ΣΕΒ: Ναι στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων αλλά με προϋποθέσεις

 

Στα πλαίσια της συζήτησης για τον κατώτατο μισθό, ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο προτείνει ναι μεν  αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα συμβατά με την αύξηση της μέσης παραγωγικότητας της οικονομίας,  αλλά σε συνδυασμό δε με την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Προειδοποιεί μάλιστα πως η αύξηση του μισθολογικού κόστους που δεν συνοδεύεται με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας θα οδηγήσει πολλές μικρές επιχειρήσεις να στραφούν στην μαύρη εργασία.

Συμπληρώνει πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να υπερκαλύπτει την αύξηση που έγινε το 2016 και η πρόσθετη μείωση να χρηματοδοτηθεί μέσω της μείωσης του αφορολογήτου.

Τέλος ο Σύνδεσμος καταλήγει πως το πρόβλημα της αγοράς εργασίας είναι  το φορολογικό πλαίσιο που  αυτο«στριμώχνει» ένα πολύ μεγάλο μέρος της μισθωτής εργασίας σε επίπεδα αποδοχών κοντά στον κατώτατο μισθό. Το πρόβλημα αυτό κατά τον ΣΕΒ δεν λύνεται με την αύξηση του κατώτατου μισθού όπως συχνά προτάσσεται, αλλά με τη μείωση φόρων και εισφορών, καθώς και με μείωση του αντικινήτρου αύξησης των μισθών, δηλαδή με μείωση της υπερβολικά υψηλής προοδευτικότητας των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα