Συμφωνία για Μεγάλο Συνασπισμό στο Βερολίνο

Σε προγραμματική συμφωνία κατέληξαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU), το αδελφό τους κόμμα στη Βαυαρία CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ανοίγοντας το δρόμο για το Μεγάλο Συνασπισμό στο Βερολίνο.

O «λευκός καπνός» βγήκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά από διαρκείς διαβουλεύσεις 18 ωρών μεταξύ των τριών κομμάτων και ενδιάμεσες εσωκομματικές διαβουλεύσεις.

Η παρουσίαση της συμφωνίας έγινε από την κ. Μέρκελ, τον πρόεδρο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας Χερστ Ζεεχόφερ και τον κ. Γκάμπριελ, σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Τα κόμματα του συνασπισμού κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία για ζητήματα όπως η μείωση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και οι αλλαγές στους κανόνες για τη διπλή υπηκοότητα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν τη «μάχη» για τον κατώτατο μισθό σε πανγερμανική κλίμακα. Διαμορφώθηκε στα 8,5 ευρώ την ώρα και θα αρχίσει να ισχύει από το 2015.

Η συμφωνία προβλέπει να μην υπάρξει καμία αύξηση στους φόρους, θέση η οποία αποτελούσε θεμέλιο λίθο για την Κεντροδεξιά των CDU/CSU.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

  • Εθνική κατώτατη αμοιβή της εργατοώρας στα 8,5 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015
  • Αντίθεση στην ανάληψη κοινών βαρών σε επίπεδο χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης
  • Όχι νέο χρέος σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το 2015
  • Τα παδιά που έχουν γεννηθεί στη Γερμανία από αλλοδαπούς γονείς μετά το 1990 επιτρέπεται να λάβουν διπλή υπηκοότητα
  • Η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται σε ποσοστό 40-45% από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2025, με μείωση ωστόσο στις επιδοτήσεις
  • Επιβάρυνση για αλλοδαπούς οδηγούς οι οποίοι χρησιμοποιούν γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους
  • Εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν πληρώσει εισφορές για 45 έτη αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 63 τους χρόνια.

Στο κείμενο υπάρχει και αναφορά στην Ελλάδα και αφορά τη συνέχιση της στήριξης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

«Είναι ουσιαστικής σημασίας η διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών και η ανάπτυξη της πολιτικής για τη νεολαία. Ευρωπαϊκά σχολεία, εργαστήρια νέων και μία αυξημένη κινητικότητα της νεολαίας μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το θέμα. Σε αυτό το πλαίσιο καταβάλλουμε προσπάθεια π.χ. για τη δημιουργία γερμανοελληνικού εργαστηρίου νέων. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα θα εξακολουθήσουν να στηρίζονται εταιρικά, ειδικά θα συνεχιστεί και θα αναπτυχθεί περαιτέρω η Γερμανοελληνική Συνέλευση», αναφέρει η σχετική παράγραφος.

Απόλυτα ικανοποιημένοι από την προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν εμφανίστηκαν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον γερμανικό «μεγάλο συνασπισμό».

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο συμβιβασμός που επετεύχθη εγγυάται το μέλλον της χώρας, ενώ ο καθένας ξεχωριστά υποστήριξε ότι κατάφερε να επιβάλει τις πιο βασικές από τις θέσεις του.

«Η Ευρώπη είναι απολύτως απαραίτητη για την Γερμανία», δήλωσε η Α. Μέρκελ αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ και οι τρεις αρχηγοί έσπευσαν να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ.

Η Μέρκελ δήλωσε ακόμη ικανοποιημένη από τον συμβιβασμό που προέκυψε στο θέμα του κατώτατου μισθού και ομολόγησε ότι τα κόμματα προσήλθαν στην διαπραγμάτευση με πολύ διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους.

Ικανοποιημένος δήλωσε και ο Χ. Ζεεχόφερ, ο οποίος είχε αναδείξει σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας την επιβολή διοδίων για τους αλλοδαπούς που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους. Έσπευσε μάλιστα στην συνέντευξη Τύπου να διαβεβαιώσει ότι τα διόδια θα επιβληθούν, καθώς έχει ασκηθεί ήδη κριτική ότι η σχετική αναφορά στην προγραμματική συμφωνία είναι ασαφής.

Ο κ. Γκάμπριελ από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι το κόμμα του θα επιθυμούσε μια εντελώς νέα νομοθεσία σε ό,τι αφορά την διπλή υπηκοότητα των παιδιών που γεννιούνται στην Γερμανία από αλλοδαπούς. «Με το CDU και το CSU αυτό δεν μπορούσε να περάσει», δήλωσε, αλλά η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η χαλάρωση της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία συμφωνήθηκε τελικά, αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τους νέους των ξένων οικογενειών. «Θέλουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους. Είναι μέρος της κοινωνίας μας». Η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας πάντως εξέφρασε ήδη την δυσαρέσκειά της για την απόφαση που ελήφθη τελικά.

Οι τρεις αρχηγοί ξεκαθάρισαν ακόμη ότι τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στα υπουργεία δεν θα γίνουν γνωστά πριν απο την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας του SPD. «Διαφορετικά, η συζήτηση θα αφορούσε μόνο τα πρόσωπα», εξήγησε ο κ. Γκάμπριελ και ζήτησε από όλους να σεβαστούν την απόφαση που θα λάβουν τα μέλη του κόμματός του.

Η συνέντευξη Τύπου επιφύλασσε πάντως και κάποιες πιο χαλαρές στιγμές των πολιτικών αρχηγών. Κληθείς ο κ. Γκάμπριελ να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ των Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντόμπριντ που τον περιέγραφε ως «υπέρ-βαρο αλλά υπο-ταλαντούχο» , απάντησε ότι «κατά το 50% έχει δίκιο». Επιπλέον, τόσο εκείνος όσο και ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσαν ότι θα εξακολουθήσουν να μιλούν μεταξύ τους στον πληθυντικό, μέχρις ότου σχηματιστεί και τυπικά η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα