Αλλαγές και ανακατατάξεις για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου
Προβλέπονται απομακρύνσεις γενικών γραμματέων και ακόμα περισσότερες ανακατατάξεις, ειδικά για όσους υπηρετούν στην ίδια θέση από το 2019
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η ανακοίνωση των νέων γενικών γραμματέων, που πήρε μικρή παράταση την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται να γίνει σήμερα.
Παρότι η εισήγηση που ετοίμασαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης βρίσκεται στα χέρια του κ. Μητσοτάκη αρκετές ημέρες, δεν δόθηκε το «πράσινο φως» για τη δημοσιοποίησή της.
Προβλέπονται αρκετές απομακρύνσεις γενικών γραμματέων και ακόμα περισσότερες ανακατατάξεις, ειδικά για όσους υπηρετούν στην ίδια θέση από το 2019. Στα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό είναι πρώην βουλευτές της ΝΔ και πρόσωπα με εμπειρία στη διοίκηση. Στόχος είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, καθώς η θέση αυτή θεωρείται νευραλγική για την υλοποίησή του, και ο καλύτερος συντονισμός με τους υπουργούς που προΐστανται διότι οι κόντρες που είχαν δημιουργηθεί σε υπουργεία είχαν δημιουργήσει αρνητικά αποτελέσματα.
Στις 12 το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους, ενώ την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές και για τα μέλη της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από όλους τους υπουργούς να μην απουσιάσουν για πολλές ημέρες από την Αθήνα και θα τονίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αβελτηρίες στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Αντιθέτως, θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για τα ζητήματα που πρέπει να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα σε νομοθετικό επίπεδο, αλλά και την προετοιμασία για τη ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει η παρουσία του τον Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη να είναι το επιστέγασμα του restart της κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για την προετοιμασία των όσων θα παρουσιάσει από το Βελλίδειο και θα περιμένει το επόμενο διάστημα τις προτάσεις των υπουργείων για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους προκειμένου να τα εντάξει στην ομιλία του.
«Δεν θα είναι μία ΔΕΘ παροχών», όπως σημειώνουν συνεργάτες του, αν και σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν μέτρα που θα αφορούν τους πιο ευάλωτους ή θα στοχεύουν στην βελτίωση πολιτικών που έχουν στοιχήσει στην κυβέρνηση, όπως η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να δίνει έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς πιστεύει ότι σε αυτό το πεδίο θα κριθεί κατά βάση η κυβέρνησή του στο τέλος της τετραετίας. Στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook εστίασε στην υγεία και στην άρση του αδιεξόδου με τους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία που βρίσκονται στις λεγόμενες άγονες περιοχές.
«Διαθέτουμε σχέδιο, πόρους και βούληση να έχουμε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό ΕΣΥ έως το 2027», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους γιατρούς να ενταχθούν σε αυτό «καθώς και καλύτερες συνθήκες για όσους ήδη το υπηρετούν, ειδικά σε αυτές τις περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερες προκλήσεις».