«Σημαντικός παίκτης στο ενεργειακό πεδίο η Ελλάδα»

Το ναυάγιο με το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ δεν φαίνεται να πτοεί την κυβέρνηση. Ο  Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην εκπομπή NETWEEK σχολίασε την απόσυρση της προσφοράς των Ρώσων  και παρά το γεγονός ότι αιφνιδιάστηκε από αυτή την εξέλιξη, όπως ανέφερε, φάνηκε αισιόδοξος για… επιστροφή τους (των Ρώσων) στο άμεσο μέλλον.  Ο υπουργός Εξωτερικών πάντως πέρασε ηχηρό μήνυμα ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα επανέρχεται στο ενεργειακό πεδίο ως σημαντικός παίκτης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος για πρόωρες  εκλογές, χρησιμοποίησε κολακευτικά σχόλια για την τρικομματική κυβέρνηση και έριξε τις βολές του για τη Χρυσή Αυγή.

«Δεν έχει κλείσει το κεφάλαιο»

Δεν αποκλείουμε ότι θα επανεμφανιστούν οι Ρώσοι και οι άλλοι. Αυτό που έγινε σήμερα, δεν το περίμενα, αλλά δεν μπορούσα να το αποκλείσω», υποστήριξε αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφερόμενος στην απόσυρση των ρωσικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι το κεφάλαιο των ρώσων δεν έχει κλείσει, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση της Gazprom ελήφθη κατά την εκτίμηση του με καθαρά εμπορικά κριτήρια.
«Τον τελευταίο καιρό με τον πρωθυπουργό δραστηριοποιούμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή η προσπάθεια θέλει δουλειά» είπε ο κ. Αβραμόπουλος, και προσέθεσε: «Δεν τελείωσε και ο κόσμος σε τελική ανάλυση».
«Υπάρχουν και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και έφερε ως παράδειγμα την αζέρικη εταιρεία SOCAR. «Με τις τελευταίες εξελίξεις ανεβαίνουν οι πιθανότητες να πετύχει ένα άλλο project, αυτό του TAP» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος. «Σε αυτό το πλαίσιο πήραμε και αρκετές πρωτοβουλίες στο Αζερμπαϊτζάν» υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε ότι η «Ελλάδα επανέρχεται στο ενεργειακό πεδίο ως σημαντικός παίκτης».

«Μοναδικό φαινόμενο η τρικομματική»

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την τρικομματική κυβέρνηση «μοναδικό φαινόμενο» και όπως σημείωσε «παρά τις δυσκολίες συμπληρώνει έναν χρόνο στην εξουσία και κατάφερε να κάνει τομές οι οποίες δεν έγιναν τα τελευταία 40 χρόνια». «Έπρεπε από μόνοι μας να είχαμε νοικοκυρέψει τα οικονομικά μας νωρίτερα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αδικήθηκε η Ελλάδα»

Αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ, τόνισε ότι πολλές από τις συνταγές που πρότεινε το ταμείο δεν ήταν οι καλύτερες, και αυτό αποδείχτηκε στην πράξη. «Αυτά τα μέτρα ανέβασαν τους δείκτες της ανεργίας, βύθισαν σε ύφεση» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος. «Το ΔΝΤ δεν ενεργεί μόνο του» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε: «Συνεργάζεται με την ΕΕ και την ΕΚΤ, δεν είναι αποκομμένο το Ταμείο».
Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «στο ξεκίνημα της κρίσης αδικήθηκε η Ελλάδα, αφού βγήκε πρώτη στη σκηνή και κατηγορήθηκε ενώ στο παρασκήνιο βρισκόταν οι αδυναμίες της ΕΕ». Όπως σημείωσε «το ΔΝΤ με την αυτοκριτική του ομολόγησε ότι πρέπει να αλλάξει την πολιτική του».
Για τα σενάρια περί «κουρέματος» του χρέους υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάτι επισήμως. Με τα όσα κάνει η κυβέρνηση διαμορφώνονται οι όροι για να γίνει βιώσιμο το χρέος.

Μίλησε  εξάλλου για τις πολεμικές αποζημιώσεις, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία μία κυβέρνηση έφερε το θέμα στη δημοσιότητα και αυτό την τιμά. Όπως είπε, όταν θα υπάρχει πλήρης νομική τεκμηρίωση, θα προχωρήσουμε επίσημα σε διεκδίκηση των αποζημιώσεων.
Αναφερόμενος στην απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων ότι «υπήρξε δέσμευση στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του Απριλίου, αλλά δεν υπάρχει απόφαση». Ειδικότερα για την ΕΡΤ είπε ότι δεν γνωρίζει εάν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ωστόσο προσέθεσε ότι χρειάζεται νοικοκύρεμα.
«Δεν μπορεί να δοκιμάζεται η βία»
Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή είπε ότι στην Ελλάδα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία δεν μπορεί να δοκιμάζεται η βία. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «τα άκρα εκδηλώνονται σε περιόδους κρίσης» και οδηγούν σε πόλωση την κοινωνία.
Έκανε λόγο για την ανάγκη να αλλάξει το πολιτικό σύστημα σημειώνοντας ότι ο πολίτης με την ψήφο του έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα.

Εμφανίστηκε αντίθετος στο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο – όπως τόνισε- θα μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

«Δεν υπάρχει η ανάγκη για πρόωρες εκλογές – το λένε και οι πολίτες. Αυτό όπως που θέλουν οι πολίτες υποστήριξε είναι η κυβέρνηση αυτή να παράγει έργο» υποστήριξε, λέγοντας ωστόσο υπάρχει η ανάγκη να βελτιωθεί η λειτουργία της, αλλά αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού, το πότε θα προχωρήσει σε αλλαγές.

«Θέλουμε μια σταθερή Τουρκία»
Αναφέρθηκε εξάλλου και στις ταραχές που συμβαίνουν στην Τουρκία λέγοντας ότι δεν έχει κλείσει ο κύκλος της εσωτερικής έντασης στη χώρα. «Εμείς θέλουμε δίπλα μας μια σταθερή Τουρκία, μια Τουρκία συνομιλητή» είπε ο κ. Αβραμόπουλος .
Τόνισε εξάλλου την ανάγκη βαθύτερου εκδημοκρατισμού της γειτονικής χώρας υπογραμμίζοντας ότι «o Ερντογάν καλείται να διαχειριστεί τη δύναμη που ως φυσικός ηγέτης απέκτησε».
Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Τουρκία – με εξαίρεση κάποιες συμπεριφορές-  δεν έχει επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση στην Ελλάδα, ενώ όπως εκτίμησε η γειτονική χώρα δεν σκοπεύει να ανοίξει και άλλα μέτωπα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα