Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Επί τρεις ώρες οι τρεις αρχηγοί συζητούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά δεν κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν και να λύσουν τις παρεξηγήσεις. Τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά περισσότερο ο Φώτης Κουβέλης ήταν ανένδοτοι σε ότι αφορά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε στους δύο αρχηγούς ότι μπορεί να φτιαχτεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα στηριχθεί στο ήδη υπάρχον. Όμως οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν διαφορετική άποψη. Ο Φώτης Κουβέλης επέμενε όπως το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη κατατεθεί ως είναι στη Βουλή. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης στις δηλώσεις του ήταν απόλυτος: «Η Δημοκρατική Αριστερά ζήτησε να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό. Εκεί μέσα από την διαβούλευση θα γίνουν οι βελτιώσεις που απαιτούνται». Όπως γίνεται αντιληπτό ο Φώτης Κουβέλης ήταν πυρ και μανία με το ότι η ΚΕΝΕ λίγο πριν από την σύσκεψη κορυφής προχώρησε στη δημοσιοποίηση της εκτίμησης της. Στο σημείο αυτό ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε πως η ενέργεια της ΚΕΝΕ ήταν απαράδεκτη και υποβολιμαία.

Ρόλο πυροσβέστη προσπάθησε να παίξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πρότεινε, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, να κατατεθεί το σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Παράλληλα ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε στην σύσκεψη το ζήτημα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν επικριτικός τόσο για την λειτουργία της κυβέρνησης, όσο και για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Μάλιστα στέλνοντας ένα μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει στην φορολόγηση των αγροτεμαχίων των αγροτών.
Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης δεν κατάφεραν να λειάνουν τις διαφορές τους και πλέον η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση. Ειδικά μετά την απαίτηση του Βενιζέλου να τεθεί στην τρόικα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, όπως και για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Λογικά θα υπάρξει και νέα σύσκεψη κορυφής, καθώς λίγες ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας είναι ότι χειρότερο να συνεχιστεί η κρίση. Ειδικά καθώς δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα των απολύσεων, που είναι προαπαιτούμενο, αλλά και δέσμευση με βάση το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή των Βαΐων.

Τι προηγήθηκε

«Λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης των κυβερνητικών εταίρων επί του αντιρατσιστικού σχεδίου νόμου έβαλε η έκθεση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για το νομοθέτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Με τους βουλευτές της ΝΔ να έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτά ότι θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου, αν έρθει στη Βουλή, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου και πιέσεων προς το Μαξίμου, με στόχο να έρθει, τουλάχιστον, προς ψήφιση στη Βουλή, το νομοθέτημα Ρουπακιώτη.

Πιο αναλυτικά, η ΚΕΝΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι το αντιρατσιστικό «δεν είναι απολύτως συμβατό με το άρθρο 14 παρ. 1 του Συντάγματος» και εξηγεί πως «η ποινικοποίηση της διαλαμβανόμενης στην παρ.1 συμπεριφοράς με εκφορά ρατσιστικού ή ξενοφοβικού λόγου με τη συγκεκριμένη και σε πολλά σημεία αόριστη διατύπωση του κειμένου του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με όσα εκτίθενται και στις παρ. 3 και 4 των παρατηρήσεων, πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται εκτός του προστατευτικού πεδίου της συνταγματικής διάταξης του αρθρου 14. Κι αυτό γιατί προσβάλλει τον πυρήνα της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης με κίνδυνο να εκτεθούν σε διώξεις και να τιμωρηθούν πρόσωπα που διατυπώνουν έστω και με οξύ ύφος ακόμα και επιστημονικές απόψεις για τα θέματα αυτά».
Επιπροσθέτως, εξηγείται ότι η διάταξη που αναφέρει ότι με υπουργική απόφαση μπορεί να επιβληθεί η διάλυση ενώσεων προσώπων έρχεται σε σύγκρουση με τα άρθρο 3 του Συντάγματος, που αναφέρει ότι η διάλυση μπορεί να επέλθει μόνο με δικαστική απόφαση, ενώ σημειώνεται ότι «πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής η περίπτωση επιβολής κυρώσεων σε νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων όταν πρόκειται για παραβατική ατομική συμπεριφορά φυσικού προσώπου» και σε άλλο σημείο τονίζεται πως «… αυτό γίνεται ακόμα εντονότερο, όταν πρόκειται για ένωση προσώπων, τα μέλη της οποίας μπορεί να είναι από ελάχιστα έως και αριθμός πολύ μεγάλος (πχ κόμματα)».

Ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ

Την έντονη ενόχληση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ εκφράζει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος για τη δημοσιοποίηση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, με θέμα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θεωρείται επαρκές το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, σε μια συγκυρία που το κόμμα του κ. Βενιζέλου εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με χαμηλά ποσοστά.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις. Όμως, το γεγονός της συνάντησης ερμηνεύεται ότι εκφράζει τη στήριξη του κ. Βενιζέλου στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, που ήρθε μόλις δύο ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, αναφέρει πως «κακή υπηρεσία προσφέρει στην κυβέρνηση και την αναγκαία συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων, όποιος είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών».

Επίσης, στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ επισημαίνονται τα κάτωθι:

1. Η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της κυβέρνησης.
2. Αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων νόμου.
3. Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της Κυβέρνησης.
4. Το πρακτικό υπ’ αριθμόν 1153/17-10-2011 της ΚΕΝΕ, υπό την τότε σύνθεσή της, επεξεργάστηκε το αρχικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προέβη σε νομοτεχνικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Η σύγκριση των δύο πρακτικών, του σημερινού και αυτού του 2011, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η ΚΕΝΕ και ποιο είναι το πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.
5. Αντίστοιχου περιεχομένου με το πρακτικό της ΚΕΝΕ του 2011 είναι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποβλήθηκε στις 13-1-2012».

Διαβάστε επίσης