Σε ρόλο Δούρειου Ίππου ο Ραγκούσης

Πού το πάει ο Γιάννης Ραγκούσης; Αυτό το ερώτημα πλανάται πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη μετά την εκδήλωση που διοργάνωσε ο εκ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Γιώργος Παπανδρέου, όπου προσέλκυσε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Νίκος Ξυδάκης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Το Μέλλον της Προοδευτικής Παράταξης στην Ελλάδα» κι εκτός του κ. Ραγκούση μίλησαν και καθηγητές πανεπιστημίου, όπως οι Νίκος Μουζέλης, Νίκος Μαραντζίδης, Γιώργος Σωτηρέλης, καθώς και οι δήμαρχοι Λευτέρης Ιωαννίδης (Κοζάνη), Απόστολος Καλογιάννης (Λάρισα) και  Γιώργος Καπλάνης (Αγία Βαρβάρα).

Κι ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε εκπροσώπηση σε επίπεδο κορυφής, από το Κίνημα Αλλαγής μάλλον μπορεί να χαρακτηριστεί αναιμική η παρουσία. Σε επίπεδο κορυφής ουδείς του Πολιτικού Συμβουλίου τίμησε την εκδήλωση, στην οποία τελικά παραβρέθηκαν οι Δημήτρης Κρεμαστινός από το ΠΑΣΟΚ, Λίνα Παπαδάκη (άμεση συνεργάτης του Θεοδωράκη), ο Μίλτος Κύρκος και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, ενώ από τη ΔΗΜ.ΑΡ. παρέστη ο Θόδωρος Μαργαρίτης.

Ο Ραγκούσης προς έκπληξη όλων στο Κίνημα Αλλαγής υποστήριξε ευθέως πως ο νέος φορέας πρέπει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποκλείοντας σε κάθε περίπτωση τη συνεργασία με τη Ν.Δ. από την προεκλογική περίοδο.

 Δούρειος ίππος

Δεν είναι λίγοι εντός του Κινήματος Αλλαγής που χαρακτηρίζουν τον κ. Ραγκούση ως Δούρειο ίππο του ΣΥΡΙΖΑ εντός του νέου φορέα. Και επιχειρηματολογούν πως η εκδήλωση του κ. Ραγκούση έτυχε ιδιαίτερης προβολής από την ΕΡΤ, στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της Δευτέρας, προφανώς με άνωθεν εντολή. Μάλιστα, προσπαθούν να κατανοήσουν πώς είναι δυνατόν ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου να έχει αναγάγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον «μεγάλο εχθρό» και να λησμονεί το μπούλινγκ του ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιο τη δύσκολη περίοδο από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Μάιο 2012. Χαρακτηριστικά ο Χάρης Καστανίδης έγραψε στο twitter: «Όταν ζητούν συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, να ρωτάτε εάν είναι επιτρεπτό να συνεργαστούν πατριώτες με γερμανοτσολιάδες».  Κάποιοι αναλύουν πως ενδεχομένως ο κ. Ραγκούσης να χρεώνει στον κ. Μητσοτάκη ότι ως υπουργός Δημόσιας Διοίκησης στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ του 2012-2014 άλλαξε τις ρυθμίσεις για την επιλογή γενικών διευθυντών που ο ίδιος είχε θεσπίσει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αναμφίβολα θα μπορούσε κάποιος να δείξει κατανόηση διότι ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης θεωρούσε τον Καλλικράτη ως μία τομή, που πάλεψε να εφαρμοστεί κι εναντιώθηκε με αντιλήψεις και ανθρώπους ακόμη κι εντός του ΠΑΣΟΚ. Ουδείς, όμως, μπορεί να εξηγήσει τον παθιασμένο έρωτά του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως, ο ίδιος στις 15 Ιανουαρίου του 2017στην πρώτη εκδήλωση της Ώρας Αποφάσεων στη Θεσσαλονίκη (στο πλευρό των Διαμαντοπούλου και Φλωρίδη) είχε πει στην ομιλία του: «Κάνουν μεγάλο ιστορικό λάθος όσες και όσοι νομίζουν ότι το πολιτικό δίλημμα στον προοδευτικό χώρο είναι ή εμείς ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το πολιτικό δίλημμα είναι ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή μία νέα, μεγάλη κι ενωμένη προοδευτική παράταξη. Αυτό είναι το πολιτικό δίλημμα: ή ΣΥΡΙΖΑ ή εμείς. Ή ΣΥΡΙΖΑ ή πρόοδος».

Όλα αυτά τα ξέχασε και την προηγούμενη Κυριακή μεταξύ άλλων στην ομιλία του ανέφερε: «Αν ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ αναλάβουν επίσημες πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, τότε ναι, η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά».

Ξιφουλκεί εναντίον της Ν.Δ., καταγγέλλοντάς τη για πελατειακό κράτος, αλλά έχει πάθει αφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ που διορίζει στο Δημόσιο συγγενείς, φίλους και κομματικά στελέχη.  Επίσης, του ξηλώνουν τον «Καλλικράτη» για τον «Κλεισθένη» του Σκουρλέτη, κι όμως έχει καταπιεί τη γλώσσα του.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Ραγκούσης αντιλαμβάνεται ότι στο Κίνημα Αλλαγής είναι τελειωμένος. Η πιθανότητα να επηρεάσει και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο είναι απειροελάχιστη. Οπότε μάλλον ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο της Αθήνας, με την ελπίδα ότι θα διαδεχθεί τον Γιώργο Καμίνη. Όμως μία υποψηφιότητά του δεν έχει ελπίδες, καθώς οι περισσότεροι εντός του Κινήματος Αλλαγής δεν εγκρίνουν αυτόν τον γάμο. Τουναντίον, εκτιμούν πως με έναν καλό υποψήφιο μπορούν να αποσπάσουν για τρίτη συνεχόμενη φορά τον δήμο. Και να αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην 3η θέση, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση η Κουμουνδούρου έχει μαύρα μεσάνυχτα.

 Οι αντιδράσεις

Οι κινήσεις του κ. Ραγκούση σίγουρα έχουν προκαλέσει εκνευρισμό, αλλά όλοι οι μετέχοντες του εγχειρήματος του Κινήματος Αλλαγής αντέδρασαν. Πρώτος και καλύτερος ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο βουλευτής Αρκαδίας έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media: «Αναρωτιέμαι αν κάποιος έχει κλείσει με ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ, είναι στο συμβόλαιο να κλείνει και εκδηλώσεις

Την εκδήλωση Ραγκούση σχολίασε και ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Παντελής Καμάς, γράφοντας χαρακτηριστικά στο facebook: «Όποιος θέλει να συμμετέχει είτε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είτε της Ν.Δ., ας το κάνει χωρίς να μας ταλαιπωρεί. Εμείς συνεχίζουμε».

Από την πλευρά του, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΙΝΑΛ (προερχόμενος από το ΚΙΔΗΣΟ) Στέφανος Παραστατίδης, που πρόσκειται στον Γιώργο Καμίνη, επισήμανε πως: «Θα είναι θλιβερό για μας, για την ουσία της πολιτικής αλλά και για το συμφέρον της χώρας, να καλούμαστε να απαντάμε διαρκώς σε διλήμματα συνεργασίας τους μήνες που έρχονται». Να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Παραστατίδης είναι ο γιος του βουλευτή Κιλκίς Θόδωρου, που παράτησε το ΠΑΣΟΚ λόγω 2ου μνημονίου και πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει με χέρια και πόδια το 3ο μνημόνιο.

Τέλος, εξόχως επιθετικός ήταν και εκ μέρους του Ποταμιού ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, ο οποίος έγραψε: «Χρειάστηκαν δύο ακριβώς χρόνια για να μάθουμε ότι η “επόμενη Ελλάδα” του Γιάννη Ραγκούση δεν είναι παρά η Ελλάδα που αποδομεί οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά η Συριζανελική συγκυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Όπως φάνηκε και στην εκδήλωση το ιδρυτικό στέλεχος της “Ώρας αποφάσεων” και υποψήφιος για την ηγεσία του “Κινήματος Αλλαγής” έχει επιλέξει οριστικά να συμβάλει στο φτιασίδωμα της εικόνας της “πρώτη φορά Aριστεράς” στη μετα-Καμμένο εποχή. Έχει δίκιο ο Γιάννης Ραγκούσης όταν λέει ότι “ίσες αποστάσεις δεν μπορεί να υπάρχουν”. Μόνο που ο ίδιος –και όσοι συμμερίζονται τις επιλογές του– αποφάσισε να ακολουθήσει την Ελλάδα του λαϊκισμού, του κρατισμού, των συντεχνιακών συμφερόντων, θύμα των οποίων υπήρξε και ο ίδιος πριν οδηγηθεί στην πολιτική “αυτοεξορία” του».

 

Διαβάστε επίσης