Σε πρώτο πλάνο η κινητικότητα

Το κρίσιμο μέτωπο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ανοίγει από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, καθώς η τρόικα ξεκινάει εκ νέου συναντήσεις με τους υπουργούς της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες πριν το ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα έχει προπαρασκευαστική σύσκεψη με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι οι δανειστές μας έχουν έρθει να διαπραγματευτούν το φόρο ακινήτων, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και το «άνοιγμα» στον ΕΟΠΥΥ και ο τεχνοκράτης «τσάρος» της Οικονομίας θέλει να είναι πανέτοιμος γι’ αυτά που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα κινητικότητας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει παράταση, ώστε «να εξασφαλιστεί χρονική άνεση για να γίνουν οι όποιες αλλαγές με αξιοκρατικά κριτήρια», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος. Την ίδια ώρα, η πρόταση που φέρεται να επικρατεί είναι να οδηγούνται κάθε μήνα σε καθεστώς διαθεσιμότητας 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Σε μία προσπάθεια να πείσει την τρόικα πως έχει την αναγκαία αποφασιστικότητα για να εφαρμόσει το μέτρο της κινητικότητας, η κυβέρνηση θα καταθέσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν αρχίσει ήδη να ταχυδρομούνται οι ειδοποιήσεις στους υπαλλήλους της ΕΡΤ που αποχωρούν. Αξίζει, πάντως, εδώ να σημειώσουμε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν θα επαναληφθεί με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), όπου η λύση που προτείνεται είναι η αναδιοργάνωση εν λειτουργία και η συγχώνευση με την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ.

Από την πλευρά τους, οι κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούν θεωρουν πως αν και το κυβερνητικό σχέδιο είναι να επιτευχθούν με εθελοντικό τρόπο οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για τη μείωση του προσωπικού, ωστόσο αυτοί οι στόχοι δεν θα είναι αξιόπιστοι αν δεν υπάρξουν κάποιες περιορισμένες υποχρεωτικές απολύσεις. Η τρόικα θεωρεί δε πως οι υποχρεωτικές απολύσεις παρέχουν χώρο για να προσληφθούν νέοι και πιο εξειδικευμένοι και προσωπικό που θα έχει κίνητρα να εργαστεί.

Διαβάστε επίσης