Παπανδρέου και Γιώργος Καμίνης, πάτωσαν μένοντας στην 3η και 4η θέση κι επανεξελέγησαν ευρωβουλευτές ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Εύα Καϊλή. Δύο πρόσωπα που θεωρούνται πολιτικά παιδιά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Όμως, ειδικά για τον πρώτο, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Ο 40άρης Κρητικός που πέρασε από τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ έχει φτιάξει μία ισχυρή ομάδα, ελέγχοντας το 40% του κόμματος σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, διατηρεί άριστες σχέσεις και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με τους Σταύρο Θεοδωράκη – Γιώργο Γραμματικάκη – Μίλτο Κύρκο – Γιώργο Μαυρωτά (Ποτάμι), Άννα Διαμαντοπούλου – Γιώργο Φλωρίδη (Ώρα Αποφάσεων), αλλά και πολλούς από τους εκσυγχρονιστές του Κώστα Σημίτη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ήλπιζαν ότι από τη στιγμή που ο Ανδρουλάκης (παρά την ισχυρή δύναμή του στη βάση) δεν μετέχει στα κέντρα αποφάσεων, διότι διαφώνησε με τον τρόπο εκλογής, θα ήταν εύκολη λεία για τους Ν. Παπανδρέου – Γ. Καμίνη. Μάλιστα, ήδη υπάρχουν εσωκομματικές καταγγελίες ότι η Χαριλάου Τρικούπη διακινούσε μέχρι και σταυρωμένα ψηφοδέλτια για τους δύο εκλεκτούς της. Έλα, όμως, που για μία ακόμη φορά οι βασταρούχες της Χαριλάου Τρικούπη δεν κατάλαβαν τι θέλει η κοινωνία. Έτσι, ο Ν. Ανδρουλάκης εξελέγη με σχεδόν 180.000 σταυρούς, ενώ η Εύα Καΐλή προτιμήθηκε από πολλούς ψηφοφόρους τού πρώην γραμματέα.

Το κονκλάβιο των γερόντων «γεννηματικών» (ήταν δίπλα στον μπαμπά και κοντά στη θυγατέρα), μαζί με τους βασταρούχες συνεργάτες που απολαμβάνουν τα οφέλη να είσαι δίπλα στην αρχηγό με συνεντεύξεις, νταραβέρι, λόμπινγκ και παραγοντισμό, έλαβαν την απόφαση να διαβεί η κα Γεννηματά τον Ρουβίκωνα. Να αποπεμφθεί με τρισάθλιο τρόπο ο κ. Βενιζέλος για να σταλούν μηνύματα προς τους σφετεριστές του θρόνου.

Ο βασικός αποδέκτης ήταν ο Ν. Ανδρουλάκης, τον οποίο στήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης είναι πια πολύ ισχυρός. Δηλαδή, απειλητικός. Επελέγη λοιπόν ως «ερίφιο» (πιθανότατα εν αγνοία του) για την τελετουργία της πολιτικής εκδοροσφαγής, ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος απέτυχε στις ευρωεκλογές, είναι ολίγον αριστερίζων, καλό παιδί με αστική ευγένεια, καθόλου απειλητικός και περνά απαρατήρητος όπου και αν βρεθεί. Δηλαδή, το πουλέν της Γεννηματά ως προς το αριστερό πρόσημο του ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές, προκειμένου να γοητεύσει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο Γιώργος Καμίνης.

 Οι γνωστοί… βασταρούχες του κάθε «πράσινου» προέδρου υποστηρίζουν πως πλέον η Φώφη επιτέλους απενοχοποιήθηκε από το δήθεν προπατορικό αμάρτημά της να υπηρετήσει ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αποπέμποντας εκείνον που παρακαλούσε να την κάνει υπουργό!

Πνιγμένη στις αντιφάσεις της

Όμως η κα Γεννηματά, στην αγωνία της να μην αμφισβητηθεί, δεν κατάλαβε τα μηνύματα της κάλπης. Πως στην Α΄ Αθήνας ο Παύλος Γερουλάνος, ως υποψήφιος δήμαρχος συγκέντρωσε το 13,1%, ενώ το ΚΙΝΑΛ σχεδόν τα μισά 6,33%, ενώ ο Γιάννης Σγουρός έφτασε το 17,3% ενώ το ΚΙΝΑΛ πήρε μόλις 5,5% στην Αττική.

Ακόμη και η άρνηση στον Γερουλάνο να είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας αποδεικνύει τον φόβο της Γεννηματά μήπως χάσει την καρέκλα, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο Γερουλάνος στην Αθήνα έχει ρεύμα, οπότε απειλείται η πρωτιά και η εκλογή του Κώστα Σκανδαλίδη. Έτσι, κόβοντας τον Γερουλάνο, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει εξασφαλισμένη την επανεκλογή του, καθώς το ΚΙΝΑΛ αναμένεται να βγάλει μία έδρα στην Α΄ Αθήνας. Όμως, εάν το αποτέλεσμα συνολικά για το ΚΙΝΑΛ είναι άσχημο, τότε ο… «σοφός δημογέροντας» του ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει τον δρόμο για τον επόμενο αρχηγό.

Η αλήθεια είναι ότι με την επιστροφή του στο ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Παπανδρέου είχε θέσει ζήτημα για τον Βενιζέλο, κατηγορώντας τον ότι συνεργάστηκε με τον Σαμαρά –λες και η Φώφη που μπήκε στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ως αναπληρώτρια υπουργός ΓΕΕΘΑ, δεν συνεργάστηκε– λησμονώντας ότι ο ίδιος ο Παπανδρέου το 2011, για να δώσει το «οκ» ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να σχηματιστεί η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, απαίτησε τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, επιφέροντας το πρώτο και πιο σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ.

Όλο αυτό το διάστημα, ο Γιώργος Παπανδρέου, διαβάζοντας το αφήγημα Βενιζέλου για συμμετοχή στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα σε συνδυασμό με τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, πίεζε τη Φώφη Γεννηματά, αφενός μεν να μην αποδεχθεί την πρόταση, αφετέρου δε να κόψει τον βήχα στον πληθωρικό Βενιζέλο. Όμως δεν είναι καθόλου εύκολο να χαλιναγωγήσεις τον Βενιζέλο, ειδικά όταν απολάμβανε τις μάχες στη Βουλή και είχε εξελιχθεί στον φόβο και τον τρόμο των κυβερνητικών με τις παρεμβάσεις του στο Κοινοβούλιο.

 

Η περίπτωση Κατσιφάρα – Σπηλιόπουλου

 

Ο ΓΑΠ ουκ ολίγες φορές είχε απειλήσει με νέα αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, εάν υπήρχε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Είχε ξεκαθαρίσει πως θα αποχωρούσε αμέσως, αν το ΚΙΝΑΛ συνεργαζόταν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτή η νοοτροπία του κ. Παπανδρέου θυμίζει κάτι από τη μοιρασιά του Καραγκιόζη: «Τα δικά μου δικά μου, και τα δικά σου δικά μου». Ναι μεν να εκλεγεί χωρίς σταυρό ως πρώην πρωθυπουργός, και εν συνεχεία να ανεξαρτητοποιηθεί και να μην παραδώσει την έδρα. Και μάλλον το ψηστήρι στη Γεννηματά έπιασε τόπο με τα όσα συνέβησαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να στηρίξει τον Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια είχε απομακρυνθεί από τη βάση του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα.

 

Μάλιστα, η βάση του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα είχε ενημερώσει τη Χαριλάου Τρικούπη ότι εάν επιλέξουν τον Κατσιφάρα, τότε θα τους βρουν αντιμέτωπους. Οι Πατρινοί καταλόγιζαν στον απερχόμενο περιφερειάρχη ότι τα είχε βρει με τον Χρήστο Σπίρτζη και δεν έφερνε αντίρρηση στις κατατμήσεις που έκανε το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να παίρνει τα έργα ο Καλογρίτσας. Συνέπεια αυτής της τακτικής, οι δρόμοι στην περιοχή να μη φτιάχνονταν, καθώς ο Καλογρίτσας ξέμεινε από χρήμα.

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν άκουσε τη βάση και αποφάσισε να στηρίξει τον Κατσιφάρα. Πολλοί στην Πάτρα έκαναν την καρδιά τους πέτρα και αποφάσισαν να αποδείξουν την κομματική νομιμοφροσύνη τους. Όταν όμως ο Κατσιφάρας αποδέχθηκε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, τότε επήλθε η έκρηξη. Ενημερώθηκε η Χαριλάου Τρικούπη, αλλά κώφευσε. Ακόμη και όταν καταρτίστηκε αντάρτικο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον πρώην υφυπουργό των κυβερνήσεων Σημίτη, τον Κώστα Σπηλιόπουλο, οι φωστήρες της Χαριλάου Τρικούπη δεν κατανόησαν τι συμβαίνει. Το μόνο που ψέλλισαν ήταν ότι ο κ. Σπηλιόπουλος είναι πολιτικός φίλος του κ. Βενιζέλου. Δεν αντέδρασαν ούτε όταν ο κ. Κατσιφάρας εκδιώχθηκε από μέλη του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, όταν πήγε να ψηφίσει στις εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή συνέδρων πριν από το συνέδριο στο τέλος Μαρτίου.

Μετά την πρώτη Κυριακή των περιφερειακών εκλογών, όταν ο Κώστας Σπηλιόπουλος έλαβε 12,21%, τους έζωσαν τα φίδια. Ειδικά όταν την ίδια ώρα το ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές έλαβε 10,35% κατά μέσο όρο στους τρεις νομούς της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα – Ηλεία – Αιτωλοακαρνανία). Δηλαδή, υπήρξαν ΠΑΣΟΚοι που ψήφισαν Σπηλιόπουλο και όχι ΚΙΝΑΛ. Ειδικά στην Αχαΐα ο Σπηλιόπουλος συγκέντρωσε 16,04% και το ΚΙΝΑΛ μόλις 9,61%. Όταν την Παρασκευή 31 Μαΐου η Γεννηματά με τον ΓΑΠ πήραν από το χέρι τον Κατσιφάρα και περιόδευσαν και στους τρεις νομούς, κατάλαβαν ότι όσοι ψήφισαν Σπηλιόπουλο θα πήγαιναν όλοι μαζί στον εκλεκτό της Ν.Δ., Νεκτάριο Φαρμάκη. Όπως κι έγινε τελικά.

Ο Παπανδρέου πίεσε τη Γεννηματά να κάνει άμεσα την κίνηση και την επόμενη ημέρα έγινε το ραντεβού με τον Βενιζέλο, που σήμανε την απομάκρυνση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κάτι που προκάλεσε την οργή ακόμη και του Κώστα Σημίτη.

 

Η επόμενη ημέρα

 

Συνήθως οι παρακμάζοντες πολιτικοί οργανισμοί, καλή ώρα όπως το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, έχουν το ίδιο σύμπτωμα. Χάνουν ψηφοφόρους, αλλά οι οργανωτικές δομές ανθούν απέναντι στην κοινωνική βάση, η οποία διαρκώς συρρικνώνεται. Οι εσωτερικές δυνάμεις που στήριξαν την κα Γεννηματά στη σχετικά πρόσφατη διεκδίκηση της αρχηγίας έχουν δύο κύρια ενδιαφέροντα. Πρώτον, να υπαγορεύσουν μια μετεκλογική πολιτική γραμμή, προσαρμοσμένη στο αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά πάντοτε στη γενική κατεύθυνση της αναβίωσης του άξονα Αριστεράς-Δεξιάς, όπως μετωνυμικά παρουσιάζεται η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και δεύτερον, να εμποδίσουν την ανάληψη της ηγεσίας από κάποιον μη εκλεκτό τους (εν προκειμένω τον κ. Ανδρουλάκη), εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί επίδικο για οποιοδήποτε λόγο το επόμενο διάστημα. Η παρουσία του κ. Βενιζέλου όχι ως διεκδικητή, αλλά ως εκφραστή μιας διαφορετικής συνιστώσας του κόμματος, που εκφράστηκε ισχυρά και στην ανοιχτή εσωκομματική διαδικασία, αποτελούσε εμπόδιο και στα δύο σκέλη.

Η κα Γεννηματά έριξε τη ζαριά της. Τώρα περιμένει. Αν έρθουν εξάρες και όντως πιάσει διψήφιο ποσοστό, θα είναι πανίσχυρη και θα μπορεί να ηγηθεί του ρεσάλτου για επανακατάληψη των ανακτόρων της κεντροαριστεράς. Διαφορετικά, εάν τα ζάρια κάτσουν στα ντόρτια, θα πρέπει να έχει κάνει ασκήσεις επί χάρτου για το πώς θα μπορέσει να αντιδράσει όταν θα ζητούν το κεφάλι της επί πίνακι όλοι αυτοί που τη Δευτέρα επικύρωσαν χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό την απόφασή της.

Και μιλάμε για την Κυριακή, 7/7. Ούτε καν για τη Δευτέρα, 8/7…

Διαβάστε επίσης