bpbg
bpbg

Σηκώθηκαν τα… πόδια και χτυπούν το… κεφάλι

Η είδηση μπορεί να μην γίνει αμέσως πιστευτή, αλλά είναι 100% αληθινή και δείχνει ότι η αυτοκρατορία της Άνγκελα Μέρκελ στην Γερμανία δύει. Όπως επίσης πως και οι ημέρες της στην Καγκελαρία ολοένα και λιγοστεύουν.

Μέχρι στιγμής οι Γερμανοί αποδέχονταν πλήρως τα αφηγήματα της Μέρκελ και γι’ αυτό τον λόγο την εκλέγουν εδώ και πολλά χρόνια και είναι επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης από το 2005. Στο διάστημα των 14 χρόνων η κ. Μέρκελ επέβαλλε την δημοσιονομική πειθαρχία, πρώτα στην Γερμανία κι εν συνεχεία με σκληρό τρόπο σε όλη την Ευρώπη. Όμως το οικονομικό της μοντέλο δεν αρέσει σε κανένα στην Ευρώπη, διότι τις περισσότερες φορές προκάλεσε μεγαλύτερα δεινά στις κοινωνίες.

Τώρα, όμως το οικονομικό… θαύμα της Μέρκελ αποδομείται κι εντός των τειχών. Όχι από κάποιο πολιτικό της αντίπαλο, αλλά από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους. Σήμερα η Γερμανία ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και η Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (DGB) κάλεσαν με μία ασυνήθιστη κοινή ανακοίνωσή τους, την κυβέρνηση να σκεφθεί ξανά τις προτεραιότητές της για τον προϋπολογισμό και να ενισχύσει δραστικά τις δημόσιες επενδύσεις, ώστε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να είναι σε θέση να αναπτυχθεί στο μέλλον.

Η ασυνήθιστη κίνηση της επιχειρηματικής οργάνωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Γερμανία και της μεγαλύτερης τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσής της δείχνουν πόσο πολύ έχει μετατοπισθεί η δημόσια συζήτηση σε μία χώρα, η οποία έχει από χρόνια εμμονή με την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που δεν δημιουργούν νέο χρέος. Με τη γερμανική οικονομία να αναπτύσσεται οριακά και το κόστος δανεισμού του Βερολίνου να κινείται σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δέχονται αυξανόμενη πίεση από τη χώρα τους και από το εξωτερικό να εγκαταλείψουν τη δέσμευση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, που επέβαλαν μόνοι τους, η οποία περιορίζει τον δημοσιονομικό χώρο για αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Η αδύναμη ανάπτυξη

«Αυτό δεν αφορά κυρίως την καταπολέμηση των συμπτωμάτων μίας ύφεσης, αλλά μάλλον την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της αδύναμης ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος του BDI (βιομήχανοι), Ντίτερ Κεμπφ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να διατηρήσει και να βελτιώσει τη Γερμανία ως τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ευημερία και απασχόληση. Ο Κεμπφ τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις σε ψηφιακές και μεταφορικές υποδομές κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε περίπου 16 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός προβλέπει επενδύσεις ύψους 43 δισ. ευρώ για το 2020.

Ο επικεφαλής της DGB (Συνδικάτα), Ράινερ Χόφμαν, επεσήμανε ότι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του αναπτυξιακού μοντέλου της Γερμανίας και μαζί με αυτή και οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. «Δεν μπορούμε να δεχόμαστε άλλο να τίθεται η ευημερία των μελλοντικών γενεών σε κίνδυνο με τόσο απαρχαιωμένες υποδομές και με τόση υποχρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος», είπε ο Χόφμαν, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες δημόσιες επενδύσεις θα ενισχύσουν επίσης την κοινωνική συνοχή και θα προωθήσουν ίσες συνθήκες διαβίωσης σε όλη τη χώρα.

Η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας, KfW, έχει υπολογίσει ότι οι δήμοι της χώρας έχουν επενδυτικές ανάγκες ύψους 138 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση των γερμανικών επενδύσεων θα ήταν θετική ευρύτερα για την Ευρωζώνη. Η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει τονίσει ότι η Γερμανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πλεονάσματα που έχει στον προϋπολογισμό της για να βοηθήσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

 

Διαβάστε επίσης