Σε πανικό ο Ερντογάν: Καταρρέει η λίρα Τουρκίας

Σε πανικό βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού η καταρρέει η λίρα της Τουρκίας, η οποία πέρασε σε νέο ιστορικό χαμηλό πλησιάζοντας τις 5 τουρκικές λίρες ανά δολάριο, εν μέσω απότομης υποχώρησης του επενδυτικού κλίματος.

Έφτασε να τελεί υπό διαπραγμάτευση χαμηλότερα από τις 4,9221 που είχε φτάσει στις 23 Μαΐου. Στο πρωινό trading, με απώλειες 1,2%, καταλήγει στις 4,8175 λίρες ανά δολάριο.

Το νόμισμα δέχεται ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες ημέρες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ο Ερντογάν διαφαινόταν ότι θα επιλέξει πιο «φιλικούς προς την αγορά» πολιτικούς για τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου σημείωνε κέρδη, τα οποία γρήγορα όμως έχασε. Αιτία οι επιλογές του Τούρκου Προέδρου, με αποκορύφωμα την τοποθέτηση του γαμπρού του στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, το κλίμα επιβαρύνεται και από την απομάκρυνση του πρώην αναπληρωτή Πρωθυπουργού Μεχμέτ Σιμσέκ, στον οποίο δεν δόθηκε ρόλος στη νέα κυβέρνηση.

H οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι και τα επιτόκια θα υποχωρήσουν σύντομα, ενώ η αξία της τουρκικής λίρας θα ανατιμηθεί σύντομα, τόνισε την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος, ενισχύοντας το αρνητικό κλίμα.

Διαβάστε επίσης