Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της Διαβαλκανικής με συμμετοχή του Γιώργου Γεραπετρίτη

Νωρίτερα σήμερα στα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί και σύνοδος σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των χωρών της SEECP

Πραγματοποιείται σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της προεδρίας του οργανισμού από την χώρα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των 13 χωρών που συμμετέχουν στην SEECP.

Μεταξύ άλλων, στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής στα Σκόπια θα συμμετάσχουν οι πρόεδροι της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ντένις Μπετσίροβιτς, του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι, όπως και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και της Σερβίας, Μάρκο Τζούριτς.

Νωρίτερα σήμερα στα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί και σύνοδος σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των χωρών της SEECP. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (παλαιότερα γνωστή και ως Διαβαλκανική) ιδρύθηκε το 1996 και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη τον Νοέμβριο του 1997. Αποτελεί το μόνο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας, στο οποίο συμμετέχουν αποκλειστικά όλες οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και το Κόσοβο. Ειδικότερα, πέραν της Ελλάδας, συμμετέχουν οι εξής: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία. Στόχος είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και η κατάλληλη προετοιμασία για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, με συνεργασία στους τομείς του κράτους δικαίου, της ασφάλειας και της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα