Σε τεντωμένο σχοινί ο Ανδρουλάκης

Ο Κώστας Σκανδαλίδης επιμένει ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκινά από το 12% και στην Χαριλάου Τρικούπη αποδέχονται την εκτίμηση του

Με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο δεκαήμερο το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχη για να ξεπεράσει οριακά το 10% και να πιάσει τον χαμηλό στόχο που είναι διψήφιο ποσοστό. Πολλοί το αποδίδουν στην ασαφή εικόνα που εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις συνεργασίες και το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» που έχει δηλώσει πολλάκις ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κι όμως στην Χαριλάου Τρικούπη δεν το βάζουν κάτω. Μάλιστα ολοένα και περισσότερο αναφέρουν τα όσα εκτιμά ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών είχε φτιάξει ένα εκλογικό νόμο που διεξήχθησαν οι εκλογές του Μαρτίου του 2004 και έδινε στο πρώτο κόμμα μπόνους 40 εδρών. Ο κ. Σκανδαλίδης, λοιπόν, σε όλες τις αναγωγές του, τις οποίες τις έχει πλέον δημοσιοποιήσει στις τελευταίες τηλεοπτικές του ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται στις εκλογές ξεκινώντας από το 12%. Μάλιστα προ ημερών μιλώντας με δημοσιογράφους έβαλε και ένα στοίχημα λέγοντας το  «σας χαρίζω και το 11%».

Την αισιοδοξία του Κώστα Σκανδαλίδη την συμμερίζονται ολοένα και περισσότεροι στην Χαριλάου Τρικούπη. Συμφωνούν στην εκτίμηση ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα κλίμα αναντίστοιχο με αυτό που βλέπουν στις προεκλογικές τους εξορμήσεις. Και ότι το ποσοστό που τελικά θα λάβει το ΠΑΣΟΚ θα είναι μεγαλύτερο. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο κ. Σκανδαλίδης αλλά και άλλοι που μετείχαν στην προεκλογική περίοδο του 2019 «σε πολλές συγκεντρώσεις βλέπαμε τα ίδια πρόσωπα που γύριζαν από γειτονιά σε γειτονιά. Τώρα οι αίθουσες γεμίζουν και βλέπουμε πρόσωπα από το παρελθόν που είχαν απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ».

Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιοχές της χώρας και όχι μόνο στις κεντρικές ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά σε συγκεντρώσεις των υποψηφίων βουλευτών η συμμετοχή του κόσμου και η σύγκρισή τους με τις αντίστοιχες, κυρίως, του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται, στην Κοζάνη η συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα είχε περί τα 200 άτομα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην ίδια πόλη, προτίμησε τον μεγαλύτερο χώρο της «Αίθουσας Τέχνης». Πήγαν 800 άτομα. Υπάρχουν και άλλες συγκρίσεις. Στη Δράμα και στον Πύργο οι δύο αρχηγοί μίλησαν στους ίδιους χώρους. Ο κόσμος που πήγε στην ομιλία του κ. Ανδρουλάκη ήταν πολύ περισσότερος. Περισσότερο κόσμο είχε, όπως λέγεται, και  η συγκέντρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα Ιωάννινα σε σχέση με αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αλλά και στην Αθήνα συμβαίνει το ίδιο. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες όπου μιλάει. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Νότιο Τομέα της Αθήνας με τον Παύλο Χρηστίδη. Κάποιοι βέβαια υπενθυμίζουν ότι και το 2019 το ΠΑΣΟΚ είχε πετύχει τεράστια κινητοποίηση στις συγκεντρώσεις του, αλλά αυτό δεν μετουσιώθηκε σε ψήφους. Όμως όπως τονίζουν «τότε είχε επέλθει η ρήξη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ένα ποσοστό που ακολουθεί τον πρώην πρόεδρο απομακρύνθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Τώρα που ο κ. Βενιζέλος στηρίζει το ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψουν και αυτοί κεντρογενείς ψηφοφόροι». Επίσης εκτιμούν ως σημαντική και την στήριξη που παρείχε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος συνολικά είχε απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ. Να θυμίσουμε ότι ο Αλέκος Παπαδόπουλος παρενέβη στον δημόσιο διάλογο επισημαίνοντας τον κίνδυνο η χώρα να βρεθεί εκ νέου σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η επόμενη ημέρα

Το ζητούμενο πλέον είναι εάν τελικά αυτή η προσέλευση του κόσμου μετουσιωθεί σε ψήφους αύριο στις κάλπες. Σύμφωνα με τους αναλυτές για να πιάσει το 12% το ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά, που είναι ο στόχος, θα πρέπει να διπλασιάσει τα ποσοστά του σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής. Τον Ιούλιο του 2019 το ΠΑΣΟΚ στην Αττική ήταν 4ο πίσω από το ΚΚΕ στην Αττική με 5%. Τώρα παρουσιάζει μία αύξηση στις δημοσκοπήσεις που του επιτρέπουν να ελπίζει. Εάν το ποσοστό στην Αττική φτάσει στο 10%, δηλαδή διπλασιαστούν τα ποσοστά του, τότε είναι εφικτό το 12%.

Φυσικά το τι ποσοστό θα πιάσει αύριο το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει κι οδηγό για το πώς θα κινηθεί την Δευτέρα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εάν το ποσοστό είναι από 12% και άνω, τότε όπως μας ενημερώνουν συνεργάτες του θα κινηθεί πάνω στη γραμμή που έχει χαράξει εδώ και μήνες και θα προσπαθήσει για τον σχηματισμό σταθερού κυβερνητικού σχήματος. Από την Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται πως η απλή αναλογική δεν έχει νικητές και ηττημένους. Τουναντίον οι πολίτες υποδεικνύουν προγραμματικές συνεργασίες.

Αν το ΠΑΣΟΚ κινηθεί μεταξύ 10%-12% τότε ο κ. Ανδρουλάκης θα πάει με κομμένα τα φτερά στις όποιες συζητήσεις γίνουν. Αντίθετα με ένα ποσοστό κάτω του 10% το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει στην αντιπολίτευση αρνούμενο να μετάσχει σε οποιαδήποτε κυβερνητικό σχήμα. Φυσικά με 10% ή και λιγότερο θα ανοίξει νέος κύκλος εσωστρέφειας, ενώ και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται (όπως έχει πει και ο ίδιος) θα διεκδικήσει εκ νέου τη στήριξη της βάσης. Μόνο που τότε δεν θα έχει αντιπάλους μόνο τους μεγαλύτερους από αυτόν σε ηλικία Παπανδρέου, Λοβέρδο, Καστανίδη, Γερουλάνο, καθώς θα υπάρξει και η νέα γενιά, όπως ο Παύλος Χρηστίδης, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ή και άλλοι.

Πάντως στις τελευταίες του παρεμβάσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν εξίσου επικριτικός και με τους δύο αντιπάλους του: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ΠΑΣΟΚ αυτόνομο, με βαθιά ιστορία, με κοινωνική ρίζα. Είμαστε αντίπαλοι με τον κ. Μητσοτάκη, όπως είμαστε αντίπαλοι και με τον κ. Τσίπρα. Δεν είμαστε συνεταίροι. Και θα αποδειχθεί και την Κυριακή και τη Δευτέρα». Σχετικά με τις αναφορές του κ. Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν συγκυβέρνησε τότε με τα ακροδεξιά περιτρίμματα τύπου Καμμένου, κ. Τσίπρα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα έλεγε πότε «Πρέσπες του Αιγαίου», κ. Τσίπρα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα έλεγε πότε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Γι’ αυτό, λοιπόν, πάει πολύ να μας κάνουν μαθήματα για τον πατριώτη, δημοκράτη, προοδευτικό Ανδρέα Παπανδρέου, αυτοί οι οποίοι δεν έχουν καμία πολιτική σχέση μαζί του, αυτοί που συγκυβέρνησαν με την ακροδεξιά, μ’ αυτούς που αποκαλούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου “πράκτορα” και έχουν τον εκπρόσωπο του Καραμανλή στο κόμμα τους».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα