Σε Ουκρανία και Ρωσία μέσα, στη Γαλλία μέσα-έξω,στην Ελλάδα έξω…

Τρία ευρωπαϊκά παιχνίδια έδωσαν, τα τελευταία 24ωρα, οι ελληνικές ομάδες. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έπαιξαν μπροστά σε άδειες εξέδρες στο «Καραϊσκάκης» και στην Τούμπα μετά την απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να γίνονται χωρίς θεατές οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στη χώρα μας.

Η ΑΕΚ έπαιξε στην Πορτογαλία με την Μπράγκα. Η χώρα της Ιβηρικής μετρά συνολικά 101.860 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού  και 2.198 θανάτους. Καμία σχέση με τα ελληνικά νούμερα.

Όμως, ο αγώνας της ΑΕΚ έγινε με κόσμος. Η προσέλευση αρχικά είχε αποφασιστεί από τις πορτογαλικές αρχές να είναι στο 15%, όμως επειδή τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν τα κρούσματα, η κυβέρνηση αποφάσισε να τη μειώσει στο 7,5% της χωρητικότητας του γηπέδου. Αρχικά η Μπράγκα θα πουλούσε 4.500 εισιτήρια, αλλά μετά την αύξηση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία αποφασίστηκε να διαθέσει μόνο  τα  2.200 εισιτήρια και να σταματήσει η πώληση για τα άλλα μισά…

Η UEFA έχει επιτρέψει στις ομάδες  να χρησιμοποιούν στα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια το 30% της χωρητικότητας των γηπέδων τους, εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας.

Την εβδομάδα που μας πέρασε έγιναν στην Ευρώπη 16 παιχνίδια για το Champions League και 24 αγώνες για το Europa League. Κάθε χώρα εφάρμοσε τις δικές της αποφάσεις για την προσέλευση του κοινού, με αποτέλεσμα κάποια γήπεδα να είναι εντελώς άδεια και σε κάποια να υπάρχουν θεατές. Σε ορισμένα από αυτά (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία) δεν τηρήθηκαν καν οι… αποστάσεις μεταξύ των θεατών!

Σε Ουκρανία και Ρωσία επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες εξακολουθούν να μετρούν νεκρούς από τον κορωνοϊό.

Την περασμένη Τρίτη, το  Ολυμπιακό στάδιο του Κιέβου ήταν  σχεδόν γεμάτο στην αναμέτρηση της Ντιναμό με τη Γιουβέντους, ενώ φίλαθλοι υπήρχαν και στην Αγία Πετρούπολη, εκεί που η Ζενίτ φιλοξένησε την Κλαμπ Μπριζ.

Και τα δύο ματς διεξήχθησαν με την παρουσία κοινού. Φυσικά, δεν ήταν κατάμεστα το Ολιμπίσκι και το Σεντ Πέτερσμπουργκ, αλλά στα δύο γήπεδα υπολογίζεται ότι  πήγαν περισσότεροι από 20.000 θεατές.

Στη Γαλλία, συνέβη κάτι παράδοξο.

Στο Παρίσι, η Παρί έπαιξε σε άδειο γήπεδο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ η Ρεν υποδέχθηκε με (πολύ) κόσμο την Κρασνοντάρ.

 

Στη Γαλλία

 

Πριν από μερικές ημέρες ο Εμανουέλ Μακρόν, σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό, αναγκάστηκε να επιβάλει lockdown σε εννέα γαλλικές πόλεις. Ανάμεσά τους, το Παρίσι και η Λιόν. Οι δύο από τις μεγαλύτερες.

Συνολικά, τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται στη Γαλλία σε 930.745 και οι θάνατοι σε 33.885.

Την περασμένη εβδομάδα τα κρούσματα ξεπέρασαν επί δύο ημέρες τα 30.000.

Απ’ ό,τι φάνηκε οι φίλοι της Ρεν πιστεύουν ότι ο ιός δεν… κολλάει στο γήπεδό τους, γιατί  στο παιχνίδι με την Κρασνοντάρ για την πρεμιέρα του Champions League ήταν ο ένας… πάνω στον άλλον!

Κανένα μέτρο.

Την ίδια ώρα, το  Stade de France στο Παρίσι ήταν  άδειο και η Παρί αγωνίστηκε κόντρα στη Γιουνάιτεντ χωρίς κόσμο στις εξέδρες, το Roazhon Park έχει κανονικά οπαδούς της Ρεν σε ποσοστό 30%.

Ωστόσο, όπως φαίνεται μετά το… σημερινό, η γαλλική κυβέρνηση, που έχει ανακοινώσει πως εννέα πόλεις (μαζί και το Παρίσι) είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα ανακαλέσει την απόφασή της να επιτρέψει έστω και σε αυτό το μικρό ποσοστό να πάει στο γήπεδο με σκοπό να μην επαναληφθούν παρόμοια σκηνικά.

 

Στο Κίεβο

Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από κορωνοϊό στην Ουκρανία σημείωσε νέο ρεκόρ, φτάνοντας σήμερα τους 141, από 113 που είχαν καταγραφεί χθες Τρίτη, ανακοίνωσε το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας. Παράλληλα καταγράφηκαν 6.719 νέα κρούσματα covid-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα σε 315.826, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 5.927.

Ο Ουκρανός υπουργός Υγείας Μαξίμ Στεπάνοφ προειδοποίησε την περασμένη Τρίτη ότι ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού ενδέχεται να ανέλθει σε 8.000 με 10.000 τις επόμενες εβδομάδες. Τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τις 5.000 τον Οκτώβριο, ωθώντας την ουκρανική κυβέρνηση να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας έως το τέλος του έτους, αλλά η είσοδος στα γήπεδα επιτρέπεται!

Ο Στεπάνοφ επεσήμανε ότι η Ουκρανία θα υιοθετήσει πιο αυστηρά μέτρα, αν ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων φτάσει τις 11.000 με 15.000, ενώ προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας της χώρας δεν θα μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει, αν τα ημερήσια κρούσματα ξεπεράσουν τις 20.000…

Παρ’ όλα αυτά, στο παιχνίδι που έγινε πριν από μερικές για το Champions League στο Κίεβο μεταξύ της Ντιναμό και της Γιουβέντους θα πρέπει να βρέθηκαν περί τους… 21.000 φιλάθλους στις εξέδρες του Ολιμπίνσκι!

Στην Αγγλία η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την παρουσία θεατών στα γήπεδα και για τα παιχνίδια του πρωταθλήματος στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά φυσικά το ίδιο έγινε και στις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις για το Champions League και το Europa League.

Στη Γερμανία κάθε κρατίδιο αποφασίζει ξεχωριστά. Στη Βαυαρία, όπου παίχτηκε το ματς της Μπάγερν με την Ατλέτικο Μαδρίτης, η βαυαρική κυβέρνηση δεν επέτρεψε να κοπεί ούτε ένα εισιτήριο, ενώ πριν από ένα μήνα είχε κάνει και συστάσεις στους οπαδούς της ομάδας να μην ταξίδευαν στον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup που έγινε στη Βουδαπέστη με τη Σεβίλλη. Ως ένα βαθμό οι οπαδοί της Μπάγερν πειθάρχησαν.

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, μιλώντας σε εκδήλωση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) μέσω τηλεδιάσκεψης, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων με τους ίδιους ρυθμούς οδεύουμε «με μεγάλα βήματα» στο lockdown και ζήτησε την υποχρεωτική και καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλες τις περιφέρειες της Γερμανίας που υπερβαίνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων…

Στην Ολλανδία συνέβη επίσης ένα παράδοξο.

Στον αγώνα του Άγιαξ με τη Λίβερπουλ για το Champions League δεν υπήρχε άνθρωπος στις εξέδρες του γηπέδου. Όμως οι Ολλανδοί  στα παιχνίδια για το πρωτάθλημά τους επιτρέπουν στους θεατές να βρίσκονται στις εξέδρες των γηπέδων!

Το οξύμωρο ποιο είναι;

Την περασμένη εβδομάδα ολλανδικά νοσοκομεία γνωστοποίησαν ότι θα ζητήσουν τη βοήθεια γερμανικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αφού ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με νέο κορωνοϊό στη χώρα διπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα, φτάνοντας τους 1.526.

«Πρόκειται να ζητήσουμε τη μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία της Γερμανίας, ξανά», είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ένωσης ολλανδικών νοσοκομείων LNAZ.

Το πρωτάθλημα τον περασμένο Μάρτιο στην Ολλανδία διακόπηκε και δεν ξεκίνησε ποτέ ξανά. Λίγο πριν από την έναρξη της νέας σεζόν (το καλοκαίρι) επιτράπηκε η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, από την 1η Ιουλίου, με τήρηση της κοινωνικής απόστασης του 1,5 μέτρου, κάτι που εφαρμόστηκε και  στα γήπεδα της Δανίας.

Η έδρα της Μίντιλαντ στη Δανία, το MCH Arena έχει χωρητικότητα 11.500 θεατών και στον μεσοβδόμαδο αγώνα με την Αταλάντα για το Champions League βρέθηκαν 500 φίλαθλοι στις εξέδρες. Στη Δανία ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων με κορωνοϊό είναι 300 έως 400 και μόνο μία φορά έφτασε τα 600. Περίπου, όπως στην Ελλάδα.

Τέλος, στην Αυστρία την αναμέτρηση της Σάλτσμπουργκ με τη Λοκομοτίβ για το Champions League παρακολούθησαν 3.000 θεατές, ενώ λόγω της «έκρηξης» με τα κρούσματα (έφτασαν τα 1.300 σε μια μέρα) η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει κατά 50%  την προσέλευση των θεατών στα επόμενα παιχνίδια, κάτι που σημαίνει ότι το ανώτατο όριο δεν θα ξεπεράσει τους 1.500 φιλάθλους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα