Σημείο τριβής το Σύμφωνο Σταθερότητας

Μία από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής διεξάγεται το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή 26/27 Ιουνίου, καθώς στο τραπέζι θα τεθούν οι προτεραιότητες και η στρατηγική της επόμενης πενταετίας και η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», οι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί των κρατών μελών της Ε.Ε., αναμένεται να δώσουν το χρίσμα στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Να θυμίσουμε, ότι η Ελλάδα μαζί με την Γερμανία ήταν οι δύο χώρες που πρότειναν, όπως προέβλεπε η απόφαση του ΠΓ του ΕΛΚ για να είναι κάποιος υποψήφιος, τον κ. Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Αντώνη Σαμαρά να δίνει μάχη για τη στήριξη του φιλέλληνα πολιτικού από το Λουξεμβούργο.

Την ίδια ώρα, επί τάπητος θα τεθεί και η κοινή πρόταση Γαλλίας – Ιταλίας για ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Μία πρόταση που έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση του Βερολίνου, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, να μην αμφισβητεί την πολιτική δημοσιονομικής σταθερότητας, ωστόσο ζητά να υπάρχει ευελιξία κατά την εφαρμογή της σε χώρες που βρίσκονται στο μέσο μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Με απλά λόγια, αυτό που ζητούν Ιταλία και Γαλλία, είναι να μην καταγράφονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών μελών, οι δαπάνες για αναπτυξιακές επενδύσεις, με την γερμανική πλευρά να απαντά ότι στο Σύμφωνο Σταθερότητας, υπάρχουν εργαλεία για την προώθηση της ανάπτυξης.

Για το ίδιο θέμα ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο σημείωσε ότι καμία χώρα δεν προτείνει την αλλαγή των κανόνων, αλλά όλες συμφωνούν ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή είναι ευέλικτη και δίνει συχνά παράταση στην διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ.

Σε ότι αφορά την ελληνική θέση, αυτή είναι ότι οι πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν, αλλά θα πρέπει να ενισχύονται από οικονομικές πολιτικές που στοχεύουν στην ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα