Σε ύψος-ρεκόρ το γερμανικό χρέος

Για τις τραπεζικές καταθέσεις τους και όχι για το δημόσιο χρέος ανησυχούν οι Γερμανοί πολίτες

Στο ποσό ρεκόρ των 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ έχει σκαρφαλώσει το συνολικό χρέος της Γερμανίας σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, με τους αναλυτές να εξηγούν ότι το άνοιγμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνεχιζόμενη αύξηση των απαιτήσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), ως αποτέλεσμα της πανδημίας των τελευταίων ετών και της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Το ταμείο ιδρύθηκε το 2020 και επεκτάθηκε το 2022, προκειμένου να συμπεριλάβει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, ενώ σημαντική είναι η επιβάρυνση και από το νεοσυσταθέν ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Το 2022 πάντως τα κονδύλια του ταμείου δεν είχαν ακόμη χρησιμοποιηθεί, ενώ το αισιόδοξο είναι ότι την ίδια χρονιά τα ομόσπονδα κρατίδια πλην αυτού της Σαξονίας-Άνχαλτ κατάφεραν να απομειώσουν τα χρέη τους κατά 5% σε σχέση με το 2021. Αντίστροφα, οι υποχρεώσεις των δήμων αυξήθηκαν κατά 4,4%. Σε κάθε περίπτωση το Βερολίνο δεν φαίνεται να ανησυχεί για τις δημοσιονομικές συνέπειες που μπορεί να έχει για την γερμανική εθνική οικονομία η εκτόξευση του δημόσιου χρέους ποντάροντας προφανώς στις δυνατότητες της χώρας να παράγει πλούτο για τους πολίτες.

Οι τελευταίοι πάντως ανησυχούν. Όχι, βέβαια, για το δημόσιο χρέος αλλά για τις τραπεζικές καταθέσεις τους. Την αβεβαιότητα έχουν γεννήσει οι σοβαροί κλυδωνισμοί που υπέστησαν το ελβετικό και το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και το ενδεχόμενο η κρίση αυτή να διαχυθεί. Σύμφωνα με «φρέσκο» γκάλοπ που διενήργησε το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern το 46% των Γερμανών καταθετών εκφράζει ανησυχία για την ασφάλεια των αποταμιεύσεών του, παρά τις διαβεβαιώσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γιόαχιμ Νάγκελ, ότι το γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σταθερό και θωρακισμένο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα