Σήμερα και αύριο η συνάντηση των ΥΠΕΞ της G7 στο Μύνστερ της Γερμανίας
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα απασχολήσει ιδιαίτερα τους υπουργούς Εξωτερικών της G7
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι παγκόσμιες συνέπειές του και το πώς θα στηριχτεί η χώρα ενόψει του χειμώνα είναι κάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Εξωτερικών της G7 που συναντιούνται σήμερα και αύριο στο Μύνστερ της Βεστφαλίας, στη Γερμανία.
Άλλα θέματα που θα συζητήσουν οι επτά υπό την προεδρία της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, είναι οι σχέσεις με την Κίνα και τον Ινδοειρηνικό, η κατάσταση στο Ιράν και οι προοπτικές συνεργασίας με την Κεντρική Ασία.
«Οι χώρες της G7 δεν θα αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα κάθε μία μόνη της, αντιθέτως θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με δημοκρατικούς εταίρους σε όλον τον κόσμο», δήλωσε η Μπέρμποκ πριν την έναρξη της συνάντησης. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε πως στις αυριανές συνομιλίες συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γκάνας και της Κένυας, προκειμένου να συζητηθούν η κατάσταση στο Σαχέλ και στο Κέρας της Αφρικής, η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια.
Σύμφωνα με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ, η επιλογή του τόπου φιλοξενίας της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 δεν ήταν τυχαία, καθώς στο Μύνστερ και στο Όσναμπουκ της Βεστφαλίας υπεγράφησαν το 1648 οι τρεις συνθήκες που σφράγισαν το τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου και του Ογδοηκονταετούς Πολέμου μεταξύ της Ισπανίας και των 17 επαρχιών των Κάτω Χωρών.
«Η Ειρήνη της Βεστφαλίας αποτελεί λίκνο του σύγχρονου διεθνούς δικαίου. Εκεί έγινε για πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας μεγάλης ειρηνευτικής συμφωνίας η διαπραγμάτευση θεμελιωδών ιδεών, όπως η ισότητα και η κυριαρχία κρατών. Για αυτό, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, επέλεξα πολύ συνειδητά αυτή τη συμβολική τοποθεσία» εξήγησε η υπουργός.
Στο περιθώριο της συνάντησης, η οποία αρχίζει σήμερα στις 16:00 (ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί το «Γερμανοαμερικανικό Φόρουμ για το Μέλλον», υπό την Μπέρμποκ και τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν. Το Φόρουμ εγκαινιάστηκε πέρυσι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την τότε καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
Στην περιοχή του Μύνστερ και ιδιαίτερα γύρω από το ιστορικό δημαρχείο της πόλης, όπου φιλοξενείται η συνάντηση, λαμβάνονται ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ για σήμερα και αύριο έχουν ανακοινωθεί περισσότερες από δέκα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.