Σε βάθος πενταετίας η επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους

Σε αναμονή της απόφασης του ΣτΕ τον Οκτώβριο

Σε βάθος πενταετίας θα επιστραφούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, εάν φυσικά το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων. Η απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται περί τον Οκτώβριο, αλλά στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για το χειρότερο –ως προς τα δημόσια οικονομικά– σενάριο. Δηλαδή, το ΣτΕ να δικαιώσει τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους (κάτι που οι εργατολόγοι με πρώτο και καλύτερο τον Αλέξη Μητρόπουλο θεωρούν ως δεδομένο), τότε το δημοσιονομικό κόστος μπορεί να κυμανθεί από 4 έως 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτό εξαρτάται, διότι μπορεί το ΣτΕ να δικαιώσει τους συνταξιούχους, αλλά να μη συμπεριλάβει στην απόφαση όλα τα χρόνια για τα οποία υπάρχουν προσφυγές.

Για να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ήδη στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για όλα τα δεδομένα. Και το πιθανότερο είναι να αποφασισθεί τα αναδρομικά που πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους, να δοθούν σε βάθος πενταετίας, οπότε μπορούν να αντέξει η οικονομία αυτό το κόστος.

Οι περικοπές που κρίθηκαν ήδη αντισυνταγματικές, αγγίζουν 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, ενώ η κατάργηση των δώρων, που είχαν διαμορφωθεί σε σταθερό ποσό 800 εκατ. ευρώ ετησίως, αφορά τους πάντες, δηλαδή 2,5 εκατ. πολίτες.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ κατ’ άτομο.

Για το θέμα των αναδρομικών ρωτήθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Πολλές εκκρεμότητες          

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική εκκρεμότητα. Όπως δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε περίπου 223.000 συνταξιούχους δεν έχει γίνει επανυπολογισμός και για αυτό καθυστερούν τα εκκαθαριστικά. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις ξεπερνούν τις 470.000.

«Δυστυχώς, δεν μπορώ να το πω με ακρίβεια ακόμη το πόσες είναι. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες σίγουρα περνάνε τις 470.000 οι συνολικές εκκρεμότητες σε κύριες ή  επικουρικές συντάξεις, από αυτές οι 65.000 είναι οι συντάξεις χηρείας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως διευκρίνισε, το υπουργείο έχει στρέψει την προσοχή του στο να αποδοθούν οι συντάξεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, εντούτοις υπάρχει ταυτόχρονα πληθώρα παθογενειών τις οποίες πρέπει να αντιπαλέψει.

Διαβάστε επίσης