Σε ρόλο «πατερούλη» ο Κυριάκος

«Θα διαχειριστώ την κρίση του χειμώνα αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, διότι δεν μπορεί η χώρα να περάσει ένα διάστημα ακυβερνησίας, λόγω της παγίδας της απλής αναλογικής που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι το σκεπτικό της απόφασης του Μητσοτάκη να «κάψει» τις εκλογές

Μετά την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη το απόγευμα η αίσθηση όλων των αναλυτών ήταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκρυψε» τις πρόωρες εκλογές. Και τις «έκρυψε» για να μην φανεί ότι σύρεται από την αντιπολίτευση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στην Βουλή, πριν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν την ώρα τους την άνοιξη του 2023, είχε ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα να του ζητά να ανακοινώσει εντός της αιθούσης την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, ενώ και ο εκπρόσωπος του Νίκου Ανδρουλάκη από το ΠΑΣΟΚ, ο  Μιχάλης Κατρίνης, υποστήριξε πως «όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα». Οπότε όλοι θεώρησαν ως λογική την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά εκτίμησαν ότι η αναφορά του για μία ακόμη φορά στο τοξικό κλίμα ήταν ένα μήνυμα ότι οι πρόωρες εκλογές δεν έχουν τοποθετηθεί σε κάποιο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου.

Όμως την Πέμπτη το πρωί στη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι και στους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη, ο πρωθυπουργός έκανε ένα ακόμη βήμα «καίγοντας» τις πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να αναλάβει το υψηλό κόστος του δύσκολου χειμώνα που έρχεται προκειμένου να διαχειριστεί κι αυτή την κρίση, προσδιορίζοντας τις εκλογές την άνοιξη του 2023.

Το μήνυμα

Στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να παραμείνει στην Καγκελαρία από το Νοέμβριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2021, κερδίζοντας όλες τις εκλογικές μονομαχίες επιτυγχάνοντας κάτι πολύ σημαντικό. Να κάνει τους Γερμανούς να νιώθουν ότι υπάρχει η «μητερούλα», η οποία φροντίζει γι’ αυτούς. Παρά τις αστοχίες της, παρά τα χαλαρά αντανακλαστικά της σε ό,τι αφορά στις καθυστερημένες αποφάσεις της η Άνγκελα Μέρκελ πέρασε στην ιστορία, ως ο άνθρωπος που ήταν ψημένος για τα δύσκολα και μπορούσε να οδηγήσει το καράβι σε απάνεμο λιμάνι, όταν ο καιρός είχε ανταριάσει. Κάτι που της αναγνωρίζουν οι Γερμανοί.

Κάτι ανάλογο είναι και το μήνυμα που έστειλε ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους «έκαψε» τις πρόωρες εκλογές. «Η χώρα υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις. Θέλω να εξασφαλίσω την κυβερνητική σταθερότητα της χώρας. Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας κι αν έχει κάποιο πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αν αυτό με οδηγήσει σε ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα έχω να διαχειριστώ έναν δύσκολο χειμώνα, ας γίνει έτσι» είπε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποχρέωσή μου είναι να εξασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας. Είμαι αποφασισμένος να αναλάβω το όποιο κόστος, δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το κομματικό μου συμφέρον. Στο τέλος της τετραετίας θα δει ο κόσμος τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του και τι εμείς» ανέφερε. «Σκεφτείτε να έπρεπε να συνεννοηθούμε με τον κυβερνητικό εταίρο τι να κάνουμε με τον Έβρο, ή την καραντίνα», προσέθεσε.

Επί της ουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες ότι αυτός είναι ο «πατερούλης», ο οποίος θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά και ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται με δεδομένο ότι δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ του πολέμου στην Ουκρανία. Είτε από πλευράς των επιτιθέμενων Ρώσων, είτε από τους αμυνόμενους Ουκρανούς. Ταυτόχρονα μέσω της συνέντευξης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τον εαυτό του στην πλευρά της-υπευθυνότητας σκεπτόμενος ότι η χώρα μπορεί να μείνει με υπηρεσιακή κυβέρνηση για τουλάχιστον 50 ημέρες έχοντας απέναντι ένα γείτονα, ο οποίος δεν κάθεται ήσυχος-, ενώ δίχως να τον αναφέρει τοποθέτησε τον πολιτικό του αντίπαλο στην πλευρά της ανευθυνότητας. Όχι μόνο επειδή ζητά επιτακτικά εκλογές, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να χάνει πανηγυρικά, αλλά και για την περιπέτεια της απλής αναλογικής.

Έτοιμος για σκληρό ροκ

Όπως φάνηκε και από την εξάωρη συζήτηση στην Βουλή την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει το τοξικό κλίμα με το οποίο επιδιώκει να δηλητηριάσει εκ νέου την κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, δεν πρόκειται σε καμία των περιπτώσεων να κατηγορήσει ως «κλέφτες» συλλήβδην τους αντιπάλους του, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τουναντίον θα υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία το δημοψήφισμα έναντι μίας πρότασης που είχε αποσυρθεί, το κλείσιμο των τραπεζών, αλλά και το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο. Θα υπενθυμίζει το ποιος έκοψε το ΕΚΑΣ, ποιος υπερφορολόγησε την μεσαία τάξη και συνολικά την φτωχοποίηση της κοινωνίας. Φυσικά σε πρώτο πλάνο θα είναι τα δύο Ειδικά Δικαστήρια που ακολουθούν το επόμενο διάστημα με κατηγορούμενους δύο εκ των βασικών υπουργών του κ. Τσίπρα, τον πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκο Παππά και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Φυσικά με το να υπενθυμίζει όλα τα στραβά κι ανάποδα της περιόδου Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύβει κάτω από το χαλί τα λάθη και τις παραλείψεις της δικής του κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην διαχείριση των κρίσεων που σε γενικές γραμμές τα απήγε καλά.

Οπότε μέχρι να διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δύσκολο έργο μπροστά του. Αφενός μεν πρέπει να διατηρήσει και την κοινωνία όρθια και την οικονομία στα επίπεδα που θέλουν οι αγορές, προκειμένου να την εμπιστεύονται. Και έχει να αντιμετωπίσει ένα βουνό. Διότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό, που συνεπάγεται ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα. Επίσης ας μην λησμονούμε ότι ακόμη δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία και οι επιστήμονες κάνουν λόγο για νέο κύμα το φθινόπωρο.

Οι ενδείξεις

Την ίδια ώρα ουκ ολίγα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθούν να ομιλούν για πρόωρες εκλογές, παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού μέσω της Βουλής και του ραδιοφώνου. Και χρησιμοποιούν ως επιχείρημα, ότι οι πρόωρες εκλογές ποτέ δεν έφυγαν από το τραπέζι επειδή ήδη η Πειραιώς έχει βγάλει ένα πρόγραμμα εξορμήσεων στις επαρχιακές πόλεις, όπου θα μετάσχει σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης ο Παύλος Μαρινάκης, γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζει τις επισκέψεις του σε διάφορους νομούς της χώρας, έχοντας επαφές με τοπικά στελέχη.

Επίσης οι περισσότεροι υπουργοί έχουν επιδοθεί σε απολογισμό του έργου τους, ενώ εξαγγέλλουν νέα έργα. Όπως για παράδειγμα έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, την προηγούμενη Δευτέρα στην Λευκάδα, όπου μάλιστα ανακοίνωσε πως η παράκαμψη της Αμφιλοχίας θα παραδοθεί εντός του θέρους, πέντε μήνες νωρίτερα από ότι προβλεπόταν στη σχετική σύμβαση. Επίσης έκανε λόγο ότι μπαίνει στα πλάνα και η υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία.

Κάτι ανάλογο ισχύει και με τα όσα διέρρευσαν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ευρωβουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την προηγούμενη Τρίτη. Εκεί οι ευρωβουλευτές έκαναν λόγο ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας για την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να διαψεύσει, αλλά ούτε και να επιβεβαιώσει τους συνομιλητές του. Απλά ζήτησε και από τους ευρωβουλευτές, αλλά και από τα στελέχη να είναι σε εγρήγορση.

Τα νέα μέτρα

Ήδη από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας με βάση τις αντοχές της οικονομίας. Κάτι που ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την οποία συναντήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι.

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε το Fuel Pass 3, πριν καν ξεκινήσει το Fuel Pass 2 (αναμένεται η πλατφόρμα να δέχεται αιτήσεις εντός του επόμενου δεκαημέρου), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και στην Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις. Από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές θα ανακοινώσει ότι ανεξάρτητα της απόφασης του ΣτΕ επί των προσφυγών όλοι οι συνταξιούχοι θα λάβουν εφάπαξ 800 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στα δώρα Χριστουγέννων 2015, Πάσχα 2016, Επίδομα Άδειας 2016, τα οποία κόπηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου. Για το 800αρι, όπως και για τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, το ΣτΕ έκρινα με καθυστέρηση σχεδόν 20 μηνών, ότι μπορούν να τα λάβουν μόνο όσοι έχουν προσφύγει (περί των 350.000) και εάν φυσικά δικαιωθούν στα δικαστήρια. Αντίθετα το Ανώτατο Δικαστήριο άφησε εκτός περισσότερους από 1,6 εκατ. δικαιούχους. Όλοι αυτοί θα συμπεριληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι ανακοινώσεις αναμένονται από του βήματος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Εκεί όπου δεν θα υπάρξει παρέμβαση είναι στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως ξεκαθάρισε ορθά-κοφτά όταν ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

 

Σενάρια για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου

Μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να «κάψει» τις εκλογές εμφανίστηκαν σενάρια για διόρθωση του εκλογικού νόμου. Δηλαδή να ψηφιστεί ένας καινούργιος, ο οποίος θα επιτρέπει στο πρώτο κόμμα να λαμβάνει σίγουρα 50 έδρες και όχι μέχρι σαράντα με βάση τα ποσοστά και την διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Δηλαδή η διόρθωση θα γίνει προκειμένου εάν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση με τις δεύτερες εκλογές να πάμε και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Πάντως ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι «αποκλείεται να προβούμε σε τέτοια αλλαγή, σε μία περίοδο όπου μπορεί να χαρακτηριστεί και προεκλογική». Με ανάλογο τρόπο η Ντόρα Μπακογιάννη επαναφέρει όλα όσα έλεγε εδώ και πολύ καιρό. Δηλαδή «δεν τον ξέρετε τον Κυριάκο. Όταν βάλει κάτι στο κεφάλι του δεν το αλλάζει. Είπε ότι είναι θεσμικός και το εννοεί».

Αλλά δεν είναι μόνο η Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι και οι συνεργάτες του που επιμένουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ψημένος πλέον για τα δύσκολα, οπότε δεν έχει κάποιο λόγο για να φοβηθεί. Εξάλλου κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του αντιμετώπισε την απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο, υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας και κρίση στο Αιγαίο, κορωνοϊός και οι κοινωνικοοικονομικές του συνέπειες, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παγκόσμια οικονομική κρίση. Και για όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καμία ευθύνη. Χωρίς να τα προκαλέσει, κλήθηκε να τα διαχειριστεί. Και όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις τα πήγε καλά.

Η αλήθεια είναι ότι εάν τελικά δεν προκύψει κάτι απρόβλεπτο και η κυβέρνηση χρειαστεί νωπή λαϊκή εντολή, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει χάσει ένα ακόμη στοίχημα. Διότι θυμόμαστε τι έλεγε προεκλογικά, όπως επίσης θυμόμαστε πως προ ολίγων εβδομάδων σε δηλώσεις πρότεινε να στοιχηματίσουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα