Σήμερα η λίστα μαρτύρων για τις παρακολουθήσεις

Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή

Σε κλίμα έντασης και ακραίας πολιτικής πόλωσης συνεχίζονται οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Πλειοψηφία και αντιπολίτευση, ήδη από το πρώτο λεπτό των διεργασιών, έδειξαν ότι θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν στο «παιχνίδι» εκείνους τους κανόνες που εξυπηρετούν καλύτερα τις πολιτικές τους στοχεύσεις και σκοπιμότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που ξεκίνησε στις 9 το πρωί περιλαμβάνει την κατάρτιση λίστας μαρτύρων, τον καθορισμό των εγγράφων που θα ζητήσει η εξεταστική από την ΕΥΠ και συζήτηση για το καθεστώς απορρήτου που διέπει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και αν αυτό αίρεται ενώπιων των μελών της εξεταστικής.

Πάντως, από την πλευρά της πλειοψηφίας επισημαίνεται ότι η Εξεταστική δεν μπορεί να υποχρεώνει τους μάρτυρες να παραβιάσουν το νόμο ο οποίος ειδικά για τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας είναι ξεκάθαρος. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3649/2008 «το προσωπικό της ΕΥΠ δεν επιτρέπεται να καταθέτει ως μάρτυρας στα δικαστήρια ή ενώπιον άλλης αρχής για ό,τι αναφέρεται σε θέματα, πληροφορίες, γεγονότα ή πρόσωπα που αφορούν την Υπηρεσία, χωρίς προηγούμενη έγκριση του αρμόδιου Υπουργού». «Η επιτροπή δεν μπορεί να αναγκάσει κανένα μάρτυρα να μιλήσει ή να μην μιλήσει. Η στάση του κάθε ένα προφανώς θα αξιολογηθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά μέλος της Εξεταστικής.

Στην αντίπερα όχθη, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ ακολουθώντας σχεδόν πανομοιότυπη στρατηγική, παρακάμπτουν το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και επιχειρούν να ερμηνεύσουν το αυστηρό καθεστώς απορρήτου ως επιθυμία της κυβέρνησης να αποκρύψει την αλήθεια. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την πλειοψηφία για «συντεταγμένη επιχείρηση συγκάλυψης και συσκότισης» ενώ και η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη υποστήριξε πως «Η Κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι».

Πέραν αυτού, αντιπαράθεση αναμένεται να διεξαχθεί και για την λίστα μαρτύρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει να ακολουθηθεί ως «οδηγός» η λίστα των προσώπων που κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ο συγκεκριμένος κατάλογος περιλαμβάνει όλους τους αρχηγούς της ΕΥΠ της τελευταίας δεκαετίας 2012 – 2022 (Θ. Δραβίλλας, Γ. Ρουμπάτης, Π. Κοντολέων) τον νυν διοικητή Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο καθώς και τους εισαγγελείς που εποπτεύουν τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας (Β. Βλάχου, Γ. Τζαβέλας).

Με τον τρόπο αυτό η πλειοψηφία θεωρεί ότι καλύπτεται όλο το φάσμα των υπο διερεύνηση υποθέσεων δηλαδή της επισύνδεσης στο κινητό τηλέφωνο του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ αλλά και της παρακολούθησης των Σαγιά – Πιτσιόρλα επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση είναι πιθανό να ζητήσει διεύρυνση της λίστας με την κλήτευση συγκεκριμένων υπουργών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα