Σε νέα εποχή χωρίς να ανοίξει μύτη

Ολοκληρώνονται οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την εκλογή του νέου γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου και του Πολιτικού Συμβουλίου

Με την εκλογή του νέου γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ολοκληρώνεται το πάζλ των εσωτερικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ και το οριστικό πέρασμα του κόμματος στη νέα εποχή Ανδρουλάκη. Και μάλιστα μετά από πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ άλλαξε ηγέτη δίχως να ανοίξει στην κυριολεξία μύτη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μετά από την εποχή της παντοδυναμίας του Ανδρέα Παπανδρέου, οι επόμενοι αρχηγοί δεν είχαν αυτή την αποδοχή από τον κομματικό μηχανισμό, παρά το γεγονός ότι το Κίνημα ήταν στην εξουσία. Ο θεωρητικά παντοδύναμος Κώστας Σημίτης είχε να αντιμετωπίσει μία ισχυρή κομματική αντιπολίτευση υπό τον Άκη Τσοχατζόπουλο, την οποία βρήκε μπροστά του όταν ήταν να περάσει το νόμο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό. Τότε οι πράσινοι συνδικαλιστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν φίλα προσκείμενοι στον Τσοχατζόπουλο, πρωτοστάτησαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις για να μην περάσει ο νόμος του Γιαννίτση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μετά το πρώτο τρίμηνο που θεωρήθηκε ως μήνας του μέλιτος γνώρισε την αμφισβήτηση, ειδικά μετά τις ευρωεκλογές του 2004 (τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές), όπου το ΠΑΣΟΚ υπέστη μία βαριά ήττα. Ακόμη και τις δύσκολες ημέρες του πρώτου μνημονίου η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ποτέ τον ΓΑΠ να νιώσει άνετα.

Αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ένιωσε στο πετσί του την αμφισβήτηση και μία πληθώρα στελεχών ακόμη και σήμερα τον κατηγορεί ότι διέλυσε το κόμμα λόγω της συνεργασίας του με τη Νέα Δημοκρατία, αδιαφορώντας για τις ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή εκείνη και τον κίνδυνο να αποβληθεί η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ.

Ακόμη και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά αντιμετωπίστηκε με καχυποψία, πλείστα στελέχη αντιτάχθηκαν με πολλές από τις επιλογές της και γενικά πάρα το γεγονός ότι όλοι της αναγνώριζαν ότι κρατούσε όρθιο το μαγαζί και τρικλοποδιές της έβαζαν και έντονες διαφοροποιήσεις υπήρξαν, ενώ στο πιο σημαντικό δεν κατάφερε να ελέγξει τον κομματικό μηχανισμό και φυσικά να τον κινητοποιήσει.

Το ακατόρθωτο

Τουναντίον ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πετύχει το ακατόρθωτο στους έξι μήνες που ηγείται του κόμματος. Ουδείς διαφωνεί ανοιχτά με τις επιλογές του. Ουδείς έχει διαφοροποιηθεί και το σημαντικότερο όλοι του αναγνωρίζουν πως είναι η μόνη ελπίδα για να ανασυνταχθεί το κόμμα και να επιστρέψει σε τροχιά εξουσίας. Και φυσικά ο ίδιος το εκμεταλλεύεται. Ο κομματικός μηχανισμός είναι πλήρως ελεγχόμενος, άρα δεν κινδυνεύει από καμία εσωκομματική ψηφοφορία. Και τέλος όποια πρόταση κάνει περνάει πανηγυρικά δίχως αντιδράσεις. Ή πιο σωστά χωρίς δημόσιες αντιδράσεις.

Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα για αλλαγή γραμματέα. Μία θέση στην οποία θα εκλεγεί ο στενός συνεργάτης του Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος πρώτευσε με διαφορά στις εκλογές για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Εκτός του γραμματέα θα συγκροτηθεί και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα διευρυνθεί και θα το απαρτίζουν 38 μέλη. Από αυτά επτά θα συμμετέχουν ex officio και 31 θα εκλεγούν από την Κεντρική Επιτροπή. Η επτάδα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο νέος γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλης Κατρίνης, η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης και ο επικεφαλής αυτοοργάνωσης (ελλείψει γραμματέα Οργανωτικού) Απόστολος Πάνας.

Ποιους θέλει

Για τους υπόλοιπους 31 υπάρχει μέγα παρασκήνιο, ένα όμως είναι βέβαιο. Ότι η πλειοψηφία σε ποσοστό 65-70% θα είναι πιστοί στο νέο αρχηγό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμεί στο Πολιτικό Συμβούλιο να μετάσχουν ο επίσης στενός του συνεργάτης και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης. Εκεί θα βρούμε και τον Παύλο Χρηστίδη, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με το νέο αρχηγό. Στο Πολιτικό Συμβούλιο αναμένεται ότι θα εκλεγεί και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ παίζεται για τις κυρίες Νάντια Γιαννακοπούλου και Χαρά Κεφαλίδου. Μία θέση έχουν καπαρώσει ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος λειτουργεί πλέον ως ο «Νέστορας» της παράταξης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αλλά και το πρώην δεξί χέρι της Γεννηματά, ο Μανώλης Όθωνας.

Από το παπανδρεϊκό μπλοκ είναι αποδεκτός ο Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί και την συμμετοχή της Πωλίνας Λάμψα, της Έφης Χαλάτση, αλλά και του Μιχάλη Καρχιμάκη. Σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή του απερχόμενου γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή μπήκε σφήνα ανάμεσα στους δύο ανθρώπους του προέδρου, τον Σπυρόπουλο (1ος) και τον Ξεκαλάκη (3ος).

Λογικά θα θέσουν υποψηφιότητα και η Τόνια Αντωνίου και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, αλλά και η Εύα Καϊλή, η οποία λογικά θα εκλεγεί. Το ίδιο ισχύει και για τον Θόδωρο Μαργαρίτη που προέρχεται από την ΔΗΜ.ΑΡ. κι εκφράζει την πτέρυγα της ανανεωτικής αριστεράς.

Τέλος στην λίστα Ανδρουλάκη για να εκλεγούν θα βρίσκονται η Μάρα Κουκουδάκη, ο Δημήτρης Μάντζος, ο Βαγγέλης Τσόγκας, ο Κώστας Παπαδημητρίου, ο Σωτήρης Παπαγεωργίου, ο Αντώνης Σαουλίδης, ο Πέτρος Ευθυμίου. Θέση ακούγεται ότι θα διεκδικήσουν ο Στέφανος Παραστατίδης, η Κατερίνα Μπατζελή, ο Χάρης Δούκας, ο Δημήτρης Οικονόμου και η Ρωξάνη Μπέη.

Ειδικοί για το πρόγραμμα
Ένας τομέας στον οποίο ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δίνει έμφαση είναι της κατάρτισης του κυβερνητικού προγράμματος. Εκεί τον πρώτο λόγο έχει ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Σημίτη, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος ηγείται και του Ινστιτούτου του ΠΑΣΟΚ, το InSocial. Δίπλα του έχει τον πρώην στενό συνεργάτη της Άννας Διαμαντοπούλου, τον Γιώργο Παπούλια, ενώ στην ομάδα συμπεριλαμβάνονται ο καθηγητής πανεπιστημίου για τα ενεργειακά Χάρης Δούκας και για τα θέματα εξωτερικής Πολιτικής, ο επίσης καθηγητής Σωτήρης Σέρμπος. Φυσικά στην ομάδα μετέχει και ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ, ο οικονομολόγος Ηλίας Κικίλιας.

Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι ένα ελκυστικό κυβερνητικό πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως προωθητικός μηχανισμός. Κι αυτό διότι εκτιμούν ότι η εικόνα που παρουσίασε το κόμμα στο Συνέδριο ήταν εξαιρετική. Η επιστροφή στο ιστορικό όνομα ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με το ότι υπάρχει σημαντική διείσδυση στη νεολαία δημιουργούν τις συνθήκες για να είναι όλοι αισιόδοξοι. «Έβλεπα παντού φρέσκα πρόσωπα που έτρεχαν με ενθουσιασμό για να ακούσουν ομιλίες, να μετάσχουν στα workshops του Συνεδρίου, να δώσουν τη μάχη του σταυρού για την Κεντρική Επιτροπή», μας έλεγε μία από τις παλιές καραβάνες του χώρου που έχει δώσει το παρών σε όλα τα συνέδρια.

Και αυτό φαίνεται στις μετρήσεις σε όλη την Ελλάδα που δίνουν αέρα στα πανιά. Ειδικά σε πολλούς νομούς το ΠΑΣΟΚ, όπως ισχυρίζονται από την Χαριλάου Τρικούπη, μετά από 10 και πλέον χρόνια καταγράφουν ποσοστά άνω του 20%.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα