«Σημαντική για την Ελλάδα η ενιαία στάση της Ε.Ε.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Συμβουλίου βρέθηκε η συριακή κρίση. Πραγματοποιήθηκαν εκτενείς συνομιλίες για το ζήτημα των περιορισμών στην προμήθεια όπλων, καθώς, επίσης, για τις προοπτικές δρομολόγησης μιας πολιτικής διαδικασίας επίλυσης της κρίσης, υπό το φως της πρωτοβουλίας Κέρι-Λαβρόφ, για τη σύγκληση μίας νέας Διεθνούς Διάσκεψης για τη Συρία.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αφού τόνισε τη σταθερή θέση της χώρας μας ότι η επίλυση της κρίσης στη Συρία μπορεί να προέλθει μέσα από μια πολιτική και διπλωματική διαδικασία, σημείωσε ότι, για την  Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υιοθετηθεί ενιαία στάση της Ε.Ε. σχετικά με το εμπάργκο όπλων. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε την τροποποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος κυρώσεων, υπό όρους και προϋποθέσεις, υπέρ της μετριοπαθούς Συριακής αντιπολίτευσης, αφού ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Συρία, και με τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην περιέλθουν όπλα σε χέρια εξτρεμιστών. Εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο διάχυσης της σύρραξης σε γειτονικές χώρες και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία των Η.Π.Α. και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης.

Στις επαφές του, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ελληνικού λαού για τους χριστιανικούς πληθυσμούς της χώρας και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Γρηγορίου, ενημερώνοντας, παράλληλα, για τις ελληνικές ενέργειες και πρωτοβουλίες για την απελευθέρωσή τους.

Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. παρακάθισε σε δείπνο εργασίας, το οποίο παρέθεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Catherine Ashton, με συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.
Τέλος, στο πλαίσιο των επαφών του στις Βρυξέλλες, ο Δ. Αβραμόπουλος είχε χωριστή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ν.ΤΣ.

Διαβάστε επίσης