«Σημαδούρα» το 2014 για το μέλλον της χώρας

Μία πολύ δύσκολη χρονιά μας αποχαιρετά σε λίγες ημέρες και μία εξίσου δύσκολη μας περιμένει από την 1η Ιανουαρίου. Κι όπως λένε στο Μαξίμου, η νέα χρονιά είναι ορόσημο για το μέλλον της χώρας, καθώς βάσει των σχεδιασμών του πρωθυπουργικού επιτελείου, τότε στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 –εάν κάτι δεν αλλάξει δραματικά– η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από την τρόικα και τα μνημόνια.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το ζητούμενο είναι με ποιες συνθήκες θα αναζητήσει η χώρα την τύχη της στις αγορές και σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται τα δημοσιονομικά της. Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι δεν μπορούν να κάνουν μία ασφαλή πρόβλεψη, καθώς ναι μεν επιθυμούν την έξοδο στις αγορές ως δείγμα τού ότι βγαίνουμε από την κρίση, αλλά από την άλλη υπάρχει σκεπτικισμός για το εάν τελικά μας συμφέρει να δανειστούμε από τις αγορές χρήματα με επιτόκιο που στην καλύτερη περίπτωση θα κυμαίνεται στο 5%.

Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αρχίσει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να πουν «ναι» σε ένα νέο δάνειο-γέφυρα από την τρόικα, με την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο και νέα μέτρα. Φυσικά, μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ό,τι το καλύτερο, όμως από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να πιέσει για επιμήκυνση του χρέους και μείωση των επιτοκίων. Και φυσικά, εάν ζητήσει δάνειο-γέφυρα, δεν είναι απίθανο οι Γερμανοί να «καταψύξουν» την όποια λύση έχουν κατά νου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το πολιτικό τοπίο

Τα όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα θα προσδιορίσουν το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον για μακρά χρονική περίοδο. Μέχρι στιγμής, το τοπίο παραμένει νεφελώδες και ακαθόριστο. Τα πολιτικά κόμματα είναι σε κατάσταση συναγερμού και γίνονται σχέδια επί χάρτου, με το σενάριο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών να επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εσωτερικές συζητήσεις τους. Όλα είναι ανοιχτά και κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό περιβάλλον και εν τέλει πότε θα στηθούν κάλπες για την ανάδειξη της νέας Βουλής.

Η δικομματική κυβέρνηση δοκιμάζεται σε πολλά πεδία και συγκρούεται με αρκετές κοινωνικές ομάδες, λόγω της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής που απορρέει από το μνημόνιο. Και όπως αναδεικνύεται, η πολιτική συμβίωση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχει πολλές παρενέργειες και δημιουργεί ενδοκυβερνητικούς κλυδωνισμούς που επηρεάζουν το κυβερνητικό έργο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται από τις δικές του εσωτερικές αντιφάσεις και τη βαθύτατα ιδεολογική σύγκρουση της κυρίαρχης ηγετικής ομάδας του με την Αριστερή Πλατφόρμα σε ένα κομβικό θέμα όπως είναι αυτό της παραμονής ή όχι της χώρας στο ευρώ.

Στο ευρύτερο μέτωπο της Κεντροαριστεράς, οι εξελίξεις μετά και την κίνηση των «58» τροφοδοτούν την πολιτική συζήτηση και μετατοπίζουν τις «τεκτονικές πλάκες», ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν να αντιμετωπίσουν μείζονα εσωτερικά θέματα που ενδέχεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία τους.

Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για όσα συμβαίνουν κυρίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί και τον αδύναμο κρίκο του δικομματικού συνασπισμού. Εξάλλου, η πορεία της κυβέρνησης συνδέεται άρρηκτα με τα τεκταινόμενα στη Χαριλάου Τρικούπη και είναι έκδηλος ο φόβος μήπως υπάρξουν διαφοροποιήσεις βουλευτών του, που θα προκαλέσουν ανατροπή της υφιστάμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η ανησυχία των πολιτών

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, η κοινωνία βιώνει το δικό της δράμα. Η πίεση που έχει ασκηθεί στους πολίτες είναι τεράστια. Οι μειώσεις μισθών, συντάξεων, η υπερφορολόγηση και η γιγάντωση της ανεργίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα και κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα τον Μάιο. Με βάση αυτό το κλίμα, τα επιτελεία των κομμάτων προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη στάση της κοινωνίας και να χαράξουν τη στρατηγική τους. Για τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά προέχει μία καλή προεδρία της Ε.Ε. και ασφαλή μετάβαση προς τη δημοσιονομική σταθερότητα. Στην προεδρία της Ε.Ε. επενδύει πολλά ο πρωθυπουργός. Μέσω αυτής θεωρεί ότι θα ενισχυθεί τόσο η δικομματική κυβέρνηση, όσο και το πρωθυπουργικό προφίλ του. Άρα πρέπει να αλλάξει, έστω και επικοινωνιακά, το κλίμα και να δοθεί η αίσθηση στην κοινωνία ότι μπαίνουμε στον… «αστερισμό των θετικών ειδήσεων».

Αν διαμορφωθεί ένα πιο ευνοϊκό κλίμα για την κυβέρνηση, λόγω και της προεδρίας, ενώ τα δημοσκοπικά δεδομένα είναι καλύτερα, αρκετοί εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα μπει στον πειρασμό της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, αν και ο ίδιος μέχρι στιγμής απλώς ακούει και δεν τοποθετείται. Υπέρμαχοι των πρόωρων εκλογών είναι αρκετοί, μεταξύ αυτών και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης, ο οποίος εσχάτως έχει εντονότατη, συνεχή και ουσιαστική παρουσία σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Μ. Βορίδης, που είναι εκ των εμπνευστών της στρατηγικής αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, εκτιμά ότι η κατάλληλη περίοδος για την κυβέρνηση είναι να γίνουν εκλογές περί τα τέλη Μαρτίου.

Όμως, από την άλλη, υπάρχουν και απόψεις όπως του Μάκη Γιακουμάτου που τονίζει πως, εάν οι εκλογές γίνουν νωρίτερα από το 2015, η Ν.Δ. κινδυνεύει με συντριβή, ενώ δεν φείδεται χαρακτηρισμών, αποκαλώντας «πανηλίθιους» όσους κάνουν τέτοιες εισηγήσεις στον πρωθυπουργό.

Οι τρεις στόχοι

Ο πρωθυπουργός, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος, παρά το βαρύ κλίμα που υπάρχει σε τμήματα της κοινωνίας και τις αρρυθμίες που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Οι τρεις στόχοι για το 2014 σύμφωνα με τον ίδιο είναι να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, να επιστρέψει τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία και να βγει η Ελλάδα ξανά στις αγορές.

Με βάση τον σχεδιασμό που γίνεται στα ενδότερα του Μαξίμου, έχει συμβολική σημασία η έξοδος στις αγορές, μετά την επικύρωση από την Ε.Ε. του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες μετά την απόφασή του να ειδοποιήσει τη Standard & Poor’s να αξιολογήσει ομόλογα.

Αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, συζητείται να απευθύνει ο κ. Σαμαράς προσκλητήριο σε ευρύτερες δυνάμεις για να συμπορευθούν, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να αποδυναμώσει διάφορες κινήσεις στα δεξιά της Ν.Δ., προσεγγίζοντας πρόσωπα που έχουν αναφορές σε πιο σκληρό δεξιό ακροατήριο, όπως ο στρατηγός Φρ. Φράγκος.

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν θετικά τις κινήσεις που γίνονται στην Κεντροαριστερά με τις πρωτοβουλίες των «58», καθώς θεωρούν ότι δεν απειλείται η Ν.Δ., αλλά ενδέχεται να βοηθήσουν την κυβερνητική σταθερότητα. Από την άλλη πλευρά, εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμη δεν έχει δυναμική, εξάντλησε τη δεξαμενή ψήφων εξ αριστερών και εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να κινηθεί σε πιο σοσιαλδημοκρατικά μο

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα