Σέρβος ΥΠΕΞ: «Υποστηρίζουμε τις θέσεις της Ελλάδας σε όλα τα θέματα της περιοχής»

Η Σερβία υποστηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας σε όλα τα θέματα της περιοχής και επιδιώκει τη στενή συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακά ζητήματα.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.
Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι θα πρέπει μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας να οικοδομηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός συνεργασίας που θα επιτρέπει την κοινή αντιμετώπιση περιφερειακών ζητημάτων.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Κοτζιά, για τις εξελίξεις στο θέμα του Κοσόβου και τις προσπάθειες που κάνει η Σερβία για μία συμβιβαστική λύση στο ζήτημα και ευχαρίστησε την Ελλάδα που δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Επισήμανε δε ότι η οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου θα πρέπει να είναι συμβιβαστική και διεμήνυσε ότι ποτέ η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο Ί. Ντάτσις, ανέφερε, επίσης, ότι μέσα στο 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι η δεύτερη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας.

Ενδεικτικό του καλού κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών αποτελεί και το γεγονός ότι στο δείπνο που είχαν εχθές βράδυ οι δύο υπουργοί, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς, τραγούδησε ελληνικά τραγούδια. Μάλιστα ικανοποίησε και το αίτημα του Έλληνα υπουργού ο οποίος ζήτησε να ακούσει ένα παλιό πατριωτικό σερβικό τραγούδι που αναφέρεται στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την φιλοξενία στην Ελλάδα των Σέρβων στρατιωτών.

 Κοτζιάς: Ένα βήμα μπροστά οι σχέσεις Αθήνας- Βελιγραδίου

«Είμαστε δύο λαοί που έχουμε περάσει μαζί λύπες και χαρές στην Ιστορία της περιοχής», είπε ο κ. Κοτζιάς στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσις, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε μαζί του.

«Η Ελλάδα συναισθάνεται στην ευθύνη που έχει για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής και συνεργάζεται με τη Σερβία σε μία τέτοια κατεύθυνση» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, εξηγώντας ότι τα θέματα στα οποία εστιάστηκε η προσοχή με τον κ. Ντάτσιτς, ήταν τα προβλήματα της περιοχής και οι πρακτικοί τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο υπουργείων, η κοινή δράση και η συνεργασία στην ΕΕ, αλλά και όπου θα μπορούσε να βοηθήσει ο ένας τον άλλον με την εμπειρία και την εμπειρογνωμοσύνη του.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Σερβίας, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης των δύο υπουργών, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», και όπως είπε, «είναι μία ανεπτυγμένη κοινωνία με γνώση και τεχνολογία και πρέπει σήμερα όχι μόνο να συζητάει τα κεφάλαια για την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά και το πώς βλέπει και εκείνη το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον κ. Ντάτσις, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του, τον προσεχή Μάιο στο Σούνιο, των χωρών μελών της ΕΕ των Βαλκανίων με τις χώρες του Βίσεγκραντ και τις υποψήφιες πέντε προς ένταξη χώρες της ΕΕ.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

 

Διαβάστε επίσης