Σενάρια και υποσενάρια για την πορεία της Ελλάδας

Με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές να βρίσκονται στο πλέον κρίσιμο στάδιο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg παραθέτει τα πέντε σενάρια για την πορεία της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το μέλλον της Ελλάδας παραμένει θολό, καθώς η επίτευξη συμφωνίας φαντάζει δυσεπίλυτος γρίφος. Το θρίλερ των ελληνικών διαπραγματεύσεων, συνεχίζει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, μπορεί να έχει πέντε διαφορετικές εκβάσεις:

Σενάριο 1: Αποφυγή του Grexit
Ο Αλέξης Τσίπρας αναστέλλει επ’ αόριστον τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και υποκύπτει στις πιέσεις των δανειστών. Έτσι, η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη, εφαρμόζοντας νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, ως αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια. Λόγω των εξελίξεων, υπάρχουν έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες οδηγούν στη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού, με τη συμμετοχή των φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων και των μετριοπαθών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα νέα μέτρα λιτότητα ωστόσο, αν και δίνουν ανάσα στη ρευστότητα της χώρας, αναβάλλουν εκ νέου την ανάκαμψη καθώς περικόπτουν περαιτέρω το ΑΕΠ.

Σενάριο 2: Hotel Calofornia
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει περιγράψει την ιδιότητα κράτους – μέλους της Ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας τους στίχους από το ομώνυμο τραγούδι: Μπορείς να κάνεις check out οποιαδήποτε στιγμή θέλεις, αλλά δεν μπορείς να φύγεις ποτέ. Ο Τσίπρας, αν και δεν επιτυγχάνει ένα κοινά αποδεκτό συμβιβασμό, καταφέρνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Οι δόσεις των δανείων παραμένουν όμως, κλειδωμένες, οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν απροθυμία και η στήριξη της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες αίρεται. Αυτό συνεπάγεται την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων (capital controls).

Yποσενάριο 2α
Τα capital controls  θέτουν φραγμούς στην κίνηση των κεφαλαίων και ο Τσίπρας εξαναγκάζεται σε συμβιβασμό. Συγκροτείται νέα κυβέρνηση, με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στην Ευρωζώνη, ενδεχομένως θα επιβεβαιώσει την αλλαγή της λαϊκής εντολής.

Υποσενάριο 2β
Με τις τράπεζες «κλειστές», η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται και οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία αναδεικνύουν τη θέληση των πολιτών για διάσπαση της Ευρωζώνης. H ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ένα νέο, παράλληλο νόμισμα, το οποίο χρησιμοποιείται για τις εγχώριες ανάγκες. Η Ευρωζώνη δίνει στην Ελλάδα ένα νέο δάνειο, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σενάριο 3: Καταστροφή
Η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ εν μέσω μία άτακτης χρεοκοπίας. Η κυβέρνηση απορρίπτει την ευθύνη στη Γερμανία. Οι τράπεζες και η οικονομία καταρρέουν και οδηγούν την Ευρώπη σε νέα ύφεση. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θέτει σε αμφισβήτηση και την ιδιότητα της χώρας ως μέλος του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση στρέφεται προς τη Ρωσία και παρέχει ένα μεσογειακό «πάτημα» στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα