Σημαντικές αποφάσεις στη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της συμμαχίας

Ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις, για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ενίσχυση του παρεμβατικού ρόλου της Συμμαχίας.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας, απασχόλησε τη Σύνοδο, αν και το θέμα ήταν εκτός ημερησίας διάταξης.
Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ δήλωσε: « εάν η Τουρκία δεχτεί την παράδοση των ρωσικών πυραύλων S-400, δεν θα λάβει τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Είναι τόσο απλό». Στην παρέμβασή του ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης είπε, «Βασική προϋπόθεση εκπλήρωσης των στόχων της συμμαχίας αποτελεί η διατήρηση της συνοχής της, η οποία πρέπει να βασίζεται στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και στις αρχές της καλής γειτονίας», φωτογραφίζοντας την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι θεματικές ενότητες της συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ περιέλαβαν:
-Την ενίσχυση της διάταξης άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ.
-Τη διεθνή συνθήκη INF (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty).
-Τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στον αμυντικό τομέα.
-Τις εξελίξεις στην επιχείρηση Resolute Support Mission (RSM) στο Αφγανιστάν.

Κατά τις παρεμβάσεις του στις θεματικές ενότητες της συνόδου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

-Η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τη συμμαχία τόσο στο επίπεδο των αμυντικών δαπανών όσο και στο επιχειρησιακό επίπεδο ενίσχυσης της αποτροπής, με τη διάθεση μέσων και προσωπικού και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχηματισμού NATO Readiness Initiative (NRI).

-Βασική προϋπόθεση εκπλήρωσης των στόχων της συμμαχίας αποτελεί η διατήρηση της συνοχής της, η οποία πρέπει να βασίζεται στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και στις αρχές της καλής γειτονίας.

-Είναι σημαντικό για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας η Ρωσία να παραμείνει συνδεδεμένη με αυτήν, συμμορφούμενη με τις προβλέψεις της συνθήκης ΙΝF. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμη η αναζωογόνηση του διαλόγου σχετικά με το μέλλον ενός αποτελεσματικού, λειτουργικού και βιώσιμου συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διάδοσης πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, μέσω και του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Τα εν λόγω φόρα παρέχουν την ευκαιρία περαιτέρω προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας, μέσω ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου στην Ευρώπη.

-Η ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών αιχμής στον στρατιωτικό τομέα καθιστά επιτακτική την αυστηρή συμμόρφωση του πλαισίου εφαρμογής ισχύος με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου.
Στο περιθώριο της συνόδου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του και με τον Γενικό Γραμματέα ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε: «Οι χώρες του NATO θα ενισχύσουν την αντιπυραυλική τους άμυνα, αλλά δεν σκοπεύουν να αναπτύξουν νέους πυραύλους στην Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα