«Σφράγισμα» made in China;

Αδύνατο πλεον να προβλεφθεί πότε και πώς θα αρθεί το lockdown – Σκεπτικισμός στην κυβέρνηση και από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για την οικονομική κρίση

Οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας και οι συνάδελφοί τους στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να διεκδικούν την πρωτιά σε έναν σουρεαλιστικό διαγωνισμό… αγωνίας: αυτών που καίγονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να βγει το εμβόλιο-«ασπίδα» κατά του κορωνοϊού! Οι μεν στην οδό Αριστοτέλους, μπας και ανασάνει το ΕΣΥ και σωθούν ζωές. Οι δε στην οδό Νίκης μπας και ανασάνει η οικονομία και σωθούν –μαζί με τους ανθρώπους– και οι δημοσιονομικοί δείκτες. Για την ώρα ο αγώνας είναι ντέρμπι…

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο 15 ημέρες από το πρωτοσέλιδο της «Α» που αποκάλυπτε την πρόθεση-εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στους λοιμωξιολόγους να πλέξουν έτσι τον ιστό των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού και να «ξεκλειδώσει» το lockdown στις 10 Δεκεμβρίου. Και αυτό θα συνέβαινε, αν δεν είχε μεσολαβήσει (σ.σ. όπως επίσης εξήγησε η «Α» στο περασμένο φύλλο της) η εκτόξευση κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων που άλλαξε τα δεδομένα, αναγκάζοντας εν συνεχεία τον πρωθυπουργό να σκέφτεται το άνοιγμα της οικονομίας ακόμη αργότερα.

«Και τώρα, τι;» είναι η εύλογη ερώτηση. Επειδή όμως δεν αρκεί μία χαρτορίχτρα και μία Γεωργία Βασιλειάδου να της σφυρίζει τα δήθεν μελλούμενα ο Βασίλης Αυλωνίτης, η τίμια απάντηση είναι πως «ένας Θεός ξέρει». Προφανώς ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δεν είναι Θεός αλλά ως καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, έριξε στο τραπέζι μία σκληρότατη πρόταση που θα συζητηθεί: την επιβολή απόλυτης καραντίνας και κατ’ οίκον απομόνωσης παρόμοιας με αυτήν που εφαρμόστηκε στην κινεζική επαρχία Γουχάν, από όπου ξεπήδησε η πανδημία.

Ο πυρήνας της πρότασης Βατόπουλου είναι ότι, εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων δεν δείχνει να αποκλιμακώνεται, απαιτείται το κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων για διάστημα δύο εβδομάδων, με τους πολίτες  να μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο μία φορά την εβδομάδα για προμήθεια τροφίμων. Ο έγκριτος επιστήμονας εκτιμά και το εξέφρασε δημόσια πως, αν συνεχίσουμε στο υφιστάμενο μοτίβο, θα φτάσουμε να θρηνήσουμε θύματα «που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν».

«Σφράγισμα» και αμηχανία

Θυμίζεται ότι στις 22 Ιανουαρίου 2020 η πόλη Γουχάν τέθηκε σε πλήρη αποκλεισμό με κλείσιμο των οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών συγκοινωνιών, ενώ τρεις μέρες αργότερα αποκλείστηκε ολόκληρη η επαρχία Χουμπέι που αριθμεί 5… Ελλάδες, ήτοι 56.000.000 κατοίκους. Η Χουμπέι «σφραγίστηκε» κι αυτή ερμητικά, καθώς αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έστησαν οδοφράγματα και απαγόρευαν κάθε έξοδο και είσοδο στην επαρχία.

Το αν αυτό μπορεί να γίνει στην Ελλάδα απαντάται από την ίδια την πραγματικότητα. Από χθες το πρωί αστυνομικές δυνάμεις μεταφέρονται σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να επιτηρούν ακόμη και με ελέγχους από γειτονιά σε γειτονιά την αυστηρή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Επίσης μπορεί να μη φυτρώνουν (ακόμη…) νοσοκομεία σε γήπεδα και συνεδριακά κέντρα αλλά και ο ΟΣΕ έχει ειδοποιηθεί να έχει υπ’ ατμόν μία αμαξοστοιχία στη Θεσσαλονίκη για να μεταφέρει ασθενείς στην Αθήνα και το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών.

Αυτά και μόνο δικαιολογούν την αμηχανία της κυβέρνησης, που δυσκολεύεται πλέον να προβλέψει πότε θα ξαναμπεί η ταμπέλα «ΑΝΟΙΚΤΟΝ» στην πραγματική οικονομία. Εξ ου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ομολόγησε χθες Παρασκευή ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι ρεαλιστικός ο στόχος άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου.

Όσο για την άλλη αμηχανία, αυτή του οικονομικού επιτελείου, μιλούν από μόνοι τους οι αριθμοί: στο τελικό σχέδιο –αναθεωρημένο προς το δυσμενέστερο– του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η χρονιά προβλέπεται να κλείσει με ύφεση 10,5% για το 2020, το έλλειμμα θα σκαρφαλώσει το 2020 στα 20,22 δισ. ευρώ και το 2021 στα 14,715 δισ. ευρώ. Κι επειδή τα ελλείμματα φουσκώνουν το χρέος, όλοι στην οδό Νίκης και στην Ηρώδου Αττικού παρακαλάνε να μην επιβεβαιωθεί ο κασσάνδρειος χρησμός Σκυλακάκη ότι η σημερινή στήριξη των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι μελλοντικοί φόροι…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα