Σε πρώτο πλάνο η καθημερινότητα των πολιτών

Ξεκινούν οι επαφές του Μητσοτάκη με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων κι ετοιμάζεται και το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη για τη συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου

«Η υπόθεση της υποκλοπών θα πάρει το δρόμο της μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής κι εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας». Μέσα σε αυτή τη φράση περικλείεται το πώς θα κινηθεί το Μαξίμου το επόμενο διάστημα, όπου η ΔΕΘ και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεφύγει από την δύσκολη θέση η κυβέρνηση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όλοι στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν στο θέμα της παρακολούθησης με εντολή εισαγγελέως του Νίκου Ανδρουλάκη και γι’ αυτό το λόγο θεωρούν πως η στροφή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας θα αποδυναμώσει το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξάλλου θεωρούν ότι σύντομα η ατάκα του κ. Τσίπρα και των συν αυτώ το «να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης» θα εξελιχθεί ως σύντομο ανέκδοτο και θα εξασθενήσει το περιεχόμενο του. αιτήματος Έτσι, λοιπόν, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης (θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στο Μαξίμου) ξεκινά κι επισήμως η επιχείρηση Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ανεπισήμως έχουν προηγηθεί πολλές συσκέψεις, όμως πλέον έχουν σειρά οι καθιερωμένες επαφές με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, όπου ο πρωθυπουργός θα ακούσει και τα αιτήματα τους και τα παράπονα τους, αλλά και τις ανησυχίες τους για το μέλλον της επιχειρηματικότητας σε αυτό το δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο. Εν συνεχεία έχοντας και τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών ο πρωθυπουργός θα καταλήξει στα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει στην Θεσσαλονίκη, στις 10 Σεπτεμβρίου. Όπως επίσης και τον οδικό χάρτη για την ελληνική οικονομία. Και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να αναδείξει μόνο το σχέδιο του για την οικονομία μέχρι τις εκλογές, αλλά να παρουσιάσει και το όραμα του για τη χώρα με ορίζοντα το 2030.

Η διεθνής εικόνα

Ταυτόχρονα προωθείται και ο δεύτερος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος έχει να κάνει με την εικόνα της χώρας προς τα έξω και τις σχέσεις της σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό οριστικοποιείται η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Μια επίσκεψη, η οποία όπως συμβαίνει πάντοτε, αποτελεί καλή αφορμή για διμερείς επαφές με ηγέτες από όλον τον κόσμο. Εκεί θα βρίσκονται ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς κ.ά. Ανάμεσά τους και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι στιγμής πάντως πρόγραμμα επαφών δεν έχει οριστικοποιηθεί, κάτι που όσο θα πλησιάζουμε προς την ημέρα της συνέλευσης θα συμβεί. Σίγουρα πάντως δεν προβλέπεται επαφή με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Οκτώβριος θα είναι μήνας με ευρωπαϊκό χρώμα για το Μέγαρο Μαξίμου. Όσο ο χειμώνας θα πλησιάζει, τόσο θα μεγαλώνει η ανάγκη για τη λήψη ρεαλιστικών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Γι’ αυτό και προγραμματίζεται στις αρχές του Οκτωβρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής στην Τσεχία που έχει την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο. Μερικές ημέρες αργότερα θα ακολουθήσει η τακτική Σύνοδος των 27, στην ατζέντα της οποίας θα βρεθεί το θέμα της ενέργειας και της ευρωπαϊκής θωράκισης.

Εισηγήσεις για ανασχηματισμό

Αυτές τις ημέρες ο πρωθυπουργός πέραν των οικονομικών στοιχείων για την πορεία του προϋπολογισμού, αλλά και των προτάσεων από το οικονομικό επιτελείο, έχει δεχθεί εισηγήσεις και για αλλαγές στην κυβέρνηση, με δεδομένο ότι μέχρι τις εκλογές υπάρχει αρκετός πολιτικός χρόνος για να αλλάξουν κάποιες εντυπώσεις. Και όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές από το Μαξίμου, ο ανασχηματισμός που έχουν εισηγηθεί στον κ. Μητσοτάκη δεν είναι απαραίτητα με το να φύγουν πρόσωπα, όσο με το ενισχυθούν περαιτέρω οι δομές.

Κατ’ αρχάς μετά την ΔΕΘ αναλαμβάνει κι επισήμως τα καθήκοντα του ως διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού ο Γιάννης Μπρατάκος, που θα κληθεί να αναπληρώσει το κενό του Γρηγόρη Δημητριάδη. Το έργο του κ. Μπρατάκου σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολο. Γι’ αυτό υπάρχει η εισήγηση να προστεθούν δίπλα του κάποια στελέχη που θα μπορούν να δώσουν πολιτικές λύσεις, ένα κομμάτι που αυτή τη στιγμή φαίνεται πως υπάρχει «τρύπα». Διότι θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης έδινες λύσεις σε πολλά ζητήματα. Όπως σε θέματα που αφορούσαν την περιφέρεια με παρεμβάσεις σε υπουργούς. Άμεσες λύσεις που άφηναν ευνοϊκό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες για την κυβέρνηση.

Μία άλλη λύση που υπάρχει στην εισήγηση για ενίσχυση είναι η δημιουργία «επιτροπών από υπουργούς» που θα έχουν την ευθύνη για συγκεκριμένα θέματα. Οι επιτροπές αφενός θα εποπτεύουν ζητήματα, θα προσφέρουν πολιτική τεχνογνωσία και τέλος θα «αποσυμφορήσουν» το επιτελικό κράτος, το οποίο έχει προσφέρει πολλά σε δύσκολες κρίσεις, κρίνεται όμως πως χρειάζεται στήριξη ώστε να συνεχίσει να επιτελεί με επιτυχία το έργο του.

Αυτές οι αλλαγές σε καμία των περιπτώσεων δεν σημαίνουν ότι θα αποδυναμωθεί το λεγόμενο επιτελικό κράτος. Εξάλλου οποιεσδήποτε αλλαγές που θα το αποδυνάμωναν θα εξηγούνταν ως ομολογία αποτυχίας, κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε κάθε δημόσια παρέμβαση του, είτε στην Βουλή, είτε σε συνεντεύξεις του δηλώνει ικανοποιημένος από το Επιτελικό κράτος. Όπως έγινε και χθες στην δευτερολογία του στην Βουλή, όπου στήριξε τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην αντιμαχία που είχε ο υπουργός Επικρατείας με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα