Σε τέλμα το ΚΙΝΑΛ στην Αττική

Άλλη μία δημοσκόπηση φέρνει γκρίνιες στο Κίνημα Αλλαγής. Και μάλιστα, αυτή η δημοσκόπηση διεξήχθη σε ένα προνομιακό για το ΠΑΣΟΚ γεωγραφικό διαμέρισμα. Ο λόγος για την Περιφέρεια Αττικής, στην οποία περιλαμβάνονται η Α΄ Αθήνας, οι τρεις περιφέρειες της Β΄ Αθήνας (Νότιος, Βόρειος και Δυτικός Τομέας), η Ανατολική Αττική, η Δυτική Αττική, η Α΄ Πειραιάς και Νησιά και τέλος η Β΄ Πειραιά.

 Του Μ.ΚE

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία μέτρηση της Opinion Pall το ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια Αττικής εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλές πτήσεις και μάλιστα να βρίσκεται στην 4η θέση, πίσω από το ΚΚΕ, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στις ευρωεκλογές του 2019 (ΚΚΕ 6,54% – ΚΙΝΑΛ 5,81%), αλλά και στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 (ΚΚΕ 6,59% – ΚΙΝΑΛ 5,34%). Τώρα στη δημοσκόπηση της Opinion Pall το ΚΚΕ κινείται στο 4,6% και το ΚΙΝΑΛ στο 4,5%.

Η ίδια εταιρεία πραγματοποίησε δημοσκόπηση και για την Περιφέρεια Αττικής, όπου ο Γιάννης Σγουρός κινείται σε υπερδιπλάσια ποσοστά από ό,τι το ΚΙΝΑΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΙΝΑΛ κινείται στο 4,5% και ο Σγουρός στο 11,1%. Κι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ήδη η παράταξη του Σγουρού έχει χάσει περιφερειακούς συμβούλους που έχουν προτιμήσει την ασφάλεια του Πατούλη. Ταυτόχρονα, στα ΜΜΕ δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση για τον κ. Σγουρό, ενώ η κα Γεννηματά αν μη τι άλλο έχει περισσότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Οπότε, όσο και εάν ισχυρίζονται στο ΚΙΝΑΛ ότι τους ενδιαφέρει πρωτίστως να ασκήσουν αποτελεσματική αντιπολίτευση, αυτή η δημοσκόπηση είναι δραματική όταν μιλάμε για την πιο πολυπληθή περιοχή της χώρας. Διότι, εάν το ΚΙΝΑΛ στις οκτώ εκλογικές περιφέρειες της Αττικής κινείτο σε ποσοστά όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, τότε θα είχε διψήφια ποσοστά. Κι όπως φαίνεται από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, το ΚΙΝΑΛ δεν έχει πείσει τους κατοίκους-ψηφοφόρους της Αττικής, ότι αξίζει για να το εμπιστευθούν. Τόσο απλά είναι τα πράγματα, όσο και εάν στρουθοκαμηλίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

 Αλλαγή ηγεσίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναλυτής της Opinion Pall, Ζαχαρίας Ζούπης, ναι μεν εξηγεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αδύναμος να κάνει εκείνες τις βαθιές αλλαγές που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει τον χώρο του Κέντρου και δεν διαθέτει εναλλακτική πρόταση, αλλά για το ΚΙΝΑΛ η ανάλυση του είναι πολύ άσχημη για την ηγετική ομάδα: «Η στασιμότητα του ΚΙΝΑΛ είναι το αποτέλεσμα μιας ασάφειας φυσιογνωμίας, αντιπολιτευτικής πολιτικής και ηγετικής αδυναμίας. Φαίνεται να αρνείται να δει την πραγματικότητα και να προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές. Μόνο με έναν εναλλακτικό πολιτικό λόγο που θα ασκούσε κριτική στην Κυβέρνηση από θέσεις μεταρρυθμιστικές, θα μπορούσε το ΚΙΝΑΛ να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο και λόγο. Σε αυτή την κατεύθυνση όμως χρειάζεται στίγμα επανεκκίνησης και αλλαγή ηγεσίας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν διαθέτει άπλετο χρόνο. Η στασιμότητα μπορεί να είναι αφετηρία ανόδου υπό προϋποθέσεις, αλλά και συρρίκνωσης όταν δεν λαμβάνεις υπόψη την πραγματικότητα».

Απαραίτητη θεωρούν την αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ όλοι οι αναλυτές των δημοσκοπήσεων

Η αλήθεια είναι το Κίνημα Αλλαγής προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί . Μία από εδώ, μία από εκεί, μάλλον έχει μπερδέψει τους ψηφοφόρους του, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετική ρότα από την ηγεσία του κόμματος που ψηφίζουν. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν κατανοήσει το τι θέλουν οι ψηφοφόροι τους. Αυτό το 8% που προτίμησε το Κίνημα Αλλαγής, όπως έδειξε και η δημοσκόπηση της Metron Analysis. Το 92% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ αποδέχονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλοι αυτοί ούτε αποφάσισαν να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, ούτε ερωτεύτηκαν τον Μητσοτάκη. Όμως εξακολουθούν ακόμη και τώρα να εκφράζουν την οργή τους για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ως υπαίτιο που το κόμμα τους το ΠΑΣΟΚ μίκρυνε.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η κεντρώα πλευρά του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι δείχνουν τον δρόμο και ότι πρέπει το κόμμα να αναδείξει με όλες του τις δυνάμεις τις διαφορές που έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη λαϊκίστικη εκδοχή της Αριστεράς. Σύμφωνα με αυτή την πολιτική σχολή σκέψης, το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να ασκεί διακριτή από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση για να εισπράξει τη δυσαρέσκεια ενός μεγάλου κομματιού κεντρώων ψηφοφόρων που το καλοκαίρι του 2019 ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά που ισχυρίζεται ότι ένα μεγάλο κομμάτι των μεσοαστικών νοικοκυριών που αποτέλεσε τη βάση του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 1990, ή το 2000 έχει πλέον κατοχυρωθεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι των μικροαστικών στρωμάτων που αποτελούσαν τη βάση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν ήδη καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη του χώρου, οι κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα του 2021 δεν ευνοούν την ενίσχυση του Κέντρου.

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κίνημα Αλλαγής αφορά πάντως την αδυναμία του αρχικά να επαναπατρίσει τους παλιούς ψηφοφόρους  του ΠΑΣΟΚ που έχουν μοιραστεί σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και, δευτερευόντως, να καταφέρει να εισπράξει τις όποιες διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται ακόμη μακριά από τα εκλογικά του ποσοστά. Η δημοσκοπική του εικόνα παραμένει σταθερή και αμετάβλητη μετά τις εκλογές του 2019 και μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει καμία καθαρή τάση ενίσχυσης.

Η ηγετική ομάδα εξακολουθεί να επιμένει στην ισορροπία ανάμεσα σε Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουν τη φυσιολογική φθορά κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης, ώστε να πιστωθούν δημοσκοπικά τα οφέλη. Μια τέτοια άσκηση ισορροπίας ήταν η στάση του κόμματος στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τις νομοθετικές αλλαγές στα ΑΕΙ.

Κι όμως, ουδείς από τους ψηφοφόρους γνωρίζει πως το ΚΙΝΑΛ και με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής, ξεπέρασε σε κατατεθειμένες επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, μιας και η εν λόγω διαδικασία είναι πολύ σημαντική και ουσιαστική για την κοινωνία, αφού μέσω αυτής υπάρχει η δυνατότητα να διορθωθούν πιθανές αστοχίες της κυβέρνησης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα