Σεξ στο Μουντιάλ: Το «όχι» των Αρχαίων Ελλήνων, έγινε «ναι» σήμερα

Σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1950 και εντεύθεν έμπαινε… σεξπιρικό δίλλημα αν έπρεπε οι παίκτες να έχουν μαζί και τις συντρόφους τους κατά την διάρκεια των αγώνων και μας χάρισαν και σπουδαίες σεξοϊστορίες «τρίτου τύπου», μέχρι που παρενέβη η σύγχρονη ιατρική

Μύρισε Μουντιάλ. Λοιπόν… to sex or not to sex για τους διεθνείς; Στα δυο τελευταία Μουντιάλ, της Βραζιλίας το 2014 και της Ρωσίας το 2018, ανατράπηκε η αρχαιοελληνική ιατρική, ότι οι αθλητές δεν πρέπει να κάνουν σεξ κατά την διάρκεια των αγώνων. Ολοκληρωτική ανατροπή. Επιστημονικώς.

Το μεγάλο δίλλημα των Μουντιάλ, σχετικά με το σεξ των παικτών με τις συζύγους τους, τις φίλες τους ή… παρανομίες, έχει αφετηρία την Βραζιλία το 1950. Αφού οι Βραζιλιάνοι έθαψαν τους νεκρούς τους (αδιευκρίνιστος αριθμός) από την απώλεια του τίτλου (2-1 από την Ουρουγουάη μέσα στο «Μαρακανά»), στην συνέχεια επιδόθηκαν στο κυνήγι της πειστικής δικαιολογίας. «Δεν είναι δυνατόν, οι παίκτες μας να μένουν 50 ημέρες χωρίς σεξ», έγραψε η «O’ Globo». «Είναι και παραείναι», θα πει πολλά χρόνια αργότερα, στο Μουντιάλ του 2002 ο Βραζιλιάνος εκλέκτορας της Σελεσάο Λουίς Φελίπε Σκολάρι, που οδήγησε την Σελεσάο σε νίκη 2-0 επί της Γερμανίας στον τελικό. «Δικαιώθηκα για την απαγόρευση», έκραζε ο Σκολάρι. Ουδείς, ωστόσο, γνωρίζει, πως ένοιωσε, όταν διάβασε στις εφημερίδες ότι ο Εντμίλσον, κεντρικός μπακ της Μπαρτσελόνα τότε, είχε φέρει, λέει, μια πλαστική κούκλα στο δωμάτιό του και την «έβγαλε μαζί της» (σ.σ. αυτό το έγραψαν τα αγγλικά ταμπλόιντ) σ’ όλη την διάρκεια του τουρνουά…

Το Μουντιάλ του 1954 στην Ελβετία έμεινε στην ιστορία ως εξόχως ερωτικό Μουντιάλ. Οι ξανθιές Ελβετίδες ανακάλυψαν τόσο… μαύρο γύρω τους, «αιχμαλωτίστηκαν» από την αντίθεση κι έπεσαν πάνω του σαν τις μέλισσες. Ο πρώτος που πλησίασαν ήταν το ομορφόπαιδο Τζιανπιέρο Μπονιπέρτι. Ιταλιάνο βέρο, προς το μελαχρινό με γαλανά μάτια. «Η Ελβετία γνώρισε τον έρωτα», έγραψαν οι εφημερίδες τους. Ο Τζιανπιέρο, όμως, δεν ενέδιδε. Λέγεται, ότι δεν ενέδωσε ποτέ σε γυναίκα το άλλοτε «αφεντικό» της Γιουβέντους.

Άλλη γνώμη όμως, είχαν για το Μουντιάλ οι συμπατριώτες του, ο Τζιανπιέρο, ο Ούγκι, ο Παντολφίνι, ο Λορέντζι, οι Γιουγκοσλάβοι Μπεάρα, Τσαϊκόφσκι (άλλοτε τεχνικός της ΑΕΚ), οι Μεξικάνοι Καρντένας, Μπλάνκο, Ναχέρα και οι Ουρουγουανοί Μαρτίνεζ, Κασάλι και Μπάλαμαν. Όλοι τους, έγραψαν αξέχαστες σελίδες δόξας στα… κρεβάτια των Ελβετίδων. Έστω κι αν το σεξ δεν έχει… γλώσσα (μιλάει η γλώσσα του σώματος, δηλαδή), ο Μπεάρα με τον Ναχέρα μιλούσαν γερμανικά! Για τα προκαταρκτικά, φυσικά, καθότι τα υπόλοιπα είναι θέμα… τεχνικό περισσότερο.

Ξέρετε τι σεξοκατάσταση έγινε στο Μουντιάλ του 1958 στη Σουηδία; Οι Δυτικογερμανοί είχαν αποφασίσει να πάρουν στην αποστολή και… τσιριλίντερς, έτσι για… ψυχαγωγία λένε τα κιτάπια της παραϊστορίας των Μουντιάλ. Οι τοπικές τσιρλίντερς όμως, σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης! «Η ξενομανία δεν θα περάσει»! Και δεν πέρασε! Οι αρχές μπλόκαραν στα σύνορα της Δυτικογερμανίδες και όλο χαρά οι Σουηδέζες. Διακρίθηκαν για τις «επιδόσεις» τους, Μεξικάνοι, Παραγουανοί και Γάλλοι. Όλοι οι μαυριδεροί και πάλι.

Το μουντιαλικό σεξ έκανε και πάλι την εμφάνισή του στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 1974. Τότε, οι «πειθαρχημένοι» υπό τον μακαρίτη Χέλμουτ Σεν Δυτικογερμανοί, έκαναν τουμπεκί όταν τους ανακοινώθηκε το «μέτρο» απαγόρευσης. Όλοι «μούγκα», εκτός από έναν: τον «Μαοϊκό» Πολ Μπράιτνερ. Δεν ασχολήθηκε ποτέ με τις απαγορεύσεις του Σεν, ούτε κανένας ασχολήθηκε μαζί του που έφευγε τα βράδια για να πάει να βρει την καλή του.

 

Στο ίδιο Μουντιάλ, οι υπό τον Ρίνους Μίχελς, Ολλανδοί που έπαιξαν στον τελικό κι έχασαν 2-1 από τους «στερημένους» Δυτικογερμανούς, δεν είχαν τέτοια προβλήματα. Πήραν κανονιά συζύγους και φιλενάδες στο ξενοδοχείο και όταν η περίστασις το απαιτούσε… σκόραραν και στα κρεβάτια. Άλλη χώρα η Ολλανδία, άλλη κουλτούρα, άλλη αίσθηση της ελευθερίας.  Παρόμοια μ’ αυτή των Αργεντινών! Οι παλιότεροι θα θυμούνται τα ονόματα του Χούζεμαν και του Μπάμπιγκτον. Παικταράδες από τζάκι, αλλά έπαιξαν καλύτερα κόντρα στις… ξανθιές. Όχι μόνο δεν έπαιξαν μπάλα, αλλά ούτε γύρισαν στην πατρίδα μετά το Μουντιάλ. Έμειναν εκεί, παντρεύτηκαν, μετά από λίγο χώρισαν κι αυτό ήταν. Απλά, συνέβαλαν στις μουντιαλικές σεξ ιστορίες.

Από τότε, σχεδόν σε κάθε Μουντιάλ τίθεται το ίδιο ερώτημα. Ναι ή όχι στο σεξ των διεθνών; Τα ίδια και στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006. Οι Ολλανδοί, πιστοί στην παράδοση των προγόνων τους, θα έχουν σε διπλανό ξενοδοχείο αυτή την φορά τις «δικές τους», ώστε να «πετάγονται» μετά την προπόνηση. Ο Μάρκο φαν Μπάστεν όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι γι’ αυτό δεν υπάρχει απάντηση γιατί είναι αυτονόητο.

Αντίθετα,  «Πολ Νιούμαν» της προπονητικής, Ιταλός Μαρτσέλο Λίπι, αν και Λατίνος, αν και ωραίος (ακόμα), είπε «stop» στον Τότι, τον Ντελ Πιέρο και τις άλλες… σεξουαλικές δυνάμεις της Σκουάντρα Ατζούρα. «Ma che cazzo», αναφώνησαν οι παίκτες. Έσπευσε να συμφωνήσει ο Σουηδός εκλέκτορας της εθνικής Αγγλίας Σβεν Γκόραν Ερικσον. «Οι παίκτες πρέπει να είναι προσηλωμένοι στους αγώνες». Καλά, οι Αγγλοι προκάλεσαν ποτέ σεξ σκάνδαλα σε Μουντιάλ; Εδώ στο Μεξικό, το 1970, λεφούσια Μεξικανιδούλες τους υποδέχθηκαν σαν τους Beatles «we love you, yeh – yeh», αλλά αυτοί… «we live in a yellow submarine». Κι η πλάκα είναι ότι το ξενοδοχείο που έμεναν στην Γουαδαλαχάρα ήταν κίτρινο! Κι έτσι «εγκλωβισμένους» που τους είχε ο Ράμσεϊ, σκέτο… υποβρύχιο το ξενοδοχείο.

Στη Γερμανία, το 2006, το σκορ… sex – no sex, είναι συντριπτικό υπέρ των… φιλοξενουμένων. Εκτός των Ολλανδών, «ναι σε όλα» είπαν δυο ακόμα Ολλανδοί τεχνικοί. Του Τρίνινταντ, Λίο Μπενάακερ κι ο Ολλανδός Γκούους Χίντιγκ της Αυστραλίας. Ο Ντομενέκ της Γαλλίας, ο Πέτκοβιτς της Σερβίας, ο Πέκερμαν της Αργεντινής, φυσικά ο Σκολάρι της Πορτογαλίας, ο Αραγονιές της Ισπανίας, ο Κράνιτσαρ της Κροατίας και ο Λα Βόλπε του Μεξικού το δήλωσαν καθαρά: «Όχι στο σεξ». Ο Ολέγκ Μπλαχίν «ναι» υπό προϋποθέσεις: «Περάστε στα ημιτελικά και κάντε όσο σεξ θέλετε». Και μέσο… πίεσης το σεξ.

Στο Μουντιάλ 2010 στην Νότια Αφρική η καλλίπυγος Σακίρα, πρώην σύζυγος Ζεράρ Πικέ, τραγούδησε το «Waka Waka», λικνίζοντας το «φιδίσιο» κορμί της και ανεβάζοντας την τεστοστερόνη, αλλά και πάλι προέκυψε το μεγάλο, Σεξπιρικού τύπου δίλλημα, «να ζει κανείς ή να μην ζει». Τότε παρενέβη ο Γκρεγκ Γουάιτ, καθηγητής εφαρμοσμένου αθλητισμού και επιστήμης της άσκησης στο Πανεπιστήμιο Τζον Μουρ του Λίβερπουλ, που μία δήλωσή του, που έμελλε ν’ αλλάξει το στερεότυπο των αρνητών σεξ κατά την διάρκεια των Μουντιάλ, τόσο αυτό του 2010, όσο και της Βραζιλίας το 2014, αλλά και αυτό της Ρωσίας το 2018. Ο κύριος καθηγητής είπε: «

«Υπάρχει ένα ιστορικό στοιχείο που έχει γίνει ένα είδος μυθολογίας στον αθλητισμό. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το σεξ ήταν επιζήμιο για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, πως εξαντλούσε τους αθλητές επειδή κατανάλωναν ενέργεια, άρα θα είχαν και μείωση της τεστοστερόνης στους αγώνες, άρα και την επιθετικότητα. Αλλά η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με αυτό. Έχουν γίνει πολλές μελέτες για το σεξ πριν από τον αθλητισμό και έχουν καταδείξει ότι δεν υπάρχει καμία επίδραση στην απόδοση. Ωστόσο, η ποιότητα του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά την απόδοση και το σεξ μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, επομένως μπορεί να βελτιώσει την απόδοση». Και κατέληξε… συμβουλευτικά «εκτός αν τους εμποδίζει να κοιμηθούν». Που σημαίνει, με μέτρο.  Όμως, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας δεν αναφέρθηκε καμία προτροπή αποφυγής. Στο δε Μουντιάλ της Ρωσίας αναστέναξαν πρώτα τα κρεβάτια και μετά τα γήπεδα και με τζάμπα… προφυλακτικά από τους διοργανωτές.

Εν όψει Κατάρ, οι Κροάτες έχουν δώσει οδηγίες από τώρα εν όψει του Μουντιάλ του Κατάρ. «Ναι στο σεξ, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό». Οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές μπορούν να κάνουν σεξ αλλά όχι… «ακροβατικό», οι Γάλλοι παίκτες μπορούν να κάνουν σεξ αλλά όχι όλη τη νύχτα και οι Νιγηριανοί παίκτες μπορούν να κοιμούνται μόνο με τις γυναίκες τους, όχι με τις φίλες τους. Στην Αγγλία, παραδόξως δεν προέκυψε «θέμα» από τα σκανδαλοθηρικά ταμπλόιντ.

Επί του θέματος είχε τοποθετηθεί κι ο πολυθρύλητος Τζορτζ Μπεστ, αποκαλούμενος και «πέμπτος Μπιτλ», λίγο πριν φύγει από την ζωή. Αυτός που μπορεί να ζητούσε άδεια για να κάνει σεξ και στο… ημίχρονο, που λέει ο λόγος. Και είπε: «Σίγουρα δεν βρήκα ποτέ ότι είχε κάποια επίδραση στην απόδοσή μου. Ίσως το καλύτερο όχι την προηγούμενη ώρα»…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα