Σεμέδο: Προσοχή, το… λιοντάρι δαγκώνει

Του Νίκου Συνοδινού

Καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση για τους… πολλούς, αλλά στην περίπτωση του Ολυμπιακού αυτό δεν ισχύει. Τα τελευταία χρόνια στον Πειραιά έχουν διαπιστώσει πως η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα. Κι αυτό γιατί η γραμμή κρούσης σκοράρει κατά ριπάς τα δύο τελευταία χρόνια που χάθηκε ο τίτλος, αλλά η οπισθοφυλακή είναι ευάλωτη. Την περίοδο 2017-18 ο Ολυμπιακός είχε την καλύτερη επίθεση με 63 γκολ, αλλά δέχθηκε 28 και ήταν χειρότερος στην άμυνα όχι μόνο από την τότε πρωταθλήτρια ΑΕΚ και τον δευτεραθλητή ΠΑΟΚ, αλλά και τους Ατρόμητο, Αστέρα Τρίπολης.

Η παρουσία του Σα στην «ερυθρόλευκη» εστία βελτίωση σημαντικά την κατάσταση. Ο Ολυμπιακός την τελευταία σεζόν είχε ξανά την κορυφαία επίθεση στο πρωτάθλημα με 71 γκολ, αλλά τα προβλήματα στην άμυνα δεν λύθηκαν και τα 17 τέρματα παθητικό ήταν περισσότερα από αυτά που δέχθηκε ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ.

Από την εποχή του Μέλμπεργκ στο κέντρο της άμυνας δεν είχε βρεθεί η ηγετική μορφή που θα ενέπνεε εμπιστοσύνη. Οι εναλλαγές ήταν συχνές, πολλοί παίκτες είχαν καλά στοιχεία, επέστρεψε και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος για να ενισχύσει την κατάσταση με την εμπειρία του, αλλά ενώ από τη μέση και μπροστά ο Ολυμπιακός… κεντούσε, πίσω πάντα όλοι περίμεναν τον Σα να δώσει τη λύση και να κρατήσει ανέπαφη την ερυθρόλευκη εστία.

Η κατάσταση άλλαξε άρδην με την απόκτηση του Ρούμπεν Σεμέδο. Με το «καλημέρα» ο 25χρονος Πορτογάλος άσος έδειξε ότι είναι ο… επόμενος Όλοφ Μέλμπεργκ και αποδεικνύεται στην καλύτερη μεταγραφή του Ολυμπιακού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάρκο Σίλβα ζητούσε επίμονα από την ομάδα του Πειραιά να πάρει τον παίκτη κι ας ήταν τότε 22 ετών. Ήξερε πού πονούσε ο Ολυμπιακός και ποιο ήταν το αντίδοτο στην ασθένειά του. Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε ανάλογη άποψη με τον Μάρκο Σίλβα βλέποντας τον Ρούμπεν Σεμέδο με τη Σπόρτινγκ, τη Βιγιαρεάλ, ή το τελευταίο εξάμηνο με τη Ρίο Άβε.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πείστηκε να κάνει την υπέρβαση και ο ποδοσφαιριστής δεν ήρθε απλά να παίξει μπάλα στη χώρα μας, αλλά αγοράστηκε για τα επόμενα 4 χρόνια και μάλιστα με ποσό πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο ο Μπιόρν Ένγκελς είχε ως κεντρικός αμυντικός αγοραστεί με περισσότερα χρήματα, καθώς είχαν δοθεί 5,5 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του, και μάλιστα δεν… έπιασε στον Ολυμπιακό, αν και δεν του έλειπαν οι ικανότητες. Η υπέρβαση τότε ήταν σαφώς ευκολότερη, καθώς ο Ολυμπιακός είχε πουλήσει με 17 εκατ. ευρώ τον Παναγιώτη Ρέτσο στη Λεβερκούζεν. Ο Ένγκελς αποδείχτηκε ότι δεν κόλλαγε στον Ολυμπιακό, δεν έδεσε ποτέ με τον κόσμο του, καθώς δεν ξεχώριζε ιδιαίτερα για το πάθος του.

Ο Σεμέδο είναι άλλη… πάστα. Είναι… λιμανίσιος, αλάνι, σε όρια ωστόσο ακροβασίας, καθώς παραέχει περιπέτειες εκτός αγωνιστικών χώρων, ενώ και σε αυτούς δεν είναι το καλύτερο παιδί.

Η μεταγραφή του Πορτογάλου έχει την υπογραφή του Πέδρο Μαρτίνς που κρίνεται χρήσιμος και στο μεταγραφικό μέτωπο. Ο προπονητής ήξερε καλά ότι έπρεπε να εκμεταλλευθεί την περιπέτεια του Σβεμέδο με τη Δικαιοσύνη που τον έθεσε εκτός «κίτρινου υποβρυχίου», όπως αντίστοιχα συνέβη πέρυσι με την αντίστοιχη ιστορία του Ποντένσε που έμεινε ελεύθερος λόγω των επεισοδίων που δημιούργησαν σε βάρος παικτών οπαδοί της Σπόρτινγκ.

Η Βιγιαρεάλ είχε πληρώσει 14 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Τα στοιχεία που έχει δείξει μέχρι τώρα το… θηρίο των 1,89 μέτρων; Πολύ δυνατός, γρήγορος στις αντιδράσεις και στα πρώτα μέτρα, πολύ καλός με τη μπάλα, τσαμπουκάς στις μονομαχίες, με εξαιρετική αντίληψη, αμυντικός με προσωπικότητα που είναι το ίδιο ικανός τόσο στο χορτάρι, όσο και στον αέρα.

O Oλυμπιακός έδωσε τη μάχη των… μαχών προκειμένου να κάνει δικό του τον Σεμέδο. Τον πολιόρκησε ενάμιση μήνα, μέχρι να ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο που έβαλε η Σπόρτινγκ. Τα κατάφερε και τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν ότι δικαιώνεται.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Σεμέδο δεν θα ερχόταν στην Ελλάδα αν δεν είχε μπλεξίματα που τον οδήγησαν τέσσερις και πλέον μήνες στη φυλακή. Ο Πορτογάλος έχει ισχυρό κίνητρο για να απογειώσει ξανά την καριέρα του και να οδηγηθεί στην Εθνική.

Η συμβολή του Μαρτίνς

Ο Σεμέδο ήταν η Νο1 επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς για το κέντρο των μετόπισθεν. Γι’ αυτό και ανέλαβε προσωπικά να πείσει τον παίκτη ότι ο Ολυμπιακός ήταν ο κατάλληλος προορισμός του προκειμένου ν’ αναγεννηθεί ποδοσφαιρικά. Μίλησε διεξοδικά μαζί του, του εξήγησε όλα όσα θέλει από αυτόν αλλά και όσα θα συναντήσει ο ίδιος στην Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις των «ερυθρόλευκων» με τη Βιγιαρεάλ κράτησαν καιρό, συμφωνία δεν προέκυπτε λόγω Σπόρτινγκ που είχε το 20% του παίκτη, μέχρι που η πειραϊκή ΠΑΕ αποφάσισε να κάνει πίσω και να ενημερώσει πως διακόπτει τις επαφές, με πρόθεση να στραφεί σε άλλες λύσεις για τη θέση του στόπερ.

Η εμπλοκή παρουσιαζόταν στο ποσοστό που διατηρούσε για τον ποδοσφαιριστή η πορτογαλική ομάδα, που κλωτσούσε καθώς οι σχέσεις της με τον Ολυμπιακό είχαν διαταραχθεί από τον τρόπο που έφυγε ο Ντανιέλ Ποντένσε. Η Βιγιαρεάλ είχε σαφή σκοπό να απεμπλακεί οριστικά από τον Ρούμπεν Σεμέδο, με τον οποίο είχε συμβόλαιο έως το 2022, γι’ αυτό και το πήρε πάνω της. Οι νομικοί της και η διοίκησή της μίλησαν με τη Σπόρτινγκ, και πίεσαν τόσο ώστε ο παίκτης να μετακομίσει στην ομάδα της αρεσκείας του.

Ο Ολυμπιακός έδωσε 4.500.000 ευρώ στη Βιγιαρεάλ και ως εκ τούτου οι 900.000 ευρώ κατέληξαν στη Σπόρτινγκ. Ο παίκτης παίρνει 1.000.000 ευρώ για κάθε χρόνο από τα τέσσερα που υπέγραψε. Η Βιγιαρεάλ, μάλιστα, η οποία τον είχε αποκτήσει το 2017 αντί 14.000.000 ευρώ από τη Σπόρτινγκ, κράτησε ποσοστό μεταπώλησης 25%.

Ο ποδοσφαιριστής είχε απασχολήσει στο παρελθόν τους «ερυθρόλευκους» και μάλιστα πολύ έντονα. Ήταν την περίοδο 2015-2016 όταν ήταν στην τεχνική ηγεσία ένας άλλος Πορτογάλος τεχνικός, ο οποίος έχει πολλά κοινά με τον Πέδρο Μαρτίνς, ο Μάρκο Σίλβα.

Ο νυν τεχνικός της Έβερτον είχε εισηγηθεί την απόκτηση του Ρούμπεν Σεμέδο, διεθνή τότε με τις Κ20 και Κ21 της Πορτογαλίας, με τη μορφή δανεισμού από τη Σπόρτινγκ, στο τέλος της πρώτης του σεζόν. Εκείνο το διάστημα ωστόσο, τα «λιοντάρια» της Λισαβόνας είχαν ξεμείνει από αμυντικούς μέσους και ο τότε τεχνικός της, Ζόρζε Ζεσούς, αποφάσισε να τον κρατήσει. Μάλιστα, για ένα διάστημα είχε μετακινήσει τον Σεμέδο από το κέντρο της άμυνας στον άξονα.

Το «πείραμα» πέτυχε και ο Σεμέδο ανέβασε τις μετοχές του. Όταν, όμως, καλύφθηκαν τα κενά και για να μην επιστρέψει στον πάγκο, προτιμήθηκε να πάει δανεικός για έξι μήνες στη Σετούμπαλ.

Ο Μάρκο Σίλβα, που είχε εισηγηθεί την απόκτηση του Σεμέδο, αποχώρησε ξαφνικά από τον πάγκο του Ολυμπιακού, πριν από το ξεκίνημα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας. Ο Σεμέδο έμεινε στη Σπόρτινγκ και εξελίχθηκε σε βασική επιλογή, στη φυσική του θέση στο κέντρο της άμυνας. Μετά από μία γεμάτη σεζόν με 31 συμμετοχές, 6 εκ των οποίων στη φάση ομίλων του Champions League, ο Σεμέδο πήρε μεταγραφή για τη Βιγιαρεάλ με αντάλλαγμα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Ιστορία μου, αμαρτία μου

Το όνειρο, ωστόσο, μετατράπηκε γρήγορα σε εφιάλτη. Τον Ιανουάριο του 2018, ανακοινώθηκε ότι ο Σεμέδο θα περάσει από δίκη για έναν καβγά σε μπαρ στη Βαλένθια Το περιστατικό είχε λάβει χώρα τον Νοέμβριο του 2017, με τον παίκτη να κραδαίνει πιστόλι και να απειλεί.

Συνελήφθη ξανά στις 20 Φεβρουαρίου 2018, όπου φέρεται ότι με δύο φίλους του επιτέθηκαν, απείλησαν και πυροβόλησαν εναντίον ανθρώπου, ο οποίος όφειλε χρήματα στον ποδοσφαιριστή. Για το τελευταίο περιστατικό, κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας και τέθηκε σε προσωρινή κράτηση.

Ο Ρούμπεν κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας κι έμεινε 142 ημέρες στη φυλακή, ιστορία από την οποία δεν έχει ξεμπλέξει εντελώς μέχρι σήμερα.

Στις 13 Ιουλίου 2018, ο Σεμέδο αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ και την υποχρέωση να εμφανίζεται μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Από τότε και με τη διάσταση που πήρε το θέμα στην Ιβηρική, η Βιγιαρεάλ ουσιαστικά τον τοποθέτησε στα… αζήτητα, τον «τελείωσε», κι εκείνος έψαχνε τρόπο να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Ο Σεμέδο έδειξε τάσεις… αυτοκαταστροφής. Ο Ζέσους στο ξεκίνημα της καριέρας του, τον είχε χαρακτηρίσει νέο Φέρντιναντ.

Στη διάρκεια της περασμένης σεζόν, αγωνίστηκε για ένα εξάμηνο στην Ουέσκα και για το δεύτερο στην πορτογαλική Ρίο Άβε (13 ματς, 2 γκολ), με πολύ καλή παρουσία, έχοντας εξασφαλίσει την απαραίτητη δικαστική άδεια, καθώς η υπόθεση σε βάρος του δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει.

Το «βεβαρημένο» βιογραφικό του δεν απέτρεψε τον Ολυμπιακό να ριχτεί στη μάχη για να κάνει δικό του τον Πορτογάλο. Το συμβόλαιο του Ρούμπεν Σεμέδο με τη Βιγιαρεάλ έληγε το 2022. Από τη στιγμή, ωστόσο, που δεν υπολογιζόταν η ισπανική ομάδα τον παραχώρησε ως δανεικό στην Ισπανική Ουέσκα.

Τον Ιανουάριο και σε μία εποχή που η Ουέσκα έψαχνε να βελτιώσει το ρόστερ της, διακόπηκε αιφνιδιαστικά ο δανεισμός του με τον προπονητή της ομάδας Φραντσέσκο Ροντρίγκεζ να δηλώνει μετά από ένα παιχνίδι με την Μπέτις:

«Είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Ο Σεμέδο δεν χωράει στα πλάνα μας και ο σύλλογος πρέπει να πάρει μια απόφαση. Θέτουμε τις αξίες στη θέση τους και τους σεβόμαστε, αλλά ο Ρούμπεν δεν φαίνεται να το καταλαβαίνει αυτή τη στιγμή, είμαστε επαγγελματίες δεν λειτουργεί επαγγελματικά».

Μετά το αποτυχημένο πέρασμα του από την Ουέσκα, η Βιγιαρέαλ τον έδωσε δανεικό στη Ρίο Αβε, όπου έκλεισε με επιτυχία στο γήπεδο, αλλά το κυριότερο χωρίς  προβλήματα τη χρονιά. Έπαιξε έναν γεμάτο γύρο με 14 παιχνίδια και κατέγραψε αξιόλογα στατιστικά.

Ασφαλώς και δεν έφτασε στα επίπεδα που ήταν στη Σπόρτινγκ, αλλά στην επιστροφή του στην Πορτογαλία μετά από ενάμιση χρόνο υπήρξε μια σημαντική πρόοδος όσον αφορά τον επαγγελματισμό του. Αν κρύψει τον κακό του εαυτό και δείξει στο γήπεδο τα στοιχεία του, ο Ολυμπιακός έκανε μία πραγματικά σπουδαία επιλογή. Οι «ερυθρόλευκοι» παίρνουν ένα στοίχημα, στο οποίο δεν γίνεται να υπάρχει  ισορροπία. Τα προσόντα του και τα χρόνια του στη Σπόρτινγκ δείχνουν πως στο γήπεδο είναι ικανός να οργιάσει. Πέτυχε ο Ολυμπιακός τον πρώτο αριθμό του… ποδοσφαιρικού λαχείου; Η συνέχεια στους αγωνιστικούς χώρους.

Ο Ντανιέλ Ράμος για Σεμέδο

Ο προπονητής του Σεμέδο στη Ρίο Άβε, Ντανιέλ Ράμος, είχε δηλώσει για τον παίκτη του ότι: «Θα μπορούσε να κληθεί και να παίξει στην Εθνική ομάδα της Πορτογαλίας. Είναι πολύ γρήγορος παίκτης, με καλό κοντρόλ στην μπάλα. Είναι δυνατός στον αέρα και στο διάβασμα των φάσεων. Στο ένας εναντίον ενός έχει συνήθως το πάνω χέρι  λόγω των φυσικών του προσόντων. Έχει εξαιρετική σωματοδομή και γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί το σώμα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αναχαιτίζει τις επιθέσεις σε βάρος της ομάδας του. Διαθέτει αυτοπεποίθηση όταν παίρνει την απόφαση να δώσει πάσα, ή όταν αποφασίσει να πάρει την μπάλα και να κάνει ο ίδιος παιχνίδι από την άμυνα».

Στη Ρίο Άβε ο Σεμέδο ήταν ήρεμος και προσηλωμένος στο ποδόσφαιρο. Αγωνίστηκε σε 14 παιχνίδια, χωρίς να χάσει ούτε δευτερόλεπτο. Όταν αποκτήθηκε, η Ρίο Άβε ήταν στη 10η θέση, έκανε έναν πολύ καλύτερο δεύτερο γύρο και τερμάτισε στην 7η. Είναι στόπερ που πασάρει με 90% ευστοχία, αυτό το νούμερο κατέγραψε και στη Ρίο Άβε, έχοντας  κατά μέσο όρο 44,9 πάσες, 2,1 προσπάθειες για τάκλιν, 1,8 είναι επιτυχημένες και μόλις  0,3 αποτυχημένες. Μέτρησε επίσης 0,9 κλεψίματα, 4,7 κοψίματα, έδινε 4,6 μονομαχίες στον αέρα από τις οποίες κέρδιζε τις 2,8 κι έχανε 1,9.

Tα πρώτα βήματα

Ο Σεμέδο γεννήθηκε στην Αμαδόρα της Πορτογαλίας, έχοντας καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο κι εντάχθηκε στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας σε ηλικία 16 ετών. Στις 11 Αυγούστου 2013, έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, σκοράροντας σε φιλικό ενάντια στη Φιορεντίνα.

Πέρασε τη σεζόν 2013-14 με τη Β΄ ομάδα της Σπόρτινγκ στη Σεγούντα Λίγα, με την πρώτη εμφάνισή του να γίνεται στις 25 Αυγούστου 2013, στη νίκη 1-0 επί της Τροφένσε. Στις 26 Αυγούστου 2014, δόθηκε δανεικός στην ισπανική Ρέους Ντεπορτίου.

Τη σεζόν 2015-16, προάχθηκε στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ. Κέρδισε το πρώτο του τρόπαιο στις 9 Αυγούστου, μπαίνοντας ως αλλαγή, στη νίκη 1-0 επί της Μπενφίκα για το Σούπερ Καπ Πορτογαλίας. Πέντε μέρες αργότερα, δόθηκε δανεικός στη Βιτόρια Σετούμπαλ.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του στη Σετούμπαλ, ο Σεμέδο αποβλήθηκε δύο φορές.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2016, έπαιξε τον πρώτο του αγώνα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, στον οποίο αποβλήθηκε με 2 κίτρινες κάρτες, στην εντός έδρας ήττα με 0-1 από την Μπάγερν Λεβερκούζεν στη φάση των 32 του Europa League. Στις 9 Μαρτίου υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι το 2022, με ρήτρα αποδέσμευσης ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Στις 7 Ιουνίου 2017, μετακινήθηκε στη Βιγιαρεάλ με 14 εκατομμύρια ευρώ. Έκανε το ντεμπούτο του στην Πριμέρα Ντιβισιόν στις 25 Αυγούστου, στην εκτός έδρας νίκη 0-3 επί της Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Στις 19 Ιουλίου 2018, πήγε δανεικός στην Ουέσκα για τη σεζόν 2018-19 κι επέστρεψε στην Πορτογαλία στις 29 Ιανουαρίου 2019, υπογράφοντας με τη Ρίο Άβε μέχρι τον Ιούνιο, ανήκοντας πάντα στη Βιγιαρεάλ, απ’ την οποία τον απέκτησε ο Ολυμπιακός.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα