Σφίγγει τα λουριά το ΔΝΤ: Περικόψτε συντάξεις και μειώστε το αφορολόγητο

Σφίγγει και άλλο τα λουριά το ΔΝΤ αφού έστειλε την προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση πως τη περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου ορίου συνιστούν τις προϋποθέσεις για να συνεχιστεί το πρόγραμμα και να εφαρμοστούν κάποια από τα “κοινωνικά αντί-μετρα” που έχουν συμφωνηθεί.

Αυτό τόνισε το Ταμείο στα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσή του με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του.

Επιπλέον, όσον αφορά το ελληνικό χρέος επισημαίνει ότι η πρόσφατη συμφωνία για την ελάφρυνσή του βελτιώνει σημαντικά τη βιωσιμότητα του μεσοπρόθεσμα, ωστόσο οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.

Ειδικότερα, το Ταμείο εκτιμά ότι η επέκταση των ωριμάνσεων κατά 10 χρόνια και τα άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σε συνδυασμό με το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας (cash buffer) θα διασφαλίσουν μία σταθερή μείωση του χρέους και των ακαθάριστων δανειακών αναγκών μεσοπρόθεσμα, κάτι που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές να αποκτήσει η Ελλάδα πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την αγορά μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, το ΔΝΤ εκφράζει τη ανησυχία του «ότι αυτή η βελτίωση στους δείκτες του χρέους μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα μόνο με βάση υποθέσεις που εμφανίζονται ιδιαίτερα φιλόδοξες σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ και την ικανότητα της Ελλάδας να έχει μεγάλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα», επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολο να διατηρήσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα στελέχη του Ταμείου καλωσορίζουν μεν τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να προσφέρουν πρόσθετη ελάφρυνση εφόσον χρειασθεί, ωστόσο χαρακτηρίζουν κρίσιμης σημασία η πρόσθετη ελάφρυνση αυτή «να εξαρτηθεί από ρεαλιστικές υποθέσεις» και συγκεκριμένα σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδα να διατηρεί εξαιρετικά μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι παραμένουν στη χώρα σημαντικά κατάλοιπα της κρίσης, τα οποία μαζί με τη μη ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική ατζέντα εξακολουθούν να εμποδίζουν την ταχύτερη ανάπτυξη, τη στιγμή που η συμμετοχή της Ελλάδας στη νομισματική ένωση και οι στόχοι που έχουν τεθεί για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα περιορίζουν τις πολιτικές επιλογές της.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ενίσχυση της ανάπτυξης και του βιοτικού επιπέδου θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, την αποκατάσταση των ισολογισμών του χρηματοπιστωτικού τομέα, την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της διακυβέρνησης του δημόσιου τομέα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα