Σήμερα «κλειδώνουν» τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ: Τι σχεδιάζει ο Τσίπρας για τις λίστες υποψήφιων

Ο Αλέξης έχει δεχθεί εισηγήσεις για αλλαγές, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο καθώς κανείς δεν έχει αλλάξει σειρά στις εκλόγιμες θέσεις

Η ώρα έφτασε για να αποκαλυφθούν οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις λίστες του κόμματος καθώς σήμερα πρέπει να κατατεθούν τα ψηφοδέλτια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχθεί εισηγήσεις να κάνει αλλαγές, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο καθώς κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει σειρά στις εκλόγιμες θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι για όσους έχουν εκλεγεί στην πρώτη αναμέτρηση και μένει να φανεί αν θα υπάρχουν μικρές συμβολικές αλλαγές, κυρίως για πρόσωπα που ζημίωσαν το κόμμα το προηγούμενο διάστημα με τις δηλώσεις τους.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι έτσι κι αλλιώς εκτός, ωστόσο δεν είναι το μόνο στέλεχος που έκανε «δώρα» στη ΝΔ και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εισηγούνταν ένα «σοκ» ως απάντηση στο εκλογικό σοκ που βίωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη πάντως άλλαξε η στρατηγική στις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό πως πηγαίνει σε ένα άλλο μοντέλο, με επισκέψεις σε γειτονιές και αγορές όπου έχει απευθείας διάλογο με τους πολίτες ενώ στο διάλογο καλούνται και φορείς και επαγγελματικές ομάδες ώστε να παρουσιάσει πιο αναλυτικά το πρόγραμμα του κόμματος.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στη Λίμνη Ευβοίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες όπου τόνισε πως «η κυβερνητική προπαγάνδα δημιούργησε ένα τσουνάμι παραπληροφόρησης ότι έρχεται δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ για να αυξήσει τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, ένα ψέμα που μας στοίχισε ακριβά» και πρόσθεσε: «από λάθη δικά μας, αλλά είναι ψέμα. Εμείς αντιθέτως προβλέπουμε ρύθμιση χρεών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με διαγραφή και ρύθμιση 120 δόσεων».

Το βάρος πλέον πέφτει εξ’ ολοκλήρου στην οικονομία με την Κουμουνδούρου να εστιάζει στην ακρίβεια και στους έμμεσους φόρους επιχειρώντας να αποδομήσει την εικόνα της κυβέρνησης της ΝΔ που μείωσε τους φόρους.

Αυτό που έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως «επί Μητσοτάκη έχει συντελεστεί μια από τις μεγαλύτερες φορολογικές αφαιμάξεις των τελευταίων ετών» η οποία μπορεί να μην φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, αφού οι φορολογικοί συντελεστές δεν έχουν αυξηθεί, ωστόσο αυτό έγινε μέσα από τους έμμεσους φόρους, που είναι και οι πιο άδικοι φόροι, αφού πλήττουν ανισοβαρώς κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

«Όταν το καλάθι του νοικοκυριού η τιμή της βενζίνης με την ακρίβεια πάει από τα 50 στα 100 ευρώ, τότε διπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης, χωρίς να αυξάνονται οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές» έλεγαν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου ενώ σημείωναν με νόημα πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο για το 2022 το Δημόσιο εισέπραξε 4,5 δισ. παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ και το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από όσα είχαν προϋπολογιστεί.

Αυτό που υποστηρίζουν και προσπαθούν να περάσουν στους πολίτες από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω των pass που έδινε, τροφοδοτούσε ουσιαστικά την αισχροκέρδεια καθώς ένα σημαντικό μέρος των υπερεσόδων του Δημοσίου το επέστρεφε στις εταιρείες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας ενώ τόνιζαν ότι η Κομισιόν ζητά μέχρι το τέλος του 2023 τον τερματισμό των επιδομάτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα