Σε τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Νικολά Σαρκοζί

Το γαλλικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην πρόεδρο τη Γαλλίας για προσπάθεια δωροδοκίας δικαστή και κατάχρησης εξουσίας

«Ουδέποτε διέπραξε το παραμικρό έγκλημα διαφθοράς». Με αυτά τα λόγια ο επί πενταετία (2007-2012) πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, προσπάθησε να αποκρούσει την κατηγορία περί δωροδοκίας δικαστή και κατάχρησης εξουσίας ενώπιον της γαλλικής Θέμιδας ωστόσο δεν έπεισε και κρίθηκε ένοχος, ¨”εισπράττοντας” καταδίκη τριετούς φυλάκισης.

Ο Νικολά Σαρκοζί κατηγορείται ότι έκανε ένα ρουσφετολογικό ντιλ με έναν δικαστή, στον οποίο προσέφερε δουλειά στο Μονακό έναντι του ανταλλάγματος ο δικαστικός λειτουργός να του αποκαλύπτει στοιχεία από την έρευνα που αφορούσαν τα οικονομικά στοιχεία της προεκλογικής καμπάνιας του για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας.

Με βάση τον γαλλικό ποινικό κώδικα η ποινή που προβλ΄έπεται για το κακούργημα για το οποίο κατηγορείτο ο Ν. Σαρκοζί είναι η κάθειρξη 10 ετών, αλλά και η επιβολή χρηματικού προστίμου, το οποίο στη συγκεκριμένη υπόθεση φτάνει το 1 εκατ. ευρώ.

Για την περίπτωση του πρώην Γάλλου προέδρου οι εισαγγελείς πρότειναν κάθειρξη τεσσάρων ετών με ελάχιστη έκτιση ποινής στα δύο χρόνια, κάνοντας την ίδια πρόταση και για τους συγκατηγορούμενούς του, τον δικηγόρο Τιερί Χέρτζογκ και τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Τελικά το γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε τον Σαρκοζί σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα