Σφίγγει ο κλοιός για Παπακωνσταντίνου

Αντιμέτωπος με ακόμα πιο βαρύ κατηγορητήριο αναμένεται να έρθει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα για τους χειρισμούς του αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ είναι συντριπτικά εναντίον του.

Τα νέα έγγραφα που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές, αποδεικνύουν ότι η λίστα Λαγκάρντ ήρθε στην Ελλάδα «επίσημα» και με την επισήμανση ότι πρέπει να «αξιοποιηθούν φορολογικά». Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση προσανατολίζονται στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην υπουργό προσθέτοντας το αδίκημα της απιστίας.

Αυτό, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να απέκρυψε το γεγονός ότι η λίστα ήρθε επίσημα, στο πλαίσιο σύμβασης Γαλλίας Ελλάδας για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών και «έθαψε» μαζί με το CD το έγγραφο στο οποίο οι γάλλοι του επισήμαιναν ορθά – κοφτά πως οι πληροφορίες μπορούν να αξιοποιηθούν για φορολογικούς σκοπούς. Σε μια τέτοια περίπτωση ανοίγει και ο δρόμος για την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Ειδικό Δικαστήριο, με κακούργημα.

Χαρακτηριστικές του κλίματος, είναι οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ και μέλους της Επιτροπής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος σημειώνει πως «υπάρχουν νομικές απόψεις που αναφέρουν ότι τεκμηριώνεται το αδίκημα της απιστίας. Εφόσον αυτό «δεθεί» πλήρως τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα ζητήσουμε διεύρυνση του κατηγορητηρίου από την Ολομέλεια».

Σε μια τέτοια περίπτωση η προανακριτική επιτροπή θα υποβάλει το αίτημά της στην Ολομέλεια και θα ακολουθήσει η σχετική ψηφοφορία. Οφείλουμε, πάντως, εδώ να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και ορισμένες σκέψεις που αναφέρουν ότι δεν είναι απαραίτητη η προσφυγή στην Ολομέλεια για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου και προσθέτουν ότι το νέο αδίκημα θα προστεθεί στο τελικό πόρισμα το οποίο έτσι και αλλιώς θα μπει σε ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης