Σε τέσσερις άξονες η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ

Η Φώφη Γεννηματά, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί όταν τη ρωτούν για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, απαντά πως ήδη υπάρχουν δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος, υπονοώντας τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τον Θανάση Χειμωνά. Όμως όλοι γνωρίζουν πως η δική της υποψηφιότητα και αυτή του Ανδρέα Λοβέρδου, που το πιθανότερο είναι να ανακοινωθούν στο συνέδριο του Μαΐου, είναι οι πιο ισχυρές. Εκτός κι εάν προκύψει κι άλλη μία. Αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη, νυν γραμματέα του κόμματος, ο οποίος όμως δεν θέλει να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το βέβαιο είναι ότι η Φώφη Γεννηματά δεν χάνει ευκαιρία να κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλες τις κομματικές εκδηλώσεις, ποντάροντας πολύ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, όπως λέγεται, οι «γεννηματικοί» έχουν συσπειρωθεί και είναι πολύ κοντά στο κομματικό σύστημα. Η Γεννηματά παρουσίασε ολόκληρη πλατφόρμα τόσο για τη «νέα ελληνική αφύπνιση» στη χώρα, όσο και για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, από το βήμα του διήμερου συνεδρίου της ΠΑΣΠ Κορίνθου με θέμα «Η Ελλάδα στην Ευρώπη της κρίσης», όπου και παραβρέθηκε.

Στον χαιρετισμό της, η Φ. Γεννηματά αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και το πόσο ανέτοιμος εμφανίστηκε ο πολιτικός κόσμος να αντιμετωπίσει την κρίση στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα στάθηκε στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή. «Ήταν, πιστεύω, ιστορικό ατύχημα, ότι στη μεταβατική περίοδο που έπρεπε άμεσα να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις, βρεθήκαμε να έχουμε στη χώρα την κυβέρνηση της Ν.Δ., της περιόδου 2004-2009, που αποτελεί τη θεωρητική και πρακτική αποτύπωση της πολιτικής κρίσης. Ο κυβερνήτης είχε πατήσει το κουμπί προσγείωσης, το σκάφος έκανε πορεία προς τη συντριβή και εκείνος παρακολουθούσε το θέαμα», ήταν η «μακάβρια» παρομοίωσή της.

Οι αλλαγές
Παρ’ όλα αυτά, η Φ. Γεννηματά σημείωσε ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μπορούν να πετύχουν τη νέα ελληνική αφύπνιση, προωθώντας τέσσερις μεγάλες αλλαγές:
* Μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, μία συνταγματική αλλαγή στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. «Να ενισχύσουμε το Κοινοβούλιο, τον έλεγχο των κυβερνήσεων και των μηχανισμών άσκησης πολιτικής. Να δούμε τα ζητήματα των σταθερών κοινοβουλευτικών κύκλων καθώς και του μόνιμου εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών», πρότεινε μεταξύ άλλων.
* «Να διατυπώσουμε ένα συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Την ανάπτυξη της αγροτικής μας παραγωγής, την αξιοποίηση της εμπορικής ναυτιλίας μας, την προβολή της χώρας μας, ως έναν προορισμό υψηλών απαιτήσεων. Να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνει η χάραξη της ΑΟΖ, για να βρούμε και νέες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Να φέρουμε στο προσκήνιο την προικισμένη νέα γενιά, την οποία έχουμε και αποτελεί και σήμερα, μέσα στην κρίση, το κρισιμότερο αλλά και αναξιοποίητο πλεονέκτημα της πατρίδας μας. Να ενθαρρύνουμε την έρευνα και την καινοτομία, τη νεανική επιχειρηματικότητα. Να καλέσουμε τους νέους ανθρώπους να χαράξουμε μαζί τον δρόμο».
* «Να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Αν είναι κοινωνικό χρέος, να αποκαταστήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αν είναι πολιτικό μας χρέος, να επαναθεμελιώσουμε το κοινωνικό κράτος, είναι πατριωτικό μας καθήκον να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Διότι μόνο έτσι θα έχουμε τους πόρους για να αναπτύξουμε και πάλι την οικονομία μας και βέβαια τη σταθερότητα και το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα».
* «Να υπάρξει μία μεγάλη κοινωνική συμφωνία, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Πολιτείας για να υλοποιηθεί η προσπάθεια της Εθνικής Αναγέννησης, κυρίως όμως για να μοιραστούν δίκαια και τα βάρη αλλά και τα οφέλη. Να κινητοποιήσουμε και πάλι την άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα του Απόδημου Ελληνισμού, να τους εντάξουμε του Απόδημους Έλληνες και να τους κάνουμε κοινωνούς της Εθνικής μας στρατηγικής. Η δυνατή Ελλάδα, θεμελιώνεται πάνω σε ένα ενωμένο και δυνατό ελληνισμό».

Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, είχαν όσα είπε για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες ανοιχτού διαλόγου όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του φιλελεύθερου κέντρου, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από κόμματα, κινήσεις αλλά και προσωπικότητες, για να διαμορφωθεί ένας ευρύς πολιτικός χώρος διαλόγου», είπε. Επιδίωξη, υποστήριξε, πρέπει να είναι η ανασύσταση, ανασύνθεση και επανένωση του ιστορικού χώρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ανανεωτικής αριστεράς, και η δημιουργία μίας μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης που θα αρχίζει και θα περιλαμβάνει την ανανεωτική αριστερά και θα εκτείνεται μέχρι της παρυφές της Δεξιάς και το φιλελεύθερο και προοδευτικό κέντρο. «Έχουμε κάνει πολλά στην κατεύθυνση αυτή, πρέπει να γίνουν περισσότερα, μπορούν να γίνουν όλα», κατέληξε η πρώην υπουργός.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: «Δεν υπάρχει το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε»
«Το ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε, δεν υπάρχει», δήλωσε ο βουλευτής Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος τόνισε πως το επικείμενο συνέδριό του είναι πολύ πιο καθοριστικό από τη διαδικασία εκλογής προέδρου, ενώ σε ερώτηση αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος, απάντησε ότι δεν μπορεί να σκεφθεί τίποτε για τον εαυτό του, πριν σκεφθούν όλοι μαζί για την παράταξη.
«Είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε, δεν υπάρχει. Έχει εξαντλήσει έναν ιστορικό κύκλο. Είναι φανερό, όμως, επίσης, πως οτιδήποτε θα προέλθει καινούργιο θα προέλθει και μέσα από αυτό και κυρίως μέσα από αυτό», είπε ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος ήταν ομιλητής σε διευρυμένη σύσκεψη της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του κόμματος.
Σε άλλη ερώτηση αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, μιας και κάποια στελέχη επενδύουν στο όνομά του, απάντησε: «Με τιμά η εμπιστοσύνη τους. Εκείνο που θέλω να πω με πολύ μεγάλη καθαρότητα είναι ότι εγώ, προφανώς, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε για τον εαυτό μου, πριν σκεφτούμε όλοι μαζί για την παράταξη».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Όχι σε ένα ΠΑΣΟΚ που θα είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ»
Στο συνέδριο του Μαΐου αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώην υπουργός το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, ασκεί σκληρή κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του ιδρύουν ομάδες για να τον στηρίξουν. Ο Λοβέρδος, όπως λέει στους συνομιλητές του, είναι αποφασισμένος εάν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει το κόμμα σε αυτόνομη πορεία, με στόχο την εκλογική του άνοδο, και όχι να το καταστήσει άλλη μία συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτόν τον λόγο και ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση να χαμηλώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους.

Συνεργάτες του πρώην υπουργού γνωρίζουν πως οι κομματικοί γοητεύονται από την ιδέα να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ η Φώφη αναπολώντας τον Γιώργο Γεννηματά. Όμως ο Ανδ. Λοβέρδος ποντάρει όχι μόνο στον απλό ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη και σε ανθρώπους που κινούνται στην κεντροαριστερά και δεν συμφωνούν με τη «Βαβέλ» του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα, οι πρώτες εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι ο Ανδ. Λοβέρδος μπορεί να κερδίσει τις εκλογές με κάλπη, καθώς αναμένει ότι δεν θα προσέλθουν μόνο οι αυστηρά κομματικοί, αλλά και άνθρωποι που θέλουν να υπάρχει στο πολιτικό σύστημα ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, το οποίο και θα ηγηθεί της ανασύστασης μίας νέας κεντροαριστεράς παράταξης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα